Početna  /  Ljubinje proslavilo krsnu slavu – Malu Gospojinu (FOTO)
Hercegovina ljubinje

Ljubinje proslavilo krsnu slavu – Malu Gospojinu (FOTO)

 LJUBINJE – Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Rođenja Isusa Hrista i svečanom litijom ulicom grada, koju je predvodio vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, danas je u Ljubinju proslavljena krsna slava hrama i opštine – praznik Rođenja Presvete Bogorodice.

U Ljubinju svečano za slavu opštine (FOTO: Radovan Dangubić)

Obraćajući se velikom broju vjernika koji su se okupili da dostojanstveno i s radošću proslave veliki praznik, vladika Grigorije je poručio da je Ljubinje mali grad sa velikim, čestitim i poštenim ljudima.

“To je veoma važno u današnjem vijeku i svijetu kada smo svakodnevno izloženi strujanjima zla i gluposti. Kao da nas bombarduju ne rakete i bombe, nego ružne riječi i ružna djela”, rekao je vladika Grigorije i dodao da je srpski narod u najvećoj opasnosti od lošeg i ružnog vaspitanja.

Vladika Grigorije je poručio da je najvažnija naša vjera i ljubav u boga i da je to osnovni stub, osnovna struna, melodija i tema.

“Kada dođe teški trenutak, čovjek mora imati tu osnovnu temu i stub za koji može da se uhvati i zato je toliko važna vjera u boga. Prolaze države, partije, carstva, imperije, a bog i božija vjera nikada ne prolaze”, rekao je Grigorije.

Vladika Grigorije (FOTO: Radovan Dangubić)

On je podsjetio na velike ljude porijeklom iz Ljubinja, koji su bili najumniji i najobrazovaniji u svom vremenu, ističući da je ovo hercegovačko mjesto u kome ima prostora da se gaji kultura i obrazovanje i da se sačuva ono što je u drugim krajevima mnogo teže sačuvati – obraz i duša.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić istakao je da se i uprkos vremenskim nepogodama, koji su prethodnih mjeseci zadesile ovu opštinu, radi na realizaciji planiranih projekata. Neke od njih su, kako je naveo, navodnjavanje Ljubinjskog polja, asfaltiranje naselja Vinogradi, LED rasvjeta u gradu i drugi značajni poslovi bitni za razvoj ove lokalne zajednice.

“Nadam se da će Ljubinje uz pomoć Vlade Republike Srpske postati jedno veliko gradilište”, naglasio je Krunić.

FOTO: Radovan Dangubić

Obilježavanju krsne slave opštine i hrama prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Hercegovine.

U okviru obilježavanja rođenja Presvete Bogorodice, već treću godinu zaredom održan je i mini Sajam gastronomsko turističke ponude Ljubinja.

U večernjim časovima, povodom slave opštine, biće organizovana ulična trka “Ljubinje 2017”.

Kako je izgledalo obilježavanje krsne slave opštine Ljubinje, pogledajte u galeriji fotografa Radovana Dangubića:

Izvor: Srna

368 Shares
368 Shares
368 Shares
Copy link