Početna  /  Mektić oštro odgovorio Grabar Kitarović i ismijao sastanak Dodika i Vučića
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Mektić oštro odgovorio Grabar Kitarović i ismijao sastanak Dodika i Vučića

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović juče je u Neumu rekla da je došlo do porasta ekstremizma u BiH, a danas je stigao odgovor ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića na njenu konstataciju.

Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)
Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

Kako je Mektić kazao na današnjoj pres konferenciji, nije mu jasno odakle predsjednica Hrvatske crpi takve ocjene.

”U našim komunikacijama i analizama nemamo takve zaključke. Odakle ona crpi takve konstatacija meni nije poznato. Čudno mi je odkud problem migracija, kada mi s tim uopšte nemamo problema. Možda nas je zabunom stavila na balkansku rutu, jer mi nismo na toj ruti jer niti jedan migrant nije skrenuo s balkanske rute i došao u BiH”, ispričao je Mektić danas.

Dodao je da mu nije jasno otkud u njenom izlaganju komentari o izbjegličkoj krizi na teritoriji BiH.

”Mi se jesmo pripremali, ali mi ni dan danas nemamo problema s tim. Imamo pojedinačne pokušaje da uđu u BiH i preko BiH odu dalje, ali to uvijek bilo. Zato i imamo imigracioni službu, sve razvijene kapacitete da se borimo protiv toga”, rekao je on.

Podsjećamo, Grabar Kitarović obratila se juče učesnicima naučno stručnog skupa s međunarodnim učešćem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nosilac evropskih vrijednosti?“ koji je održan u Neumu.

”BiH je izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja eksremističkih grupa i migrantske krize. Uz jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj, položaj Hrvata u RS je loš. Hrvatska snažno podržava suverenitet BiH i teritorijalnu cjelovitost. Spremni smo pomoći bih u borbi protiv terorizma i ilegalnih imigracija. Hrvatska očekuje žurno donošenje novog Izbornog zakona, žurno donošenje novog Statuta Grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice. Želim vam puni uspjeh ovog skupa”, poručila je ona obraćajući se učesnicima skupa u Neumu.

Vučić iz sažaljenja došao kod Dodika

Aleksandar Vučić je juče napravio akt sažaljenja i sastao se s Dodikom jer je on dva dana zapomagao, molio i preklinjao Vučića da dođe u Istočno Sarajevo, rekao je Mektić, komentarišući sastanak Vučića i Dodika.

Mektić je kazao da je Vučić to odbijao prvi dan, a onda je iz sažaljenja otišao na sastanak koji trajao između 16 i 17 minuta.

“Prosto je nemoguće šta je na konferenciji za novinare Dodik izjavio o čemu su razgovarali. Za 16 minuta je razgovarano o problemima u BiH i na način kako Srbija može pomoći BiH u rješavanju, Dodik ga je upoznao s izgradnjom Univerziteta i bolnice, kako je pao tender, otvaranju novih radnih mjesta iako mu u isto vrijeme štrajkuju željezničari jer nemaju plata. Razgovarano je i o projektima koji su već u realizaciji. Na kraju ga je Vučić informisao o održanom Samitu u Sarajevu”, ispričao je Mektić.

On smatra da je Dodik vrlo lukavo održao konferenciju dok je Vučić već bio u avionu, te je mogao pričati o svemu.

“Kada se pogleda koje su ovo teme i kakvog karaktera, čini se kao da su razgovarali dva dana, a ne 16 minuta”, komentarisao je Mektić Dodikov nastup pred novinarima.

Predsjednik RS je juče kazao da se u Sarajevu nije održao Samit premijera, jer BiH nema premijera i vladu.

“Od čitavog skupa u Sarajevu, zajedničke izjave, Vučićevih poruka, on je primjetio da to nije bio Samit premijera. Omaložavao je skup premijera koji su došli rješavati probleme. Kao da smo mi retardirani i ne znamo da imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara. To je njemu najvažnije što je primjetio”, poručio je ministar sigurnosti BiH.

Za Dodika Mektić tvrdi da je persona non grata kod državnog i političkog vrha u Srbiji.

“Samo na način zapomaganja Vučić se sažalio, navratio i otišao.”

 

Za ključnu konstataciju Vučića Mektić je istakao “kako je neophodno i značajno pitanje pomirenja Bošnjaka i Srba i da od toga zavisi sudbina Srba u Srbiji i u Republici Srpskoj.”

0 Shares
0 Shares
Copy link