Početna  /  Milorad Dodik: RS nije bila podanička strancima, pa neće ni Beogradu
Republika Srpska

Milorad Dodik: RS nije bila podanička strancima, pa neće ni Beogradu

“Ne mislimo prije isteka zadatog roka, a to je 2017. godina, raspisivati referendum o nezavinosti Republike Srpske. Ja nisam separatista, samo pokušavam da se poštuje Dejton”, poručio je Milorad Dodik gostujući u Pressingu na N1.

Milorad Dodik (FOTO: N1)
Milorad Dodik (FOTO: N1)

Na pitanje hoće li raspisati referendum o nezavisnosti RS, ako prođe referendum od Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je odgovorio da je to je splet okolnosti i da će do 2017. godine pokušati sve da se BiH uredi u skladu s Dejtonom i s interesima tri naroda i dva entiteta.

On je istakao da neće biti potrebe za referendumom o statusu ako se bude poštovao referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“To će značiti da se uvažava RS, Srbi i da možemo rješavati stvari. Pozivam sve političke predstavnike Bošnjaka da se otklonimo Međunarodne zajednice i da napravimo unutrašnji dogovor. Trebamo zajednički napraviti Sud koji ima legimitet RS i Srba.”

Radončić i Izetbegović su dogovorili primirje, a premijer Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da je to opasno homogeniziranje Bošnjaka.

“Znam da je Vučić veliki prijatelj BiH, ali i Republike Srpske. Ja sam za stabilnost. Nisam protiv aranžmana Radončića i Izetbegovića, iako dobro znate da nema teške riječi koje nisu izmjenili. Ipak, mene interesuje stabilna FBiH.”

On je kazao da će SNSD u državnu vlast ući samo kao predstavnik RS.

“Za BiH je najbolje da se u njoj svi osjećaju dobro. Želim da se poštuje interes RS. Prije tri godine sam bio zainteresovan da BiH dobije status kandidata EU i bio spreman učiniti sve, ali su drugi kočili taj put. Sada to ne zavisi od mene.”

“Nisam ja socijalni slučaj da meni neko treba pomagati”, odgovorio je Dodik na pitanje da li će mu Dragan Čović pomoći da uđe u Vijeće ministara BiH.

Predsjednik RS u Pressingu je kazao da Savez za promjene nema podršku naroda u RS.

“Mladen Ivanić nije izbor srpskog glasačkog tijela, a tamo se piše da je srpski član Predsjedništva, jer su za njega glasali Bošnjaci u RS i dijaspori.”

Mnogi kažu da kad bi svoju energiju upotrijebio za dobrobit BiH, u zemlji bi bilo mnogo bolje.

“Dobrobit je isključivo vezana za dobrobit RS. A bolje može biti i BiH i Republici Srpske. Neka se uvaži RS, mi ćemo uvažiti BiH i taj čvor je razriješen.”

Dodik je govorio da se problem Srba i Bošnjaka se može riješiti samo razgraničenjem.

“Sve godine i historija govori o tome. Razgraničenje, ne mora odvajanje, da niko nikome ništa ne nameće. To je optimalna priča i za Srbe i Bošnjake. Ako to ne uspije, onda je i odvajanje opcija.”

Načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, kaže da mu je lakše doći do Vučića, nego do Dodika. On je rekao da u slučaju pokušaja otcjepljenja RS, sa Srebrenicom, znači novi rat.

“Srebrenica je u RS i ona će poštovati odluke. Ja nisam ratni čovjek, ali ću se boriti za svoje političke stavove, bio predsjednik ili ne, jer neću doživotno biti lider RS.”

57 posto izvoza RS ide u EU, najmanje ide u Rusiju, dok iz Rusije najviše uvozi.

Dodik je u Pressingu otkrio šta mu je jednom prilikom rekao ambasador Velike Britanije.

“Prije nekoliko godina britanski ambasador mi je ljutito rekao da ima samo deset zemalja koje bi podržale nezavisnost RS. Pitao sam koje su to države, pa da odmah to uradimo.”

Na pitanje da li bi Srbija podržala nezavinost RS, Dodik je kazao da ih to nije pitao, ali ako dođe do toga da će tražiti podršku, iako to nije politika EU.

“Politika EU nije ni da ima ograde, ni Katalonije, Škotska, Bavarska.. Beograd zna da politička garnitura u RS zna da može samo da uspješno sarađuje, a ne da bude podanička. Nismo bili podanici ni strancima ni Inzku, ne treba ni ekstremni Beograd očekivati podaničku RS.”

Bakir Izetbegović rekao da većinski kršćanska Međunarodna zajednica poštuje stavove Bošnjaka jer su korektni, a da Dodik nije korektan i nanosi štetu RS.

“Nije on zadužen da govori o RS. Bilo bi dobro da se poštujemo i da svako snosi svoju odgovornost.”

Jednom prilikom lider Republike Srpske je izjavio da je najveća šteta što je BiH u Dejtonu preživjela.

