Subota, 18.01.2020
More

  Mektić oštro odgovorio Grabar Kitarović i ismijao sastanak Dodika i Vučića

  Podijeli:

  Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović juče je u Neumu rekla da je došlo do porasta ekstremizma u BiH, a danas je stigao odgovor ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića na njenu konstataciju.

  Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)
  Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

  Kako je Mektić kazao na današnjoj pres konferenciji, nije mu jasno odakle predsjednica Hrvatske crpi takve ocjene.

  ”U našim komunikacijama i analizama nemamo takve zaključke. Odakle ona crpi takve konstatacija meni nije poznato. Čudno mi je odkud problem migracija, kada mi s tim uopšte nemamo problema. Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu, jer mi nismo na toj ruti jer niti jedan migrant nije skrenuo s balkanske rute i došao u BiH”, ispričao je Mektić danas.

  Dodao je da mu nije jasno otkud u njenom izlaganju komentari o izbjegličkoj krizi na teritoriji BiH.

  ”Mi se jesmo pripremali, ali mi ni dan danas nemamo problema s tim. Imamo pojedinačne pokušaje da uđu u BiH i preko BiH odu dalje, ali to uvijek bilo. Zato i imamo imigracioni službu, sve razvijene kapacitete da se borimo protiv toga”, rekao je on.

  Podsjećamo, Grabar Kitarović obratila se juče učesnicima naučno stručnog skupa s međunarodnim učešćem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nosilac evropskih vrijednosti?“ koji je održan u Neumu.

  ”BiH je izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja eksremističkih grupa i migrantske krize. Uz jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj, položaj Hrvata u RS je loš. Hrvatska snažno podržava suverenitet BiH i teritorijalnu cjelovitost. Spremni smo pomoći bih u borbi protiv terorizma i ilegalnih imigracija. Hrvatska očekuje žurno donošenje novog Izbornog zakona, žurno donošenje novog Statuta Grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice. Želim vam puni uspjeh ovog skupa”, poručila je ona obraćajući se učesnicima skupa u Neumu.

  Vučić iz sažaljenja došao kod Dodika

  Aleksandar Vučić je juče napravio akt sažaljenja i sastao se s Dodikom jer je on dva dana zapomagao, molio i preklinjao Vučića da dođe u Istočno Sarajevo, rekao je Mektić, komentarišući sastanak Vučića i Dodika.

  Mektić je kazao da je Vučić to odbijao prvi dan, a onda je iz sažaljenja otišao na sastanak koji trajao između 16 i 17 minuta.

  “Prosto je nemoguće šta je na konferenciji za novinare Dodik izjavio o čemu su razgovarali. Za 16 minuta je razgovarano o problemima u BiH i na način kako Srbija može pomoći BiH u rješavanju, Dodik ga je upoznao s izgradnjom Univerziteta i bolnice, kako je pao tender, otvaranju novih radnih mjesta iako mu u isto vrijeme štrajkuju željezničari jer nemaju plata. Razgovarano je i o projektima koji su već u realizaciji. Na kraju ga je Vučić informisao o održanom Samitu u Sarajevu”, ispričao je Mektić.

  On smatra da je Dodik vrlo lukavo održao konferenciju dok je Vučić već bio u avionu, te je mogao pričati o svemu.

  “Kada se pogleda koje su ovo teme i kakvog karaktera, čini se kao da su razgovarali dva dana, a ne 16 minuta”, komentarisao je Mektić Dodikov nastup pred novinarima.

  Predsjednik RS je juče kazao da se u Sarajevu nije održao Samit premijera, jer BiH nema premijera i vladu.

  “Od čitavog skupa u Sarajevu, zajedničke izjave, Vučićevih poruka, on je primjetio da to nije bio Samit premijera. Omaložavao je skup premijera koji su došli rješavati probleme. Kao da smo mi retardirani i ne znamo da imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara. To je njemu najvažnije što je primjetio”, poručio je ministar sigurnosti BiH.

  Za Dodika Mektić tvrdi da je persona non grata kod državnog i političkog vrha u Srbiji.

  “Samo na način zapomaganja Vučić se sažalio, navratio i otišao.”

   

  Za ključnu konstataciju Vučića Mektić je istakao “kako je neophodno i značajno pitanje pomirenja Bošnjaka i Srba i da od toga zavisi sudbina Srba u Srbiji i u Republici Srpskoj.”

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI