Početna  /  MH SAZNAJE: Uhapšen Dela, nastavlja se istraga za maltretiranje mladića iz Banjaluke
Izdvajamo Republika Srpska

MH SAZNAJE: Uhapšen Dela, nastavlja se istraga za maltretiranje mladića iz Banjaluke

Dejan Kostić Dela
Sudska policija RS uhapsila je jutros u Banjaluci Dejana Kostića Delu, osumnjičenog za maltretiranje i snimanje mladića, saznaje Moja Hercegovina.

Podsjećamo, Dela je krajem aprila prošle godine uhapšen zbog nasilničkog ponašanja, jer se snimao dok je tukao i maltretirao mladiće u Banjaluci. Tada mu je određen jednomjesečni pritvor.

Nakon isteka tog perioda Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci zatražilo je da mu se produži pritvor, ali je sudija Osnovnog suda odbio taj prijedlog i krajem maja je Kostić pušten na slobodu. Međutim, na ovu odluku žalio se postupajući tužilac a njegova žalba je i uvažena te je Deli ponovo određen pritvor. Kada su došli da mu uruče rješenje o produženju pritvora, policajci nisu pronašli Kostića, jer je on u međuvremenu pobjegao, najvjerovatnije jer je dobio dojavu o pomenutom raspletu.

Kako je Moja Hercegovina prva objavila, Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je krajem jula ove godine naredbu o obustavi istrage protiv Dejana Kostića Dele u slučaju maltretiranja i šamaranja konobara Pavla Pavičića u kafiću „Armando“ te snimanja istog, kao i za šamaranje i snimanje još jedne osobe, Nikole Stančića.

U obrazloženju odluke navodi se da je “nesporno utvrđeno da je 24. aprila prošle godine Kostić vrijeđao i tukao Pavičića, nazivajući ga pogrdnim imenima i snimajući to telefonom” ali i dodaje da je osumnjičeni za ovaj isti događaj kažnjen u prekršajnom postupku od strane Policijske stanice Obilićevo, koja je za ovaj događaj izdala prekršajni nalog na osnovu kojeg je Kostić kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 400 KM.

Istom odlukom obustavljena je istraga protiv Kostića i za šamaranje i snimanje još jedne osobe, Nikole Stančića. Tužilaštvo je istaklo da je “u toku istrage činjenično utvrđeno da je osumnjičeni oštećenog ošamario, vrijeđao i nazivao pogrdnim imenima u automobilu i to telefonom snimao”, ali i da se u “radnjama osumnjičenog ne stiču elementi krivičnog djela nasilničko ponašanje niti krivičnog djela neovlašćeno fotografisanje”.

– Naime, iz pribavljenih dokaza proizlazi da je osumnjičeni oštećenog vrijeđao a šamaranje je realna uvreda (realna in iuria) a izgovarao mu je i verbalne uvrede. Kod takvog stanja to nije krivično djelo ali je oštećenom obezbijeđena sudska zaštita prema odredbama Zakona o zaštiti od klevete – piše, između ostalog u obrazloženju.

Oštećeni Pavle Pavičić uložio je putem jedne banjalučke advokatske kancelarije prigovor na pomenutu obustavu istrage protiv Kostića, a Kolegij tužilaca u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci istu je nedavno i uvažio, zbog čega je za Kostićem ostala na snazi potjernica.

Hapšen i osuđivan

Podsjećamo, Kostić je poznat policiji po brojnim krivičnim djelima i do sada je više puta osuđivan. On je ranije bio član grupe nedavno ubijenog Slaviše Ćuluma, koja je učestvovala u brojnim tučama na području Banjaluke, a bili su poznati i po drugim teškim krivičnim djelima. Kostić je 2011. godine osuđen na pet godina zatvora, zajedno sa pomenutim Ćulumom i Dejanom Čajićem, zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010. godine, a tokom kojeg je, u vatrenom obračunu ubijen Slavišin brat Nedeljko Ćulum (19).

Kostić je, zatim, 2016. godine uhapšen zbog sumnje da je godinu ranije, zajedno sa još jednom osobom, opljačkao firmu “Hidroinženjering” i iz sefa ukrao oko 12 000 maraka.

Moja Hercegovina

2 Shares
2 Shares
Copy link