“Živjeli bi mnogo bolje. Bila bi RS i FBiH. Imali bi najbolje moguće odnose do sada, razvijali bi se i uvažavali.”

X – RAY – kratka pitanja, kratki odgovori

SIPA zakuca na vrata? – Ne mogu prići, nek probaju. Ja sam predsjednik.
Da li se bojite da će Vas Visoki predstavnik smijeniti? – Ne.
Ko su pravi, a ko lažni Srbi? – Nisam ja taj koji izdaje certifikate.
BiH za pet godina? – Biće sređenija nego sada.
Meddžida Kreso je kazala da nema pojma o pravu? – Ona nema pojma o Sudu.
Abdulah Sidran rekao da je politički kabadahija? – On bi se mogao okupati za početak.
Besim Spahić kazao da je najinteligentiji među političarima? – Svaka mu čast.

Poznat je negativan stav Dodika prema međunarodnim zvaničnicima u BiH.

“Stranci drže nas ovdje da dođu njihovi trećerazredni službenici, da se vježbaju dok ne odu na urgentna područja koja se stvaraju u svijetu. Kada se eliminiše dnevno uplitanje međunarodnog faktora u poslove BiH krenut ćemo naprijed”, rekao je on.

“BiH najviše demantuju stranci, koji pokazuju da nije nezavisna i samostalna zemlja. Oni se svaki dan upliću i nameću rješenja. Neka se sproveze sporazum koji su potpisali lideri stranaka u BiH, a stranci rekli da to ne valja. Ako se to sprovede oblokirat ćemo proces puta prema NATO-u”, poručio je predsjednik entiteta Republika Srpska.

“Prijatelj mi je rekao da je kila zlata, koja se meni pripisuje, vjerovatno ispala iz vreće koja je išla Bakiru Izetbegoviću.” – Milorad Dodik

Dino Bezdrob / N1

Moja Hercegovina

4 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Nije mi jasno da je ovaj narod mogao da bude u ratu 4god a ne moze da se udruzi protiv ratnih profitera. Pa jesmo li mi ratovali da nam ratni profiteri budu na vlasti,da radimo ko robovi u njihovim firmama ili smo se borili za srpsku pravnu drzavu i da Srbi imaju PRAVO u drzavi u kojoj zive.Pa ne trebaju nama ratni profiteri koji su na ustaskom platnom spisku,koji dovode Papu u BL u katolicki samostan dje su srpska djeca poklana,da u Prebilovcima nazdravljaju Covicu i HDZ,da biskup Duric govori “zivjela Herceg-Bosna”,da se od nase zemlje pravi 3.ustaski entitet,da se Srbi kradu a pare nose ustasama u ZG i Z.Hercegovinu.Ako ja nemam svoju srpsku pravnu drzavu pa nece je imati ni taj ratni profiter i zavrsena stvar.Zaratili su da bi ustasama napravili drzavu od nase srpske zemlje i da bi svu imovinu iz exYU opljackali i oni da postanu vlasnici a sve pod parolom srpstva i srpske drzave u kojoj ce Srbima biti garantova srpska prava…..a sta mi sad imamo,imamo da ljudi budu sretni ako budu robovi u ratno-profiterskim firmama,da im se djele otkazi kako hoce,da niko nema pravo nizasta,da se prodaje droga u tonama,da se ekumenisticki popovi dogovaraju narodu iza ledja sa ustasama i mudzahedinima,da dogovaraju poslove Vlade i izbacuju ljude na ulicu. Pa Dodik ne samo sto je ukinuo nadleznosti RS,Vojsku RS,carinu RS itd on je uveo Bosanki jezik u skole RS. Sta vam nije jasno ljudi,sta treba da se desi da shvatite da su Srbi u RS gradjani drugog reda. Ne pljuje on Bakira jer se bori za srpstvo nego zato sto to radi za ustaski racun i sto svadja srbe i muslimane do krvoprolica dok ustase mudro cute i smiju se glupim Srbima koji vjerju ustasi Dodiku.

  • A jel se mi bre u Srbiji ista pitamo?Jel Vi mislitwe da mi Vas hocemo?Da i mi napravimo referendum pa ako rezultat bude bio da Vas necemo.Postujte!

  • To Baja pa ti si najj-lider na svijeti, šta će tebi sada Srbija, nema više ratnih godina, nema više šverca, nema više državne imovine na rasprodaju, sve što je valjalo u RS-u prodato je i uništeno, penzioneri gladuju, najniže penzije u svijetu,zdravstvo gore nego u Tanzaniji, mi sa visokim obrazovanjem nerazumijemo nikako tvoj jezik i tvoje poruke, jer mi nismo klimoglavci i malo bolje poznajemo kretanja nego možda i Vi sami, ali šta ćemo kada je ovaj narod osuđen na šišanje… Svaka ti čast uspio si komunizam vratiti u robovlasničko društvo…Pozz.za predsjenika.Treba poštovati onoga ko je na vlasti…

0 Shares
0 Shares
Copy link