Miljan Aleksić: Bileća je na stabilnim nogama!

Odbornici Skupštine opštine Bileća danas su, na 19. redovnoj sjednici, usvojili izvršenje budžeta za prvu polovinu 2015. godine. Budžetski rashodi za ovaj period premašili su prihode za 20.000 maraka, a načelnik Miljan Aleksić tvrdi da bilećka kasa nije u „tolikom minusu da bi paničili“, te da je „Bileća na stabilnim nogama“.

SO_bileca19_mojahercegovina
19. redovna sjednica SO Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema njegovim riječima, bilećki budžet „momentalno nije sjajan, ali nije ni toliko strašno“.

– Da nismo imali malo priliva od HET-a ovih četiri zadnja mjeseca, mi bismo bili na pozitivnoj nuli, možda čak i u plusu. Ja se nadam da će ovih dana Grančarevo početi da radi punom parom, da ćemo se mi izvaditi brzih dana i, u stvari, mi i nismo u tolikom minusu da bi paničili. Ovi što dobro ne misle, tako pričaju. Bileća je na stabilnim nogama, idemo dalje, ja mislim da će sve biti bolje i bolje – smatra Aleksić.

Miljan Aleksić
Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić

Na pitanje zbog čega je onda medijima nedavno rekao da u bilećkoj kasi „nema jedan đavolji dinar“, Aleksić kaže da je njegova izjava isječena iz konteksta.

– Novinar me pitao koliko imate momentalno u kasi Bileće, ja sam rekao nemam jednoga dinara, a nije naveo ono što sam nastavio da ne znači da ću možda sutra imati pola miliona. To nije naveo na televiziji, a to se desilo, u roku od dva dana sam imao pola miliona i otkvitao dosta, i dvije stipendije, i dva odbornička, i dobavljačima veći dio – tvrdi Aleksić.

On je danas sa dnevnog reda povukao tačku o novom kreditnom zaduženju Opštine Bileća, što je, kako kaže, učinio zbog toga što misli da ovo zaduženje trenutno nije potrebno opštini.

– Nadam se da možemo isplivati i bez kredita, a ako treba, vazda ga je lako dići – ističe Aleksić.

Nataša Mitrić
Načelnica Odjeljenja za finansije Nataša Mitrić

Polugodišnji budžet za 2015. godinu ostvaren je sa 47 odsto. Načelnica Odjeljenja za finansije Nataša Mitrić kaže da su u odnosu na planirana sredstva najviše „podbacili“ prihodi za finansijsku imovinu i prihodi od nefinansijske imovine.

– To je, u stvari, od podjele građevinskog zemljišta i prihodi od revolving sredstava od banaka. Vjerovatno će se to morati korigovati rebalansom budžeta – jasna je Mitrić.

Načelnik Miljan Aleksić smatra da je to što su budžetski rashodi veći od prihoda za 20.000 „smiješna stavka“ i da „to nije mnogo“, a nada se, kaže, rebalansu u plusu na kraju godine.

– Mislim da će budžet biti ispunjen prema planu do kraja godine, ja sam vazda optimista. Nadam se da ćemo do kraja godine stajati mnogo bolje – rekao je Aleksić.

Sa druge strane, najviše kritika na izvještaj o izvršenju polugodišnjeg budžeta danas je imala Srpska radikalna stranka RS koja je glasala protiv njegovog usvajanja i tvrdi da isti nije tačan.

Obren Samardžić, SRS RS
Obren Samardžić, SRS RS

– Izvještaj o budžetu je ispeglan, odnosno našminkan. Jedne su stvari realne, a druge su prikazane u ovome izvještaju. Izvršenje budžeta je manje – smatra Obren Samardžić, odbornik SRS RS.

Na današnjoj sjednici raspisan je i konkurs za novog direktora JU Dom zdravlja „Sveti Luka“ u Bileći.

Predsjednik Skupštine opštine Bileća Ljubo Vuković ovom prilikom najavio je da će posle 5. novembra krenuti isplata novih tranši stipendija bilećkim studentima, kao i naknada bilećkim odbornicima. Osim toga, najavio je da funkciju predsjednika Skupštine više neće obavljati volonterski, već profesionalno, na šta je odbornik PUP-a Jovo Papić rekao da Vuković po statutu istu nikada nije ni mogao da obavlja volonterski.

 

Jelena Denda

Autor