Početna  /  MH nezvanično saznaje: SDS-ov načelnik Ugljevika obezbijedio skupštinsku većinu sa SNSD-om?!
Izdvajamo Republika Srpska

MH nezvanično saznaje: SDS-ov načelnik Ugljevika obezbijedio skupštinsku većinu sa SNSD-om?!

Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, kako nezvanično saznajemo, postigao je dogovor sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata! Perić obavlja funkciju načelnika Ugljevika neprekidno od 2001. godine kada je izabran na prijevremenim izborima. Kadar je Srpske demokratske stranke. Na lokalnim izborima 2020. godine Perić je ponovo izabran za načelnika Ugljevika, ali nije imao skupštinsku većinu koja je pripala SNSD-u i koalicionim partnerima. Od sutra bi dio skupštinske većine trebao biti i SDS, saznajemo od dobro obaviještenog izvora.

Srpska demokratska stranka u Ugljeviku suvereno vlada već duže od dvije decenije. U aktuelnom sazivu Skupštine Opštine Ugljevik SDS je izgubio većinu prelaskom Petra Radovanovića u nezavisne odbornike i pridruživanju koaliciji okupljenoj oko SNSD-a. Tada su skupštinsku većinu u Ugljeviku formirali SNSD (6 odbornika), Demos (2 odbornika), NPS (2 odbornika), Socijalistička partija (2 odbornika) i gorenavedeni Petar Radovanović koji je izašao iz odborničkog kluba SDS-a.

Vasilije Perić je na prethodnim lokalnim izborima održanim 2020. godine osvojio 56,42% glasova, ali to nije bio dovoljan garant za formiranje sigurne skupštinske većine. Međutim, kako internet magazin ”Moja Hercegovina” nezvanično saznaje, načelnik Ugljevika će opet moći računati na dovoljan broj ruka u Skupštini. Naime, kako tvrdi naš dobro obaviješteni izvor, postignut je dogovor SDS-a i SNSD-a čiji će odbornici činiti skupštinsku većinu. Pretpostavlja se da će se 8 odbornika SDS-a pridružiti trenutnoj skupštinskoj većini koju predvodi SNSD. Ovaj dogovor trebao bi biti ozvaničen tokom sutrašnje sjednice Skupštine Opštine Ugljevik.

Biće zanimljivo vidjeti šta će odlučiti preostali odbornici opozicije, kao i to da li će uslijediti reakcija iz vrha SDS-a i kakva će ona biti. Poseban pečat ovom dogovoru daje trenutna postizborna kriza u Republici Srpskoj u kojoj SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom tvrdi da je sa svojim koalicionim partnerima apsolutni pobjednik izbora dok opozicioni blok PDP – Za pravdu i red – SDS tu pobjedu dovodi u pitanje ističući da je značajno prekrojena izborna volja građana Republike Srpske.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap