Početna  /  „Makedonac“ u Trebinju – priča o Amiru koji je spasio život 44 Srba
Hercegovina Trebinje

„Makedonac“ u Trebinju – priča o Amiru koji je spasio život 44 Srba

TREBINjE – Ratna tragedija porodice Amira Reka, nekadašnjeg oficira JNA, a potom i oficira Armije BiH, i ljudskost koju je pokazao u prethodnom ratu u BiH, pretočeni su u dokumentarni film „Makedonac“, koji je večeras prikazan u „Hedoniji“ u Trebinju. 

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Dvadesetominutni film istinita je priča o Amiru koji se 1992. godine, uz pomoć prijatelja, oficira JNA Dragana Simića, vratio u ratom zahvaćeno i opkoljeno Goražde, četiri dana nakon početka napada na ovaj grad.

Srbi su Amiru Reku – Makedoncu u selu Gudelj ubili majku, djeda i petoro rođaka. Nekoliko dana nakon tog saznanja Amir, kao pripadnik Armije BiH, uprkos ličnom bolu i gubitku, nije dopustio da ga obuzme mržnja i osvetoljublje, već je donio odluku kojom je spasio živote 44 srpska civila, stanovnika sela Bučje.

Projekciji u Trebinju prisustvovao je i Amir Reko koji je novinarima kazao kako je njegova priča jedna od mnogih pozitivnih priča iz rata koje mlađim generacijama mogu poslužiti kao primjer. Dragan Simić, koji mu je spasio život, kaže Amir, njegov je brat i prijatelj, ali vjeruje da je takvih ljudi mnogo u BiH.

Amir Reko (Foto: Moja Hercegovina)
Amir Reko (Foto: Moja Hercegovina)

„Ružno je da nas razdvajaju i da nam čine loše stvari i da to rade našoj omladini. Treba pokazati da mi u BiH znamo puno bolje. Meni je u životu najvažnija majka i ja njoj dugujem najveću zahvalnost za sve ovo. Ja želim da nastavim njenim putem koji je bio takav da je okupljala mlade djevojke, bez obzira na to koje su nacionalnosti bile, njegovala dobre odnose sa komšijama. Takođe, mi se moramo žrtvovati za ove mlađe generacije kako bi im pokazali da u ovoj zemlji ima ljudi, da ima hrabrosti i čovječnosti“, poručio je Amir, naglašavajući da jedina vjera treba da bude vjera u dobra djela.

Projekciji je prisustvovao i Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, koji je poručio da je čovjek po prirodi dobar, a ne zao, te da i u vojniku sa puškom u ruci uvijek prevlada ono ljudsko.

„Da je ovaj svijet zao koliko smo mi stekli utisak da je zao, niko ne bi preživio ovaj rat. Vjerujmo u to da smo ljudi. Svaki narod treba da očisti stvari u svojoj avliji, a ne da ulazi u avliju drugoga”, kazao je Rade.

Film “Makedonac”, čiji je autor Faruk Sokolović, snimljen je 2014. godine, a do sada je prikazan u nekoliko gradova u BiH.

Projekciju u Trebinju organizovao je pokret “Most 21”.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link