Početna  /  Mektić: Kandić je bio “mozak” ISIL-a, u BiH se samo krio
Bosna i Hercegovina

Mektić: Kandić je bio “mozak” ISIL-a, u BiH se samo krio

Veoma opasna i visokopozicionirana osoba ISIL-a Mirsad Kandić, koji je juče izručen Sjedinjenim Američkim Državama po crvenoj INTERPOL-ovoj potjernici, uhapšen je u Bosni i Hercegovini 4. jula od kada se nalazio u pritvoru, potvrdio je danas ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Zbog svih aktivnosti koje su prethodile ovom događaju Mektić je posebno zahvalio Obavještajno-bezbjedonosnoj agenciji (OBA) BiH i drugim agencijama, dodajući da je ovakvim događajima podignut imidž BiH i najavio da će u narednim danima biti poznato više detalja o toj osobi.

Kako je danas naveo on je imao deset različitih identiteta, a u BiH je ušao sa pasošem Kosova na ime Ivana Popovića.

Uhapšen je, kaže Mektić, u stanu na Grbavici, a najavio je i da će svi njegovi eventualni pomagači biti razotkriveni.

Ovo je ujedno, dodaje Mektić, i poruka svima onima koji su bliski ekstremističkim, terorističkim ili radikalističkim grupama da prema njima neće biti bilo kakvog oblika tolerancije.

Mektić tvrdi da se Kandić, za kojeg kaže da je bio “mozak” ISIL-a, samo krio u BiH kao i u nekoliko drugih država svijeta, ali u BiH nije djelovao u cilju okupljanja pristalica terorističkih organizacija jer bi ga to kompromitovalo i ranije bi bio uhapšen.

Osvrnuo se i na jučer pronađeni original Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je pronađen na Palama, pozivajući odgovorne da javno kažu šta je još od dokumenata pronađeno i kako se do njih došlo, ali nije želio potvrditi da li su pronađena pisma bivših visoko pozicioniranih dužnosnika Republike Srpske te priznanice na visoke novčane iznose.

9 Shares
9 Shares
Copy link