Početna  /  Ministarstvo prosvjete demantuje MH, mi objavljujemo ugovor
Istrage Izdvajamo

Ministarstvo prosvjete demantuje MH, mi objavljujemo ugovor

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske uputili su juče demanti na tekst Moje Hercegovine u kojem se navodi da je ministarka Trivić za hotelski smještaj i turističku agenciju prošle godine odobrila 10.000 КM iz budžeta Republike Srpske. Pored pomenutog demantija, kojeg prenosimo u cjelosti, naš magazin objavljuje i ugovor koji potkrepljuje navode koje smo objavili u tekstu.

U saopštenju Ministarstva navodi se da autor teksta tendenciozno i potpuno neutemeljeno i neistinito informiše javnost o postupanjima ministarke Natalije Trivić kroz tvrdnje koje je iznio.

Demanti prenosimo u cjelosti:

Apsolutno nije tačna tvrdnja u kojem ovaj medij navodi da „iako je u Republici Srpskoj još u martu 2020. godine prekinuta nastava u svim osnovnim i srednjim školama zbog pandemije korona virusa, a nastavnici i đaci su preko onlajn nastave nekako uspjeli da završe školsku godinu, ministarku Trivić i njene najbliže saradnike čak ni tadašnje najrigoroznije epidemiološke mjere nisu spriječile da obiđu Trebinje, Foču, Višegrad, Bijeljinu, Pale, Rogaticu ….U svim navedenim mjestima ministarka je koristila usluge hotelskog smještaja na račun budžeta Republike Srpske“. Dalje, u tekstu se navodi da „Hoteli i moteli u kojima se „bila bitka“ za poboljšanje položaja prosvjetnih radnika i napredniji obrazovni sistem u vrijeme korone, tako su, između ostalog bili hotel Zelengora u Foči, Andrićev konak u Višegradu, hoteli Leotar i Central park u Trebinju, Bat hotel u Palama, Đukić u Bijeljini…. Način na koji je ministaka Trivić pomagala prosvjeti i kulturi Republike Srpske 18. septembra prošle godine u hotelu Sunce u Neumu, takođe nije poznat“.

Ministarka Natalija Trivić u 2020. godini nikada nije koristila usluge hotela u pomenutim destinacijama, izuzev jedne posjete (jednog noćenja) Trebinju pred početak školske godine zbog obilaska škola na toj regiji i pripremi istih pred početak nastave u vanrednoj situaciji izazvanoj virusom korona. Sve ostali pobrojani hotele na ostalim navedenim destinacijama nisu joj uopšte poznati, te iste nije službeno niti privatno posjećivala.

Ne razumijevajući, a niti ulazeći u razloge i namjere redakcije „Moja Hercegovina“ da tendenciozno, neistinito i populistički diskredituje Ministarstvo prosvjete i kulture, te lično ministra Nataliju Trivić, zahtijevamo da se ovaj demantij objavi u cjelosti na navedenom portalu. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će, zbog ovakvih i sličnih neistinitih i tendencioznih objava, koje objavljuju kako pojedini mediji, tako i pojedinci, zaštitu prava tražiti putem tužbi za klevetu u pravosudnim institucijama.

Ugovor

Moja Hercegovina je u pomenutom tekstu zbirno objavila cifru od 10.000 maraka koje je ministarstvo na čijem je čelu Trivićeva odobrilo jednoj turističkoj agenciji te pojedinim hotelima za smještaj. Naveli smo njihova imena ali ne i pojedinačne cifre i sam ugovor koji potkrepljuje naše navode, a što ćemo uraditi ovom prilikom.

Turističkoj agenciji “Nova” ministarstvo je odobrilo novac u četiri navrata – 6. februara u iznosu od 934,45 maraka, 11. marta 660,70 a potom u razmaku od četiri dana, 5. i 9. juna, 4.360,98 i 936,04 KM. Ukupno – 6.891,17 KM.

Za Vizion d.o.o. Rogatica 11. februara odobreno je 51,28 KM, Bat hotel d.o.o. Pale 2.181,54, UR “Đokić” tri puta po 34,19 25. maja, doo “Pavgord” hotel “Zelengora” Foča 134,61 KM 1. Juna. Za hotel “Leotar” 161,53 5. juna, German Invest d.o.o. Hotal Central Park Trebinje 304,27 26. avgusta, Hotel Sunce d.o.o. 237,95 18. septembra te Andrićev konak d.o.o. 35,89 10. oktobra.

Moja Hercegovina

2 Shares
Copy link
Powered by Social Snap