Početna  /  MH INTERVJU Nešić: SNSD i Dodik će od oktobra 2022. biti vođe opozicije
Izdvajamo Teme i komentari

MH INTERVJU Nešić: SNSD i Dodik će od oktobra 2022. biti vođe opozicije

Nenad Nešić

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), Nenad Nešić, uvjeren je u to da SNSD i Milorada Dodika na opštim izborima sljedeće godine čeka težak poraz.

U intervjuu za Moju Hercegovinu lider DNS-a, između ostalog, govori o statusu njegove stranke u opozicionom bloku, Dodikovim tvrdnjama da je pred njim “klečao” kako bi ostao na poziciji direktora Puteva RS, odnosu koji ima sa potpedsjednicom PDP-a Jelenom Trivić, uticaju bivšeg dugogodišnjeg predsjednika DNS-a, Marka Pavića, na sadašnju politiku stranke…

Kako biste ocijenili današnji položaj DNS-a u opoziciji? Da li ste se izborili za ravnopravan status sa vodećim opozicionim strankama, SDS-om i PDP-om?

Ne živi se za jedan dan. U životu ima mnogo dana. Ne borite se da budete prvi u porazu, već da budete dio pobjede. Sa sigurnošću danas znam ko će biti vođa opozicije u oktobru 2022, a to je SNSD, tako da je besmisleno otimati se za mjesto koje je već rezervisano. Sa partnerima iz SDS-a i PDP-a razmišljamo o tome kako ćemo donijeti promjene i ponijeti odgovornost za bolju, srećniju i uspješniju Republiku Srpsku. Kako da pomirimo narod koji je ova vlast posvađala, da bi živjeli u miru sami sa sobom i u miru i razumijevanju sa drugim narodima u BiH, kao i partnerstvu sa narodima u Evropi i i svijetu.

Nakon što je DNS prešao u opoziciju, potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić u više navrata je javno pokazivala podozrenje prema vama lično, te DNS-u, kao opozicionim partnerima. Kakvi su vaši odnosi danas?

Gospođa Trivić je pokazala potencijal da bude ozbiljan, kredibilan i odgovoran političar. Ona se iskreno i bez kalkulacija bori za promjene, a posjeduje i kvalitete da može obavljati najodgovornije funkcije. Naš sadašnji odnos se temelji na međusobnom poštovanju i korektnosti.

Lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno vas je prozvao da ste, kako reče, klečali pred njim za ostanak na mjestu direktora Puteva RS. S druge strane, da li je Dodik tada vas molio da ostanete u vlasti, kako se takođe spekuliše u javnosti?

Kao ozbiljan i odgovoran čovjek nikad javno neću prepričavati razgovor koji je između nas dvojice vođen iza zatvorenih vrata. Poslije tog sastanka, gospodin Dodik i ja vidjeli smo se još dva puta. Slika sa jednog susreta objavljena je na društvenim mrežama, a drugi put smo razgovarali u zgradi Vlade Republike Srpske. Šta smo imali da kažemo jedan drugome, tada smo rekli. I tada i danas znao sam svoj put. To je put ka boljoj Republici Srpskoj. Politika počiva na principima, programu, načelima, a ne na ličnim simpatijama ili animozitetima.

Da li će DNS imati svog kandidata za predsjednika Srpske ili srpskog člana Predsjedništva BiH?

Na sastanku delegacija DNS-a, SDS-a, PDP-a i narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, koji je održan na Jahorini, postignut je dogovor da se ne licitira sa kandidatima i javno o njima ne govori dok za to ne dođe trenutak. Mi smo stranka koja poštuje dogovore.

A da li će opozicija postići dogovor o zajedničkim kandidatima?

Ako svi imamo isti cilj, a vjerujem da imamo, onda ćemo se lako usaglasiti i ponuditi građanima ne kandidate, već pobjednike.

Imate li vi, kao predsjednik DNS-a, ambiciju da se kandidujete za jednu od navedenih funkcija?

Moja ambicija je prije svega Republika Srpska, zemlja srećnih, zadovoljnih, ponosnih i dostojanstvenih ljudi. Moja ambicija su i promjene i odlazak ove nakaradne, nenarodne vlasti u političku prošlost. Svojom energijom, znanjem i predanošću boriću se za ostvarenje te ambicije. Sa koje pozicije, stvar je odluke DNS-a i dogovora sa partnerima.

Da li ste u kontaktu sa Markom Pavićem i da li bivši lider DNS-a, na bilo koji način, učestvuje u današnjoj politici stranke?

Gospodin Pavić je ostavio neizbrisiv trag u DNS-u. Njegove zasluge nikada niko ne može dovesti u pitanje. Prema njemu imam izuzetno poštovanje. Međutim, odluke u DNS-u danas donosim ja, uz dogovor i konsultaciju sa članovima Predsjedništva DNS-a.

Ognjen Tešić

7 Shares
7 Shares
Copy link