Početna  /  Mladiću i Karadžiću 20 hiljada maraka od Vlade RS-a
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Mladiću i Karadžiću 20 hiljada maraka od Vlade RS-a

Vlada Republike Srpske (RS) dodijeliće 20 hiljada maraka kao jednokratno materijalno obezbjeđenje optuženima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, piše BIRN.

Foto: Michael Kooren/Reuters

Jednokratna pomoć odnosi se na ovu godinu, a biće raspoređena na Radovana Karadžića, ratnog predsjednika RS-a koji je u prvostepenoj presudi osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, terorisanja građana Sarajeva, istrebljenja, prisilnog premještanja i napada na civile, kao i uzimanja talaca, te generala Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se sudi za genocid i ratne zločine u BiH. Prvostepena presuda Mladiću u Haškom tribunalu trebala bi biti izrečena u novembru ove godine.

Kriterijumi i uslovi za korištenje pojedinačne finansijske pomoći za Mladića i Karadžića biće utvrđeni posebnim pravilnikom.

Pravilnik će, uz saglasnost ministra pravde, donijeti Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, saopšteno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Prema istraživanju Balkanske regionalne istraživačke mreže (BIRN), do decembra 2013. Vlada RS je, kao pomoć optuženima za ratne zločine u Haškom tribunalu, izdvojila više od milion maraka. Novac je uplaćen i porodicama srpskih optuženika preko fonda “Pomoć”, a javno nije objelodanjeno koliko je sredstava skupljeno i kako su ona potrošena.

0 Shares
0 Shares
Copy link