Početna  /  Milan Knežević, crnogorski opozicionar, tvrdi da je Crna Gora na ivici građanskog sukoba
Crna Gora Vijesti

Milan Knežević, crnogorski opozicionar, tvrdi da je Crna Gora na ivici građanskog sukoba

„Crna Gora se nalazi na ivici građanskih sukoba nakon hapšenja Nebojše Medojevića“, rekao je za „Blic“ poslanik opozicije Milan Knežević kojem takođe prijeti zatvor.

Foto: RAS Srbija

Knežević se od četvrtka uveče nalazi u skupštinskim prostorijama Crne Gore gde je proveo noć četvrtak na petak i odakle se juče javio „Blicu“ odbijajući da izađe kako ne bi prošao kao njegov kolega Nebojša Medojević koji je uhapšen odmah po završetku sednice na kojoj je izglasano ukidanje Podgoričke skupštine iz 1918. kojom su se Srbija i Crna Gora ujedinile.

– Radi se o poslaniku i lideru parlamentarne stranke koji je bukvalno kidnapovan nakon izlaska iz Parlamenta gdje smo raspravljali o rezoluciji osude 1918. i navodne okupacije Srbije i srpske vojske nad teritorijom Crne Gore. Ja sam još bio unutra kad smo dobili tu informaciju i onda sam u dogovoru sa kolegama odlučio da se dobrovoljno ne predam jer smatram da se radi o neustavnoj i protivzakonitoj odluci. Mi smo ovdje zabarikadirani u Skupštini i spremni smo na svaki vid otpora. Ovdje oko zgrade nalaze se policijske marice i auta koja su bukvalno okružila cijeli parlament i čekaju samo moj izlazak ne bi li me uhapsili kao Medojevića – priča Knežević.

Podgorički Viši sud odredio je zatvor poslanicima Demokratskog fronta Kneževiću i Medojeviću jer se, kako se navodi, „ne odazivaju građanskoj obavezi da svjedoče“, u ovom slučaju, u postupku koji se vodi povodom državnog udara 2016. godine.

– Zatvor traje dok svjedoci K.M. i N.M. pristanu da svjedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva mjeseca računajući od dana i časa lišenja slobode – piše u saopštenju Višeg suda gdej se takođe navodi da je ovakva mjera donijeta jer si “Medojević i Knežević i nakon novčanog kažnjavanja odbili da svjedoče”.

Ipak, naš sagovornik kaže da se radi o „neviđenom presedanu u crnogorskom i balkanskom pravosuđu“.

– Kolega Medojević i ja smo dobili rješenje Višeg suda da nam se određuje stavljanje u zatvor bez prethodnog skidanja poslaničkog imuniteta. Mi smo već dva puta svjedočili, ali oni time nisu zadovoljni. Prvi put u istoriji se dešava da se svjedok stavlja u zatvor jer tužilac nije zadovoljan njegovim svjedočenjem. Medojević se nalazi u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i imao je pravo samo na jedan poziv i sa njim je razgovaro njegov advokat kojem je dao rješenje za formulaciju stavljanja u zatvor, jer njemu nije određen pritvor, nego je stavljen u zatvor što je jedan nonsens kada je u pitanju zakonik o krivičnom postupku – napominje.

Knežević ističe da će naredne korake procijeniti sa članstvom i simpatizerima DF jer se „Crna Gora nalazi na ivici građanskih sukoba“.

– Sutra (danas prim nov.) obilježavamo godišnjicu ujedinjena Srbije i Crne Gore i južnoslovenskih naroda i sve ovo uopšte nije slučajna akcija, kidnapovanja Medojevića, i mi ćemo procijeniti sa našim članstvom i simpatizerima o daljim koracima jer se Crna Gora nalazi na ivici građanskih sukoba. Mi cijelo jutro dobijamo poruke od naših članova i simpatizera da se okupljaju spontano na ulici i da planiraju da naprave živi lanac odbrane DF u Skupštini, ali mi ćemo se blagovremeno obratiti javnosti šta su nam naredni koraci. Njegovi (Medojevićevi) i moji advokati pišu žalbu Apelacionom veću i očekujem ako postoji iole zdravoga razuma s druge strane, u dijelovima režima i pravosuđa, da će Veće urgentno reagovati i poništiti ovu presudu Višeg suda kao što je i dosad dva puta vraćalo na ponovno odlučivanje ovako sramno rešenje – dodaje Kneževć.

Na pitanje da prokomentariše nameru crnogorske policije da “prečešlja” srpsku ambasadu u Podgorici u kojoj je utočište zatražila poslanica Branka Milić koja je takođe dio istrage o državnom udaru, Knežević napominje da se radi o “demonstraciji sile”.

– Sama činjenica da sudski proces za pokušaj državnog udara u kom se nalaze samo Srbi iz Crne Gore, politički lideri i Srbi, traje već dvije godine bez ijednog dokaza uz kontinuirana maltretiranja od strane predsjednice vijeća i državnog tužilaštva je kulminirala činjenicom da su gospođu Branku Milić bukvalno skinuli u prostoriji suda gdje ju je sudski vještak fotografisao telefonom i protivno zakonu o krivičnom postupku i pred čitavom crnogorskom javnošću iznosi detalje koji se tiču njenih ličnih problema. Ona je trpeći tu torturu odlučila da zatraži pomoć u srpskoj ambasadi, u međuvremenu sudija je donijela odluku o njenom pritvoru, sada je raspisana i poternica i to što ministrastvo pokušava, odnosno to što država pokušava preko Ministrstva pravde da prečešljava srpsku amabasadu i ulazi i hapsi Branku Milić ne samo da je brutalno gaženje bečke konvencije nego i pokušaj da demonstriraju silu nad jednom ženom koja ima 63 godine i koja ima veze sa državnim udarom koliko ima i bilo koji običan građanin i Srbije i Crne Gore sa tom montažom – kaže.

Knežević dodaje i da ovakvim postupcima priča o najboljim odnosima dvije zemlje “pada u vodu”.

– Očigledno je da ta priča o najboljim odnosima Srbije i Crne Gore od sticanja nezavisnosti pada u vodu jer pokušavaju da na silu donesu osuđujuću presudu za Srbe i Srbe iz Crne Gore da su organizovali državni udar i sa ruskim specijalcima pokušali da zaustave ulazak Crne Gore u NATO – ističe on.

0 Shares
0 Shares
Copy link