Početna  /  MH saznaje: Protiv Dobroslava Kašikovića će ipak biti sprovedena istraga – Tužilaštvo usvojilo pritužbu oštećene Ljijane Aleksić
Izdvajamo Trebinje

MH saznaje: Protiv Dobroslava Kašikovića će ipak biti sprovedena istraga – Tužilaštvo usvojilo pritužbu oštećene Ljijane Aleksić

Dobroslav Kašiković (Foto: Moja Hercegovina)
Okružno javno tužilaštvo u Trebinju usvojilo je pritužbu oštećene Ljiljane Aleksić na prvobitnu odluku ove pravosudne ustanove da obustavi istražne radnje protiv Dobroslava Kašikovića optuženog za polnu ucjenu. Ljiljana Aleksić po punomoćniku Miri Vučinić, uputila je pravovremenu žalbu na prvobitnu odluku, a naša saznanja o vraćanju predmeta na ponovno postupanje potvrdila je za naš magazin Mira Vučinić, advokat oštećene Aleksić. Nakon sprovedene istrage postupajući tužilac donijeće pravnu kvalifikaciju ovog djela.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju donio je 10.11. tekuće godine naredbu o nesprovođenju istrage protiv Dobroslava Kašikovića Doja, zbog, kako je navedeno u odluci, nepostojanja osnova sumnje da je optuženi počinio djelo za koje se tereti.

Ljiljana Aleksić, koja je optužila Dobroslava Kašikovića za polnu ucjenu i proganjanje, putem svog punomoćnika Mire Vučinić, blagovremeno podnosi pritužbu na Naredbu o nesprovođenju istrage.

U pritužbi se navodi da oštećena nije bila u emotivnoj vezi sa okrivljenim do 28.8, tekuće godine već do aprila 2021. godine kada je oštećena saopštila osumnjičenom Kašikoviću da ne želi više da bude sa njim u vezi. Kako se dalje navodi, a što je argumentovano obimnim foto materijalom, tačnije skrinšatovima poruka koje su stizale nakon prekida veze, Kašiković nastavlja sa ucjenama i proganjanjem oštećene u ovom predmetu.

”Kao prilog ove pritužbe dostavljena je medicinska dokumentacija na ime oštećene kao i 12 stranica fotokopiranih skrinšotova iz kojih se može vidjeti upornost prijavljenog za uspostavljanje neželjenog kontakta.  Dalje navodi da se u radnjama prijavljenog stiču obilježja Krivičnog djela Proganjanja iz člana 144 stav 2 Krivičnog zakona Republike Srpske. Razmatrajući navode pritužbe sa dokazima kao i obrazloženje predmetne naredbe o nesprovođenju istrage, Glavni okružni javni tužilac je zaključio da je pritužba osnovana.” – navodi se u Rješenju.

U cilju donošenja pravilne odluke, postupajući tužilac otvoriće istragu o ovom krivićno-pravnom predmetu i izvršiti analizu svih prikupljenih dokaza.

 

Podsjećamo, okrivljeni Kašiković se nakon donošenja naredbe o nesprovođenju istrage oglasio na društvenim mrežama, a tom prilikom se zahvalio političkom vrhu Republike Srpske.

”Nakon dva i po mjeseca tužilaštvo je donijelo odluku da me je ona lažno prijavila i istraga je obustavljena. Posebno javno izvinjenje upućujem Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, Luki Petroviću, Iliji Tamindžiji, Mirku Ćuriću, Miljanu Aleksiću.” – rekao je Kašiković nakon donošenja naredbe o nesprovođenju istrage zbog nepostojanja osnova sumnje, kako je rečeno u prvobitnoj odluci postupajućeg tužioca.

Igor Svrdlin

30 Shares
30 Shares
Copy link