Početna  /  Loš izborni rezultat najveće opozicione stranke u RS: SDS u ćorsokaku, Šarović ne pomišlja na ostavku
Izdvajamo Teme i komentari

Loš izborni rezultat najveće opozicione stranke u RS: SDS u ćorsokaku, Šarović ne pomišlja na ostavku

Mirko Šarović
Pozicija Mirka Šarovića kao predsjednika SDS-a nije ozbiljnije uzdrmana, iako je ta stranka na nedavno završenim lokalnim izborima ostvarila najlošiji rezultat u svojoj istoriji.

Naprotiv, nedugo nakon što su u izborni štab najveće opozicione stranke u Srpskoj počeli da pristižu rezultati sa biračkih mjesta, Šarović je sa svojim najbližim saradnicima slavodobitno otvorio šampanjac.

O preuzimanju odgovornosti za objektivni izborni poraz ili, eventualno, podnošenju ostavke na mjesto šefa stranke, Šarović nije rekao ni slova.

Kako je tada ushićeno saopštio, razlog za slavlje, prije svega, jesu pobjede opozicionih kandidata za gradonačelnike Banjaluke i Bijeljine. Takođe, Šarović se pohvalio i pobjedom kandidata opozicije u nekoliko opština u Posavini, Hercegovini i Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Lider SDS-a u trenutku slavlja, međutim, nije se osvrtao na to da je pobjeda PDP-ovog Draška Stanivukovića nad favoritom režima, Igorom Radojičićem, u najvećem gradu Srpske praktično ostvarena bez bilo kakve zasluge njegove stranke, koja je u Banjaluci na jedvite jade prešla cenzus i osvojila jedno odborničko mjesto.

Poređenja radi, na lokalnim izborima 2016. godine SDS je u Banjaluci osvojio skoro deset odsto glasova i po snazi bio peta stranka u tom gradu. Danas, nakon završenih lokalnih izbora, SDS u Banjaluci zauzima tek osmo mjesto, sa osvojenih 4,04 odsto glasova.

Ništa bolje rezutate SDS pod Šarovićevim vođstvom nije ostvario ni u brojnim drugim gradovima i opštinama širom Srpske.

Na nivou cijele RS, u poređenju sa lokalnim izborima održanim prije četiri godine, SDS je zabilježio pad popularnosti kod birača za oko pet odsto. Naime, za SDS je na ovim izborima glasalo oko 73.000 građana Republike Srpske, odnosno 13 odsto onih sa pravom glasa. Kandidati SDS-a i njenih koalicionih partnera osvojili su ukupno 20 načelničkih i gradonačelničkih mjesta.

Podsjećanja radi, za SDS je prije osam godina, na lokalnim izborima 2012. glasalo 147.000 građana, a ta stranka je samostalno osvojila 33 (grado)načelnička mjesta.

Na ovim izborima, u Doboju, Mrkonjić Gradu i Kneževu SDS nije uspjela čak ni da pređe cenzus, pa u tamošnjim skupštinama sljedeće četiri godine neće imati svoje odbornike. Stranka koja je dala najveći doprinos stvaranju Republike Srpske i dugo godina bila vodeća politička snaga u ovom entitetu, lokalne izbore 2020. dočekala da opozicija nema svoje kandidate za načelnike i gradonačelnike u 12 opština i gradova.

Što se tiče Bijeljine, gdje je pobjedu odnio SDS-ov kandidat za gradonačelnika Ljubiša Petrović, stranka je na izborima osvojila tek osam odsto glasova i peta je po snazi u gradu koji je donedavno važio za “neosvojivi bastion” SDS-a.

Načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a, Milan Miličević, prvi se nakon završetka ovogodišnjih izbora usudio iznijeti stav koji je u suprotnosti sa Šarovićevim “svijetlim pogledom” ka budućnosti SDS-a.

Milan Miličević

Reći ću nešto u medicinskom žargonu. Da bi pacijenta mogli da liječite, pacijent mora da prihvati svoju bolest. Ako je on prihvati, onda imamo saradnju i možemo napredovati. SDS mora sasvim racionalno, istinito, na organima stranke da analizira rezultate ovih izbora. Mi to nismo uradili kao stranka, dakle nismo napravili valjanu analizu izbornih rezultata ni 2016, ni 2018. Nismo našli uzroke naših problema i gubitka tih izbora. To sada ne smije da se ponovi”, poručio je Miličević.

On smatra i da je došlo vrijeme da SDS “otvori oči” i realno sagleda rezultate izbora, te utvrdi šta je neophodno mijenjati. U suprotnom, kako je rekao, ne treba se nadati pobjedi opozicije na izborima 2022. godine.

Da je SDS-u, Miličevićevim “medicinskim žargonom”, potrebna ozbiljna “terapija” i promjene koje će tu stranku ponovo vratiti u vrh domaće političke scene, izgleda da su još ranije shvatili Šarovićevi prethodnici u fotelji predsjednika SDS-a.

Iako je po broju osvojenih glasova SDS prije četiri godine stajao mnogo bolje nego danas, tadašnji lider stranke, Mladen Bosić, preuzeo je odgovornost za izborni poraz i podnio ostavku.

