Početna  /  Ministar Dragan Bogdanić u Trebinju: Dobrovoljno davalaštvo krvi u RS na visokom nivou
Hercegovina Trebinje

Ministar Dragan Bogdanić u Trebinju: Dobrovoljno davalaštvo krvi u RS na visokom nivou

TREBINjE – „Dobrovoljno davalaštvo krvi u Republici Srpskoj je na veoma visokom nivou i imamo dobro organizovana društva. Kada su u pitanju uslovi u kojima oni rade, mi protekle godine nismo mnogo učinili na poboljšanju, ali smo spremni da radimo po tom pitanju. Iskren da budem i oni su, čini mi se skromni, tako da nisu previše ni bili zahtjevni“, kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić, koji je danas boravio u Trebinju, gdje je posjetio Centar za transfuzijsku medicinu Opšte bolnice u ovom gradu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić (Foto: Moja Hercegovina)
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić (Foto: Moja Hercegovina)

Savez društava dobrovoljnih davalaca krvi Republike Srpske organizovao je danas u Trebinju akciju darivanja krvi pod nazivom „Savez i prijatelji“, kojoj su se pored društava iz RS odazvali i davaoci iz Srbije.

Osnovna ideja današnje akcije je okupiti sve prijatelje koji obezbjeđuju krv građanima RS koji se liječe van granica zemlje. Stigli su dobrovoljni davaoci iz Beograda i Kragujevca a iz RS bili su prisutni članovi svih devet društava.

Svijest o značaju dobrovoljnog darivanja u RS, a pogotovo u Hercegovini je na visokom nivou, iako uslovi u kojima društva rade baš i nisu. Ministar Bogdanić je svjestan te činjenice i izrazio je zadovoljstvo brojem dobrovoljnih davalaca u ovoj regiji.

„Sada sam dobio podatak da na području cijele hercegovačke regije ne postoji potreba da porodice pacijenata kojima je potrebna krv ne treba da je daju, jer se sve to prikupi kroz dobrovoljno davalaštvo. Ovdje se godišnje skupi preko 2 100 doza i negdje je pet dobrovoljnih davalaca krvi na stotinu stanovnika, dok je neki standard Svjetske zdravstvene organizacije negdje tri posto“, kazao je Bogdanić.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Dragan Šarenac istakao je da je zainteresovanost za davalaštvo dragocjene tečnosti, iz godine u godinu sve veća, pogotovo među mladim ljudima. On je naglasio značaj saradnje trebinjskog društva sa društvima u zemlji i regionu.

Uskoro u funkciji dijalizni centar

Prethodno, ministar Bogdanić se sastao i sa direktorom trebinjske bolnice Vasom Mijanovićem. Oni su potvrdili da je tender za izgradnju dijaliznog centra u trebinjskoj bolnici završen, da su sredstva obezbjeđena, te da bi centar mogao biti u funkciji za nekoliko mjeseci.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link