Početna  /  Mladi iz Trebinja i Stoca kroz dramsku radionicu progovorili o predrasudama u bh. društvu (VIDEO)
Trebinje Video

Mladi iz Trebinja i Stoca kroz dramsku radionicu progovorili o predrasudama u bh. društvu (VIDEO)

Američka ambasada u BiH u saradnji sa poznatim vašingtonskim pozorištem Arena stage održala je od 10. do 16. februara dramsku radionicu ”Voices of now” koja za cilj ima spajanje djece različitih nacija. U Trebinju su učešće uzeli srednjoškolci iz Stoca i Trebinja. Njih dvadesetak, koliko ih je učestvovalo u ovom projektu, sedam dana su vrijedno radili a krajnji rezultat je bio više nego dobar. Mentori iz pozorišta ”Arena stage” su nizom zanimljivih vježbi i krajnje nekonvencionalnim pristupom zainteresovali učesnike radionice. Kroz lične priče samih učesnika radiionice a koje se tiču događaja koji ih je na bilo koji način promijenio ili je promijenio neka njihova životna shvatanja, došlo se do petnaestominutnog performansa nazvanog ”First step” – Prvi korak.

Najbolje ispovijesti su izabrane za predstavu, a kombinacijom koreografskog pozorišta, neverbalnog teatra i društveno – angažovane forme organizatori ali i učesnici u ovom projektu saglasni su da je cilj ostvaren i da su sklopljena nova prijateljstva. Prvi dio radionice održavan je u galeriji Kulturnog centra Trebinje, a drugi na pozorišnoj sceni ove ustanove. Laganim, neusiljenim koracima, srednjoškolci iz Trebinja i Stoca upoznati su sa osnovama scenskog pokreta, te sa značajem kolektivnog rada, a uz sve to radili su na važnim segmentima koji mogu doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine u smislu otvaranja mladih prema onim koji nisu iste nacije ili vjere.

Predstava je odigrana 16. februara u 18:00 u pozorišnoj Sali Kulturnog centra. Zanimljivim, nadahnutim igranjem, ovi mladi ljudi progovorili su o brojnim problemima koji ih tište, poput dvije škole pod jednim krovom, netoleranciji, vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti, brojnim podjelama, nudeći umjetnost kao odgovor na sve to. Orkestar, pozorište ili neki drugi vid angažmana itekako može promijeniti sliku u BiH, mišljenja su svi učesnici i mentori ovog projekta. Učešćem na brojnim festivalima ili sličnim manifestacijama, mladi će se upoznavati sa vršnjacima druge vjere i nacije i na taj način razbijati predrasude.

Nakon performansa ”First step – Prvi korak” Elizabeth Blumenthal, zamjenik atašea za kulturu Američke ambasade u BiH, rekla nam je nešto više o samom projektu, učesnicima i impresijama nakon odgledane predstave.

Asja, Romeo, Mitar i Marko su neki od učesnika ovog zanimljivog projekta. Još uvijek vrući, poslije uspješno odigrane premijere, govorili su za internet magazin ”Moja Hercegovina” o njihovim utiscima, značaju ovakvih projekata kao i o samoj predstavi.

Da li će ovaj performans zaista biti Prvi korak u rušenju predrasuda kod mladih ne zavisi samo od njih – mladih. U rušenju zidova prošlosti i građenju zidova budućnosti veliku ulogu moraju odigrati svi, od onih na visokim funkcijama, do javnih ličnosti, sve do običnog čovjeka, da bi se zaista uspjelo. Na taj način, nema sumnje, i mladi Bosne i Hercegovine će progledati nekim drugim očima, a da bi se to dogodilo, stariji moraju da im skinu povez koji su im stavili faktički po rođenju.

Igor Svrdlin

276 Shares
Oznake
276 Shares
276 Shares
Copy link