Početna  /  MH Predizborni upitnik (14): Ilija Tamindžija
Izdvajamo nevesinje Trebinje

MH Predizborni upitnik (14): Ilija Tamindžija

Rođen je u Nevesinju, gdje stiče osnovnoškolsko obrazovanje. Potom u Mostaru završava Srednju elektrotehničku školu, a na Univerzitetu Crne Gore, u Podgorici, diplomirao je na Elektrotehinčkom fakultetu. U ERS zaposlen od 1999. godine. Narodni je poslanik od 2010. godine, tačnije, u tri uzastopna mandata. Na predstojećim izborima ponovo je kandidat za NSRS ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Ilija Tamindžija je 14. gost serijala Predizborni upitnik internet magazina ‘’Moja Hercegovina’’.
  1. Za početak, predstavite se…

Rođen sam 10.01.1973. godine u Nevesinju, gdje sam završio osnovnu školu. Srednju elektrotehničku školu završio sam u Mostaru. Na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici završio sam Elektrotehnički fakultet, 1998.godine. Od 1999. godine zaposlen sam u Elektroprivredi Republike Srpske. U periodu od 2000. do 2004. godine, radio sam i kao profesor u Srednjoškolskom centru u Trebinju. Od 2007. do 2015. godine bio sam na poziciji direktora Direkcije za proizvodnju u ERS, a od 2015. godine do danas sam na poziciji Izvršnog direktora u Hidroelektranama na Trebišnjici. Od 2007. do 2010. godine bio sam Predsjednik nadzornog odbora Hidroelektrana na Trebišnjici. Za Narodnog poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srpske izabran sam u tri mandata, 2010., 2014. i 2018. godine. Oženjen sam, otac troje djece.

  1. Sa kojim ambicijama ulazite u ovogodišnju izbornu trku?

Kao neko ko već ima iskustva kroz razne izborne trke i prepoznatljivost na terenu želim da doprinesem što boljem rezultatu moje političke stranke, da završimo započete projekte i pokrenemo sve što nam je u planu za budućnost.

  1. Kako vidite trenutno stanje u RS/BiH?

Republika Srpska se nalazi, kao i sve zemlje u okruženju, u žarištu globalnih sukoba i kriza. Ocijenio bih da se vlast odgovorno ponijela prema građanima i Srpskoj u kriznim vremenima. Republika Srpska je stabilna. Ono što je trenutno najveći problem čitave Evrope je kako što “bezbolnije” prebroditi nastupajuću zimu. Svijet ima velike probleme sa obezbjeđivanjem dovoljnih količina hrane i energije za svoje građane. Republika Srpska je radila na tom polju i danas ima dovoljne količine hrane i obezbijeđena je energetska nezavisnost. Veoma su važni i naredni izbori na kojima smatram da je najbolja ponuda izabrati ljude i opciju koja će održati stabilnost u narednom periodu koji je veoma nepredvidljiv i traži dokazane predstavnike. Sve drugo bi bilo avanturizam, a to je najmanje što nam treba u ovom periodu.

  1. Ukoliko pridobijete povjerenje birača šta će biti u fokusu Vašeg političkog djelovanja?

Nastojaću da i dalje ostanem u struci, jer mislim da tu mogu dati najveći doprinos. Republiks Srpska je danas lider u Evropi po započetim energetskim objektima, oko 500 MW u izgradnji, tako da u tom sektoru možemo učiniti najviše. Danas su energetska nezavisnost i hrana dvije najvažnije stvari.

  1. Šta bi poručili Vašim političkim protivnicima?

Ne volim se baviti previše svojim političkim protivnicima, jer uglavnom nemate ozbiljne ljude sa druge strane sa kojima bi se mogao voditi ozbiljan i društveno – koristan dijalog. Između svega, poručio bih im da pređu na konkretne stvari i pokažu šta to oni nude građanima, koji su to njihovi programi i ideje za bolje sutra, šta bi to oni uradili i kako, da li se to zasniva na realnim osnovama i zbog čega glas dati baš njima. Nažalost, njihovo djelovanje se najčešće svodi samo na blaćenje svojih političkih protivnika najviše na ličnoj osnovi što nerijetko zadire i u porodicu, kao i kafanske “rekla-kazala” neprovjerene informacije.

  1. Šta vidite kao gorući problem trenutno i kako ga riješiti?

Uvjeren sam da je gorući problem nedostatak radnih mjesta. Tamo gdje se ne investira nema ni radnih mjesta, a to za sobom nosi i odlazak mladih, odlazak stanovništva. Uslov za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta jeste da prvo stvorite ambijent za to, što smo mi pokazali u Trebinju i Nevesinju. Na tom polju se može značajnije raditi u narednom periodu zahvaljujući naporima institucija ove vlasti i mnogih projekata koje smo uradili, a koji su bili preduslov za investiranje. Nijedan investitor neće doći u nestabilnu sredinu u kojoj vlada haos i ne radi se ništa.

  1. Šta mislite o sveprisutnom trendu mijenjanja političkih dresova?

Nemam pozitivan stav. U rješavanju toga bi trebali da učestvuju svi , jer toga ima sa svih strana.

  1. Kako vidite sastav nove Vlade nakon oktobarskih izbora? Koga vidite kao poželjnog političkog partnera, a s kim ne bi voljeli ući u koalicione razgovore?

Mi imamo potpisan i usaglašen koalicioni sporazum sa našim partnerima i u tim okvirima vidim buduću Vladu Republike Srpske. Kako god, nova Vlada će nesumnjivo biti odraz volje naroda i svako će dobiti prostora srazmjerno podršci dobijenoj na izborima.

  1. Govoreći generalno o reformama, šta vidite kao prioritet i zašto?

Smatram da je potrebno izvršiti reformu u pravosuđu. Taj organ vlasti treba da funkcioniše besprijekorno.

  1. Za kraj, pošaljite glasačima poruku zašto glasati baš za Vas.

Glasajte za one koji nikada ništa nisu upropastili, za one koji hoće i znaju da rade, za one koji su dokazani i imaju iza sebe djela.

Mišljenja sam da pripadam ovoj grupi ljudi.

Politika nije zabava, ogovaranje i manipuliranje narodom. Politika je posao. I zato uvijek vjerujte u djela, a ne u isprazne populističke priče kojima se mnogi služe.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap