Početna  /  Ljubiša Krunić o promjeni vlasničke strukture u Solarnoj elektrani ‘’Trebinje 1’’: Da li je ovo rješenje zapravo cijena Orbanovog ‘’poklona’’?!
Izdvajamo Trebinje

Ljubiša Krunić o promjeni vlasničke strukture u Solarnoj elektrani ‘’Trebinje 1’’: Da li je ovo rješenje zapravo cijena Orbanovog ‘’poklona’’?!

Ljubiša Krunić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na jučerašnjoj konferenciji za novinare upoznao je javnost sa rješenjem o odobravanju promjene vlasničke strukture koncesionara Solarne fotonaponske elektrane ‘’Trebinje 1’’ d.o.o. Trebinje prema kojem 70% vlasničkih prava u pomenutom koncesionaru sa dosadašnjeg vlasnika Elektroprivrede Republike Srpske prenosi na mađarsku firmu ‘’Lugos Renewables’’. Ovim rješenjem se Solarna fotonaponska elektrana ‘’Trebinje 1’’ obavezuje da će u roku od 60 dana podnijeti zahtjev za upis promjene vlasničke strukture na način predviđen ovim rješenjem. Krunić smatra da 99% građana ne zna za ovo rješenje i postavlja pitanje da li je ovo rješenje zapravo cijena Orbanovog ‘’poklona’’?

”Imate neke odluke provučene u Službenom glasniku Republike Srpske gdje 99% građana Republike Srpske uopšte ne zna šta se dešava u našoj republici jer je ona privatizovana! Evo, ovdje imamo Rješenje koje je objavljeno u Službenom glasniku broj 120/21 o odobrenju promjene vlasničke strukture koncesionara solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1. I šta se u ovom slučaju dešava? Dešava se da jedna mađarska firma ima 70% vlasničkih prava u ovoj firmi koja je dio Elektroprivrede RS, a nama ostaje 30%! Mislim da će javnosti sada biti puno jasnije odakle obećanja gospodina Orbana da će Mađarska pomoći Republiku Srpsku sa 100 miliona evra! Ko će to koga pomoći sa 100 miliona evra?! Ali evo, ovo je primjer da se sve provlači na mala vrata, pa se tako i dokapitalizacijom HET-a uvodi privatizacija na mala vrata!” – rekao je Ljubiša Krunić.

Kako se dalje navodi u rješenju koje je objavljeno u Službenom glasniku 120/21, a čiji potpisnik je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, po okončanju postupka iz tačke 2 ovog rješenja, koncesionar je obavezan dostaviti dokaz o promjeni vlasnika Komisiji za koncesije Republike Srpske i Ministarstvu energetike i rudarstva RS u roku od 60 dana od dana upisa u sudski registar. Ovo rješenje stupilo je na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, tačnije 1.1.2022. godine.

Ovo rješenje objavljeno je svega desetak dana nakon obećanja Viktora Orbana, premijera Mađarske, da će Republici Srpskoj pomoći iznosom od 100 miliona evra, a kako je tada naglašeno, novac će biti namijenjen malim i srednjim preduzećima. Krunić se pita da li je ovo rješenje provučeno ‘’ispod tepiha’’ i bez znanja šire javnosti zapravo cijena Orbanovog ‘’poklona’’? O ovoj odluci Vlade Republike Srpske se nije govorilo putem sredstava za informisanje pa javnost, kako Krunić i tvrdi, većinom i nije upoznata sa ovom važnom odlukom koja faktički predstavlja privatizaciju Solarne fotonaponske elektrane koja je do donošenja ovog rješenja bila u vlasništvu Mješovitog holdinga ‘’Elektroprivreda RS’’, a nakon planirane promjene vlasničke strukture ERS će postati manjinski vlasnik, sa 30% udjela u vlasništvu.

Igor Svrdlin

 

6 Shares
Copy link
Powered by Social Snap