Početna  /  Mektić oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja
Izdvajamo Republika Srpska

Mektić oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja

Bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas je prvostepenom presudom Suda BiH oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlašćenja prilikom provođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva.

Osim Mektića, u istom predmetu optužbi su oslobođeni i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Njih je Tužilaštvo BiH teretilo da su “preko leđa vatrogasaca” stekli protivpravnu imovinsku korist čime je pričinjena ukupna šteta od preko 200.000 KM.

Mektić je oslobođen optužbi da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoosoba lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” iz Sarajeva.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Tužiteljka Bojana Jolović je u završnim riječima navela da navodno postoje brojni nerealizovani ugovori sačinjeni između Ministarstva bezbjednosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme “Tehnoprojekt inžinjering” iz Rijeke.

Ova firma, koja je izabrana na tenderu kao najbolji dobavljač vatrogasne opreme, ni poslije produženog roka za isporuku i plaćanje nije bila u mogućnosti da isporuči ugovorenu robu. Osim toga, navodi se i da prilikom nabavke nisu uzete u obzir stvarne potrebe vatrogasaca.

Određeni dio naručene robe je i isporučen, međutim kako je tvrdilo tužilaštvo stizale su uniforme i rukavice neodgovarajućih veličina, zaštitne kacige za koje su krajnji korisnici tražili da se zamijene za obuću, a stigli su i obični umjesto vatrogasni opasači, te metlarice i 10 megafona koji uopšte koji uopšte nisu trebali.

Mektić je u više navrata isticao da se radi o montiranoj optužnici u vrijeme kada je glavna tužiteljka Tužilaštva BiH bila Gordana Tadić.

Izvor: Srpskainfo

1 Share
1 Share
Copy link