Početna  /  MH INTERVJU Glamočak: Niko u rukovodstvu SDS-a nema sukob sa Vukanovićem u vezi kandidatura
Izdvajamo Teme i komentari

MH INTERVJU Glamočak: Niko u rukovodstvu SDS-a nema sukob sa Vukanovićem u vezi kandidatura

Nedeljko Glamočak

Član Predsjedništva SDS, Nedeljko Glamočak, kaže da će ta stranka najvjerovatnije sljedećeg mjeseca objaviti ime svog kandidata za neku od najvažnijih pojedinačnih izbornih funkcija.

U intervjuu za Moju Hercegovinu Glamočak, između ostalog, tvrdi da niko u rukovodstvu SDS-a nema bilo kakav sukob sa Nebojšom Vukanovićem u vezi kandidatura za predstojeće izbore te da, kako kaže, vjeruje u zajednički nastup svih opozicionih snaga kako bi se u oktobru porazio aktuelni režim.

„Siguran sam da će doći do dogovora sa Vukanovićem jer nam je cilj isti. Taj cilj je sačuvati Republiku Srpsku i uvesti pravdu i red u institucijama. Prema tom cilju Vukanović ide malo agresivnije, što je njegova osobina, ali ćemo tom cilju doći zajedno“, kaže Glamočak za naš portal.

Kada će SDS objaviti ime svog kandidata za jednu od inokosnih funkcija na predstojećim izborima?

U SDS-u je još u toku proces unutarstranačke konsolidacije pojedinih opštinskih i gradskih organizacija i ubrzo će ta aktivnost biti okončana. Paralelno sa tim, SDS radi i svoju Platformu za predstojeće izbore, koja će biti i vizija SDS-a, odnosno kako SDS vidi Republiku Srpsku u budućnosti i kako je izgraditi kao mjesto za dobar život. U platformi je i ponuda politika i mjera koje Srpsku realno mogu da dovedu do tog cilja. Nakon završetka tih aktivnosti, kroz organe stranke će proći rasprava o Platformi i potencijalnim kandidatima za predstojeće izbore. Uslijediće i dogovori sa političkim partnerima koji će od svih predloženih kandidata ići na koju funkciju. Mislim da će se sve to okončati u februaru.

Da li se kasni sa izborom kandidata? Pojedini analitičari smatraju da je taj posao morao da bude završen do kraja prošle godine.

Koliko sam pratio, još nijedna stranka, izuzev PDP-a, u Republici Srpskoj, a čini mi se ni u Federaciji BiH, nije izašla sa imenima kandidata. To je donekle i dio stranačkih taktika. Uvijek se postavlja pitanje da li je dobro ili loše prvi izaći sa kandidatom. SDS će sigurno dati kandidata za jednu od inokosnih funkcija i mi nećemo imati problem da poslije navedenih procedura objavimo imena svojih kandidata.

U javnosti se već dugo spekuliše da vrh stranke „važe“ između Mirka Šarovića i Milana Miličevića. U kombinaciji je i Nebojša Vukanović, iako nije član SDS-a.

U javnosti se uvijek i oko svega najviše spekuliše oko SDS-a. Vjerovatno zbog njene političke težine, iako često ima negativnosti i neosnovanosti kad je u pitanju SDS. Kad je u pitanju konstatacija da vrh stranke „važe“ između Mirka Šarovića i Milana Miličevića – pa njih dvojica su, prije svega, u vrhu vrhova SDS-a. Ja, kao član Predsjedništva stranke, nisam na sjednicama Predsjedništva, a ni u javnosti, nikad čuo ni jednog od njih dvojice da je rekao da on treba da bude kandidat za bilo koju poziciju. To samo po sebi govori o njihovoj političkoj harizmi, ali i o ozbiljnosti unutarstranačke organizacije. Kad je upitanju kolega Vukanović, on nije formalno član SDS-a, ali sav svoj politički angažman daje uz SDS. Kako u poslaničkom klubu, tako i radom na terenu, što SDS poštuje i cijeni.

Mnogi se pitaju da li će doći do dogovora vrha SDS sa Vukanovićem, s obzirom na njegov nedavni sukob s Milanom Miličevićem?

Mislim da Vukanović nema sukob sa Miličevićem. Koliko znam, njih dvojica su čak i posebno bliski. Vukanović je imao reakciju na političkog analitičara Darka Kuzmanovića, koji je iz Teslića i po tom osnovu je doveden u vezu s Miličevićem. Po meni to je više dio Vukanovićevog temperamenta nego stvar samog sukoba.

Postoji li opasnost da opozicija na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH izađe sa dva kandidata, budući da je PDP već istakao Jelenu Trivić kao kandidata za predsjednika RS, dok trenutno jos ne postoji dogovor oko kandidata za drugu najvažniju pojedinačnu funkciju?

Već nekoliko izbornih ciklusa u SDS postoji snažno mišljenje da bi stranka trebalo da samostalno ide na izbore sa svojim kandidatima za sve izborne pozicije. I moje mišljenje je da bi to bilo najbolje za SDS kao političku organizaciju, jer bi time mnogo više podizala svoj politički rejting. Izborna praksa je pokazala da politička stranka koja ima svoje kandidate za pojedinačne funkcije napravi bolji izborni rezultat. Međutim, SDS kao državotvorna stranka ne može sebi da dozvoli da gleda samo sebe, jer SDS je uvijek i ispred svakog interesa stavljala interes Republike Srpske. Tako je bilo i 90-ih godina, kada je stvarana i branjena Republika Srpska. Tada je, da vas podsjetim, SDS zaledila svoj stranački rad, dok su u tom periodu druge političke stranke osnivane. Svjesni smo u kakvu je poziciju Republiku Srpsku dovela ova aktuelna vlast i kakvim je sve opasnostima izlaže.

Na kakve opasnosti mislite?

Danas je Republika Srpska ugroženija nego ikad! U pitanju je njen opstanak. Idemo u političku izolaciju, nemamo iskrenih prijatelja, izuzev Srbije, sve više tonemo u dužničko ropstvo, stanovništvo odlazi, Republici Srpskoj prijete sankcijama. Aktuelna vlast do svega ovog nas je dovela samo zbog korupcije i nezajažljive žeđi za pljačkom! Vidjeli ste da oni od pljačke ne odustaju ni u najtežim situacijama i najvećoj opasnosti po stanovništvo, u vrijeme pandemije korone. Iz svih tih razloga, SDS mora ponovo oko sebe da okupi širok pokret svih zainteresovanih, ne samo iz političkih stranaka, već i udruženja građana, boračkih organizacija, penzionera, sindikalnih organizacija, omladinskih organizacija, sportskih i strukovnih organizacija, akademsku javnost, kako bi se zaustavilo dalje propadanje Srpske. Potrebno je da obnovimo njen institucionalni dignitet, da vratimo vladavinu prava i svaku drugu sigurnost građanima. Želimo da se ljudi uvjere da ovdje mogu dobro živjeti i da ne napuštaju svoju zemlju.

Znači, vjerujete da će opozcija ipak biti jedinstvena, kad je u pitanju izbor zajedničkih kandidata za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH?

Kao što sam već rekao, danas SDS ima ključnu ulogu, kao i u vrijeme stvaranja Republike Srpske. Sad je trebamo sačuvati od pustošenja i nestanka. Zbog toga SDS, najvjerovatnije, neće ići samostalno sa svojim kandidatima za obje pojedinačne funkcije i usaglasiće kandidate sa drugim opozicionim strankama. Kao što je rekao naš predsjednik Mirko Šarović, SDS će dati kandidata koji ima najveće šanse da pobijedi kandidate stranaka vladajućeg bloka.

Pojedini analitičari takođe smatraju da opozicija već godinama upada u Dodikovu zamku, baveći se temama koje on nameće i braneći se od njegovih optužbi da su izdajnici i strani plaćenici. Treba li i na koji način opozicija, odnosno SDS kao najveća opoziciona stranka, da promijeni način djelovanja i izađe iz tih okvira koje je nametnuo lider SNSD-a?

Tačno je da se etiketa izdaje najlakše i najbrže lijepi u svjesti građana, pa čak i na gladan stomak. SDS, koja je stvarala Republiku Srpsku, ne može biti njen izdajnik, za razliku od SNSD-a koji je najveću izdaju napravio presijecanjem Srpske kod Brčkog, priznanjem Distrikta i to je unijeto u Ustav BiH, izmjenama njegove dejtonske formulacije. To je stvarna izdaja. SNSD je izdao Republiku Srpsku i kad je prihvatio Prudski sporazum, a zatim i donošenjem odluke u Parlamentu BIH, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, da se uradi nova teritorijalna organizacija BiH i da se BiH podijeli na četiri regije, koje prelaze entitetske granice. Ta odluka, koliko se sjećam, nikad nije povučena. Danas je politika SNSD i njihovih satelita spletkaroška i na takvoj politici oni opstaju na vlasti. Međutim, njihove spletke i optužbe da je opozicija izdajnička više ne prolaze kod građana.

Nakon završetka nedavnih izbora za gradonačelnika Prijedora, Milan Miličević je izjavio da bi opozicija, da se opšti izbori održe sutra, bila poražena. Šta je potrebno uraditi da se takvo stanje promijeni i da u oktobru dođe do promjene vlasti?

Izbori u Prijedoru bili su šansa da opozicija pokaže kako može pobijediti ali, na žalost, to se nije pokazalo. Zato je izjava Milana Miličevića bila realna, samokritična i iskrena. Opozicija iz izbora u Prijedoru treba izvući dobar nauk. Način na koji su rađeni ti izbori nije bio dobar. To su najbolje rekli građani koji nisu izašli na izbore. Na izbore je izašla stranačka vojska, ali se pokazalo da je nijedna stranka nema u tom broju da može pobijediti građane. Stvari na izborima mogu promijeniti samo građani, a ne stranački poslušnici. Oni treba da promovišu politiku stranke, a ne da otimaju glasove. Na pokazanim slabostima u Prijedoru i DNS i opozicija treba da izvuku pouke i ne ponove greške na opštim izborima. Svojim programom i aktivnostima opozicija mora uvjeriti građane da su promjene moguće. Ne samo promjena vlasti, već i sistema i lošeg života.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap