Početna  /  Milivojević za MH: Nema jedinstvenog stava u EU oko sankcija Dodiku, protiv će biti Mađarska, Slovenija, pa i Hrvatska
Izdvajamo Teme i komentari

Milivojević za MH: Nema jedinstvenog stava u EU oko sankcija Dodiku, protiv će biti Mađarska, Slovenija, pa i Hrvatska

Cvijetin Milivojević

Od uvođenja zvaničnih sankcija EU prema Republici Srpskoj ili Dodiku nema ništa, jer je za takvu odluku potreban konsenzus svih zemalja članica Unije, a takvog konsenzusa nema.

Ovo za Moju Hercegovinu kaže politički analitičar i direktor PR agencije “Pragma” iz Beograda, Cvijetin Milivojević. Komentarišući za naš portal aktuelnu političku krizu u BiH, Milivojević, između ostalog, tvrdi da srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik, uprkos podijeljenim stavovima javnosti i kritikama koje dolaze iz opozicije, vodi politiku koja, prema njegovim riječima, daje rezultate.

“Milorad Dodik, uostalom kao i svaki političar, često daje izjave koje, kolokvijalno rečeno, možemo nazvati lažima. Međutim, njegova priča o vraćanju na izvorni Dejton ima određene efekte, iako to ne ide tako brzo kao što bi mnogi priželjkivali”, kaže Milivojević.

Na pitanje da prokomentariše to što je lider SNSD-a do prije samo par mjeseci otvoreno govorio o ukidanju nadležnosti UIO, OBA, Oružanih snaga BiH na teritoriji Srpske, kao i o ponovnom formiranju Vojske RS, dok danas uglavnom priča o vraćanju na izvorni Dejton, Milivojević smatra da se Dodik, kako kaže, koristi provjerenom metodom koju koriste brojni političari.

“Nije rijetkost da se u politici verbalno i javno postavljaju maksimalistički ciljevi da bi se u praksi ostvarili minimalni pomaci i rezultati. Bez obzira šta o Dodiku mislili, u njegovim postupcima ima određene vrste principijelnosti otkako je krenuo ovim putem”, smatra Milivojević.

On, takođe, ističe i to da je iz ponašanja i izjava zvanične Moskve o krizi u BiH jasno da Dodikova politika, kako kaže, uživa podršku Rusije.

“Podršku za poteze koje vuče Dodik očigledno ima iz Rusije, a vrlo vjerovatno i iz Kine. Ne treba zaboraviti da se radi o zemljama stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN, kao ni to da njihova uloga u svijetu svakim danom postaje sve snažnija”, ističe Milivojević.

Što se tiče stava zvaničnog Beograda prema politici koju vodi aktuelno rukovodstvo Republike Srpske, on tvrdi da podrška Srbije Srpskoj nije upitna, ali da bi “postala upitna ako bi prešla crtu onog što je u interesu sadašnje vlasti u Beogradu”.

Na pitanje našeg portala da li Srpskoj prijeti opasnost od vojne intervencije Zapada i NATO, u slučaju da Dodik “pređe crvenu liniju” i ostvari svoje prijetnje o praktičnoj samostalnosti Republike Srpske, Milivojević odgovara da je takav scenario, prema njegovom mišljenju, gotovo nemoguć.

“U BiH postoje zajedničke međunarodne snage, a ne nekakve vojne snage Zapada. Osim toga, budućnost BiH danas ne zavisi samo od Amerikanaca. SAD danas imaju neke druge prioritete u spoljnoj politici. BiH se ni blizu ne nalazi pri vrhu tih prioriteta. Takođe, tu sada imamo ulogu Rusije, koja jasno pokazuje svoje interesovanje za situaciju u BiH. Tu je i Zagreb, kao i Beograd. Ništa više nije isto, kao što je bilo prije dvadesetak godina”, kaže Milivojević.

On dodaje i da ne vjeruje u to da će Evropska unija uvesti sankcije protiv lidera SNSD-a ili Republike Srpske, o čemu se, inače, sve češće spekuliše u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

“Od uvođenja zvaničnih sankcija EU prema Republici Srpskoj ili Dodiku nema ništa, jer je za takvu odluku potreban konsenzus svih zemalja članica Unije, a takvog konsenzusa nema. U ovom trenutku, bar tri države EU nisu pristalice takvih mjera. To su prije svega Mađarska, zatim Slovenija, pa i Hrvatska. Vjerovatno ih ima još. Dakle, nemoguće je da EU jedinstveno uvede sankcije. Ne isključujem mogućnost unilateralnog uvođenja sankcija, recimo od strane Njemačke i još nekih zemalja, ali jedinstvenog stava iz Brisela o tom pitanju nema”, tvrdi Milivojević.

Komentarišući žestoke političke sukobe i optužbe koje se razmjenjuju između vlasti i opozicije u Srpskoj, on smatra da bi u slučaju nekih dramatičnih pritisaka sa strane, koji bi ugrozili sam opstanak Republike Srpske, ipak svi bili na jednoj strani.

“Od jedinstva političkih partija mnogo je važnije da postoji jedinstvo građana. A ono nesumnjivo postoji oko očuvanja Republike Srpske. Takođe, bez obzira na sve, mislim da među svim srpskim političkim partijama postoji jedinstvo oko važnosti povratka na izvorni Dejton. Ne zaboravite da je SDS državotvorna stranka, stranka koja je stvarala Republiku Srpsku i kad bi bilo stani-pani, siguran sam da bi zajedno sa SNSD-om i ostalim partijama koje su sada na vlasti jedinstveno branila interese Srpske”, kaže Milivojević.

2 Shares
Copy link
Powered by Social Snap