Početna  /  Merkel: Pronaći rešenje za Kosovo, koliko god to bilo teško
Srbija

Merkel: Pronaći rešenje za Kosovo, koliko god to bilo teško

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je veruje da će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem doprineti da se pronađe rešenje za pitanje Kosova, bez obzira koliko može biti teško, dok je Vučić najavio da će se donositi bolne i teške odluke u budućnosti ukoliko Srbija želi da bude deo Evropske unije.

Foto: REUTERS/Axel Schmidt

Merkel je, u zajedničkom obraćanju novinarima, rekla da je za Nemačku u EU važan razvoj zapadnog Balkana, najavljujući samit u Sofiji u maju, a potom i konferenciju Berlinskog formata u Londonu.

“Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i Bosne i Hercegovine i važno je da imamo intenzivnu, blisku razmenu”, ocenila je Merkel koja je pohvalila reforme koje Srbija sprovodi.

“Radujem se današnjem sastanku sa Vučićem. Razgovaraćemo o kursu reformi kojim Srbija hrabro ide. Srbija hrabro sprovodi reforme i komplimenti idu i predsednici Vlade i Vladi Srbije”, dodala je ona.

Vučić je rekao da Srbija sa velikom pažnjom sluša i želi da čuje stavove Merkel. Razumevajući da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za napredak, “moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke u budućnosti, ako želimo da budemo deo EU”, predočio je Vučić.

“Srbija je posvećena miru i stabilnosti, smatramo da bilo kakav sukob na Balkanu sve naše zemlje vratio sto godina unazad i daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacije regiona izbegnu po svaku cenu”, naglasio je Vučić.

Vučić je dodao i da Srbija očekuje Samit EU i zapadnog Balkana 17. maja.

Prema njegovim, rečima, Srbija i Nemačka su u bilateralnim odnosima napravile kruone korake i trgovinska razmena u 2017. godini je iznosila 4,3 milijarde evra. Nemačka je najvažniji partner Srbiji i najznačajnija zemlja za nas u EU, zaključio je Vučić.

FoNet

0 Shares
0 Shares
Copy link