Početna  /  MH otkriva detalje sastanka na Jahorini: U opoziciji ni minimum saglasnosti oko kandidatura
Izdvajamo Republika Srpska Vijesti

MH otkriva detalje sastanka na Jahorini: U opoziciji ni minimum saglasnosti oko kandidatura

O imenima zajedničkih kandidata za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH na sastanku opozicionih lidera nije razgovarano jer među opozicionarima, trenutno, ne postoji ni minimum saglasnosti ko bi to mogao da bude, saznaje Moja Hercegovina.

Odlično obavješteni izvori našeg portala iz vrha jedne opozicione stranke, čija delegacija je prekjuče učestvovala na sastanku na Jahorini, otkrivaju da je jedino oko čega su se lideri SDS-a, PDP-a i DNS-a uspjeli dogovoriti jeste to da SDS da svog kandidata za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH. Što se tiče kandidata za poziciju predsjednika Srpske na opštim izborima sljedeće godine, naši sagovornici ističu da oko toga ne samo da nije postignut dogovor između PDP-a i DNS-a, već, kako kažu, ni unutar samog PDP-a, stranke koja pretenduje da dobije tu kandidaturu, ne postoji saglasnost oko toga da li će to biti Jelena Trivić ili Draško Stanivuković.

Na prekjučerašnjem sastanku bila je prisutna velika napetost i nervoza između predstavnika PDP-a i DNS-a. Do žešćeg verbalnog sukoba nije došlo samo zahvaljujući tome što je delegacija SDS-a insistirala da se o kandidatu za predsjednika Srpske još ne razgovara. Naime, u PDP-u smatraju da ta pozicija pripada njima, dok je lider DNS-a Nenad Nešić takođe vrlo zainteresovan za tu kandidaturu”, otkrivaju naši sagovornici.

Oni dodaju i to da su se učesnici prekjučerašnjeg opozicionog “samita” na Jahorini složili s tim da SDS, kao najveća stranka opozcije, predloži svog kandidata za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH, ali da čak ni u samom SDS-u još ne znaju ko bi to mogao da bude.

“Iako se u javnosti u posljednje vrijeme forsira priča da bi to mogao da bude Milan Miličević, vrlo je moguće da će Mirko Šarović na kraju da uzme tu kandidaturu. Takođe, mnogi u opozicionom bloku nisu zadovoljni s tim što se Draško Stanivuković samopromoviše kao budući kandidat za predsjednika Srpske. Otvorenu kritiku Staniukoviću je tim povodom već uputio Nebojša Vukanović, a gotovo svi u opoziciji smatraju da bi to bilo i krajnje nekorektno prema Jeleni Trivić. Ističu da bi Stanivukoviću bilo bolje da se u naredne četiri godine pokaže kao uspješan gradonačelnik Banjaluke, umjesto što već sada pokazuje ambiciju da sljedeće godine pokuša osvojiti novu funkciju. Zbog toga je odlučeno da se o imenima kandidata razgovara kasnije, a da se u međuvremenu pokuša napraviti dobar koalicioni sporazum koji će prihvatiti sve stranke opozicije”, kažu naši izvori.

Oni, takođe, ističu i to da od ranije najavljene priče o formiranju nekakvog “vanpartijskog bloka”, koji bi se pojavio kao krovna opoziciona organizacija na predstojećim opštim izborima, najvjerovatnije neće biti ništa jer se tome, kako tvrde, oštro protivi vrh SDS-a.

U SDS-u smatraju da je iskustvo iz Crne Gore, gdje je takav savez bio formiran, a zatim doveo do marginalizacije najveće srpske opozicione stranke u Vladi Crne Gore, pokazalo da takva kombinacija ne bi bila dobra za SDS”, tvrde izvori našeg portala.

Podsjećamo, nakon sastanka opozicionih prvaka, koji je prije dva dana održan na Jahorini, predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je postignut dogovor o zajedničkom nastupu na opštim izborima koji će biti održani 2022. godine.

“Zaključak svih učesnika je da smo saglasni i spremni i da smo se dogovorili da kao opozicija zajednički nastupimo na predstojećim opštim izborima. U narednom periodu ćemo raditi i na tome da sklopimo dogovor oko zajedničkih kandidata za pozicije, ali o imenima još uvijek nećemo govoriti”, rekao je Šarović.

On je dodao i to da se planira da u sljedećih nekoliko mjeseci bude izrađen “temeljan dokument opozicije o predstojećim izborima”.

Moja Hercegovina

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap