Početna  /  Ministarstvo pravde Srbije: Potjernica je i dalje na snazi
Srbija

Ministarstvo pravde Srbije: Potjernica je i dalje na snazi

Interpol ne može da ukine potjernicu protiv Ramuša Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Potjernica je i dalje na snazi, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde Srbije.

Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da “zamagli” potjernicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj sa Haradinajevom.

Međutim, potjernica, koju je raspisala Srbija za aktuelnim kosovskim premijerom, ostaje na snazi, kao i istraga koja je protiv Haradinaja u toku, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde.

Haradinaj, dodaju, za Srbiju ostaje osumnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Na sajtu Interpola, na spisku traženih lica, ne vidi se ime kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu potjernicu.

Haradinajevo ime nalazilo se na sajtu Interpola na spisku od 18 osoba sa Kosova i Metohije, koje traži Srbija.

Haradinaj je 4. januara ove godine bio pritvoren u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu potjernice za ratne zločine, koju je protiv njega u Interpolu podigla Srbija.

Nakon četiri mjeseca trajanja sudskog postupka, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtjev Srbije za estradikciju Haradinaja, bivšeg komandanta OVK.

Prištinske vlasti su zatim, zatražile povlačenje potjernice protiv Haradinaja, kao i ukidanje potjernice za drugim licima sa Kosova čija imena su se našla na listi traženih po nalogu Srbije.

Međunarodni sud za ratne žlocine u bivšoj Jugoslavije, sa sjedištem u Hagu, je na kraju prvog suđenja proglasio Haradinaja nevinim 2008. godine, dok je u drugostepenom postupku on oslobođen optužnice 2012. godine.

0 Shares
0 Shares
Copy link