Vukota Govedarica i Mladen Bosić (FOTO: Moja Hercegovina)

Bosićev nasljednik na čelu SDS-a, Vukota Govedarica, doduše, nije podnio ostavku poslije poraza na opštim izborima 2018, ali je zato odbio da se kandiduje za još jedan mandat na mjestu stranačkog šefa.

Iako je aktuelni predsjednik SDS-a Mirko Šarović, poluglasno, za lošije rezultate stranke na nedavno završenim lokalnim izborima okrivio manju izlaznost birača i samouvjereno poručio da su pobjede Stanivukovića i Petrovića u Banjaluci i Bijeljini “uvod u velike političke promjene 2022. godine”, s tim se ne slaže član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić.

Ističući da nikako ne može biti zadovoljan rezultatima koje je stranka ostvarila na izborima, Mektić za Moju Hercegovinu kaže da je neophodno da najviši stranački organi što prije izvrše detaljnu analizu i utvrde uzroke očiglednog izbornog pada SDS-a.

Dragan Mektić (FOTO: Moja Hercegovina)

Nisam zadovoljan rezultatom SDS-a. Pobjeda opozicionih kandidata u Banjaluci i Bijeljini više je bila splet okolnosti nego što su tome zaslužni naši kadrovi u tim gradovima. U Banjaluci je doprinos SDS-a Stanivukovićevoj pobjedi bio zanemarljiv, ako uzmemo u obzir broj glasova koje je stranka osvojila u tom gradu. Što se tiče Bijeljine, i tamo je SDS osvojila znatno manje glasova nego ranije, a pobjeda našeg kandidata za gradonačelnika prvenstveno je ostvarena zbog toga što su ljudi masovno glasali protiv Miće Mićića”, kaže Mektić za naš portal.

On dodaje da je potrebno što prije, čim se u svjetlu aktuelne epidemiološke situacije stvore uslovi za održavanje sjednice Glavnog odbora i Predsjedništva SDS-a, izvršiti detaljnu analizu uzroka loših rezultata na izborima te, kako ističe, donijeti i određene radikalne mjere, ako se utvrdi da su one potrebne.

Inače, kako su za Moju Hercegovinu otkrili pojedini visoki funkcioneri SDS-a, koji su insistirali na anonimnosti, među brojnim istaknutim članovima te stranke prevladava mišljenje da je potrebno što hitnije izvršiti značajne kadrovske promjene u najvišim stranačkim organima, kao i drastično podmlađivanje rukovodstva stranke.

“SDS bi trebalo da slijedi primjer PDP-a, koji posljednjih godina bilježi stalni rast zahvaljujući mladim ljudima koji su uključeni u stranačko rukovodstvo. S druge strane, u Predsjedništvu SDS-a, kao i drugim najvišim stranačkim organima sjede pojedini likovi koji su tu od devedesetih godina prošlog vijeka. Stranku je potrebno što prije podmladiti i omogućiti nekim drugim, ambicioznim i talentovanim ljudima da značajno utiču na njenu politiku. U protivnom, SDS-u prijeti potpuna marginalizacija i dalje cijepanje”, tvrde naši sagovornici.

Član Predsjedništva SDS-a, Nemanja Vasić, za Moju Hercegovinu takođe kaže da je potrebno izvršiti pažljivu analizu rezultata koje je stranka ostvarila na lokalnim izborima, pa u skladu s utvrđenim činjenicama raditi na popravljanju grešaka.

Nemanja Vasić

Ako se utvrdi nečija odgovornost za slabije rezultate u pojedinim gradovima i opštinama, taj treba da snosi posljedice. Ako se utvrdi eventualna odgovornost vrha stranke, treba da važe ista pravila. Niko ne smije da bude oslobođen odgovornosti”, poručuje Vasić.

Pored pada ukupne podrške stanovništva Srpske najvećoj opozicionoj partiji, Šaroviću se pripisuje još jedan neslavan podatak. Kandidat SNSD-a za načelnika Istočnog Novog Sarajeva, u kojem lider SDS-a ima prebivalište, pobijedio je sa preko 70 odsto glasova razlike protivkandidata iz njegove partije. Kao stranka završili su na trećem mjestu, iza SNSD-a i DNS-a, sa osvojenih nešto preko 14 odsto glasova. Izgubili su i u trci za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, gdje je pobijedio SNSD-ov Ljubiša Ćosić.

Sa druge strane, lideri većine drugih partija ostvarili su najbolje rezultate upravo u mjestima u kojima žive, poput Milorada Dodika, čiji je SNSD osvojio preko 45 odsto glasova u Laktašima, ili Branislava Borenovića i Gorana Selaka, koji su PDP i SPS pozicionirali u Banjaluci na drugo i treće mjesto.

Međutim, izgubljene tri lokalne zajednice, uz pobjedu u šest opština i gradova u kojima je SDS donedavno bio opozicija, te već pomenuti uspjeh koalicionioh kandidata na pozicijama gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine, dovoljni su, kako ističe Šarović, za zadovoljstvo u stranci. Da li će i ostatak rukovodstva zatvoriti oči na silaznu putanju kojom polako ali sigurno putuje SDS, pokazaće naredni mjeseci.

Ognjen Tešić

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap