Početna  /  Marko Brkić za MH: Moji filmovi se bave emocijama mladih ljudi
Kultura Trebinje

Marko Brkić za MH: Moji filmovi se bave emocijama mladih ljudi

Marko Brkić je student završne, četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, smjer filmska i TV režija. Oduvijek je maštao da se bavi filmom. Snovi su mu se počeli ostvarivati još u srednjoj školi kada je počeo snimati kratke filmove. Upisom na Akademiju umjetnosti zakoračio je u filmski svijet onakav kakav zaista jeste, surov, težak a istovremeno beskrajno inspirativan i lijep. Marko je sinoć premijerno predstavio trebinjskoj publici svoj filmski opus, a u bioskopskoj sali Kulturnog centra prikazano je pet njegovih kratkih filmova (Ulična rasvjeta, Fragmentacija sjećanja, Mizantrop, Život i Ljetne jagode). Bila je ovo lijepa prilika (koja se nije smjela propustiti) za razgovor sa ovim mladim filmadžijom. Marko je za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio o ljubavi prema filmu, planovima i filmskim uzorima. 

Marko Brkić je rođen 1996. godine u Trebinju. Nakon završene Ekonomske škole upisuje Akademiju umjetnosti u Banjaluci, smjer filmska i TV režija. Trenutno je završna godina, a iza njega je više uspješnih kratkih filmova. Za početak razgovora, Marko je govorio o tome otkud ljubav prema filmu.

”Ljubav prema filmu osjetio sam već u ranoj mladosti, kada sam dobio prvi telefon sa kamerom, te sa bratom snimao parodije poznatih američkih filmova. U mojoj kući se od kad znam za sebe, tradicionalno gledaju filmovi. Sjećam se osjećaja kada sam sa tatom prvi put otišao u bioskop. Bilo je nevjerovatno. Tako da mislim da se ta ljubav nekako najviše prenijela sa roditelja. Kasnije u srednjoj školi dobijam priliku u saradnji sa Američkim kutkom, snimiti svoj prvi krarki film. Sve ostalo je stvar prošlosti.” – rekao je Marko za početak razgovora.

Foto: Privatna arhiva

S obzirom da se okušao kao filmadžija još u srednjoškolskim danima, a kasnije je film izabrao kao nešto čime se želi profesionalno baviti, pitali smo Marka koja je razlika između tih prvih, srednjoškolskih filmova i kasnijih, studentskih radova.

”Glavna razlika između srednjoškolskih i studentskih filmova je u tome što su srednjoškolske filmove svi hvalili. Nikada nisam čuo ni jednu lošu kritiku. Otišao sam da studiram, osjećajući se samouvjereno, ali to se brzo promijenilo kada su profesori krenuli da oštro kritikuju svaku grešku koju snimim. Ništa mi nije bilo jasno, otkud sad to. Naravno sada uviđam da je to bilo neophodno, da bez toga ne bi napredovao.” – iskren je Marko.

Foto: Privatna arhiva

Marko kaže da njegovi studentski filmovi govore prvenstveno o mladima jer to je tema koja mu je bliska i inspirativna.

”Moji filmovi uglavnom govore o emocijama mladih ljudi, jer je to nešto što mi je blisko i mogu u tom okviru najbolje da se izrazim.”

Iako njegov smjer nije pozorišna režija, ovaj mladi umjetnik kaže da bi se rado okušao u pozorištu ali da bi se ipak vratio filmu.

”Iako ne studiram taj smjer, rado bih režirao predstavu u životu. Mada mislim da bih se uvijek radije vraćao filmu, zbog svoje neograničene slobode i terenske prirode.”

Za razliku od mnogih mladih ljudi koji sebe ne vide u rodnom gradu nakon završetka studija, Marko kaže da sebe može zamisliti kao filmskog stvaraoca koji živi i radi u Trebinju. Na pomen cjelovečernjeg filma, Marko kaže da se već dao u akciju prikupljanja sredstava za prvi cjelovečernji film kojim bi diplomirao na Akademiji umjetnosti.

Kada govori o filmskim uzorima, Marko nema dilemu i ističe da je to Lars von Trir, autor snažne simbolike i rijetko viđene originalnosti.

”Svakako bih istakao Lars von Trira, reditelja koji kroz simbolizam omogućava da svaki put kada pogledate neki njegov film pronađete nešto novo što do sada niste primijetili, bez obzira koliko puta pogledali film. Istakao bih njegov film Melanholija.

Foto: Privatna arhiva

Za kraj razgovora, Marko Brkić poručuje mladim ljudima da će se sve magično poklopiti ako radimo ono što volimo.

”Mladim ljudima bih poručio da prate i rade ono što vole, bez obzira koliko to izgledalo strašno i nemoguće za ostvariti. Kada radite ono što volite, na kraju se sve magično namjesti.” – rekao je Marko za kraj razgovora za naš magazin.

Filmovi ovog mladog autora odišu autorskom poetikom, specifičnim pristupom i nerijetko gorkim humorom. Trebinjska publika je sinoć u solidnom broju došla u kino salu i podržala Marka i njegovo djelo. Nema sumnje da mnogi očekuju Markov diplomski rad – cjelovečernji film, a tada će trebinjska kino sala biti puna do posljednjeg mjesta.

Igor Svrdlin

30 Shares
30 Shares
Copy link