Početna  /  Litvanci moraju Banci Srpske isplatiti 114 miliona KM
Izdvajamo Republika Srpska

Litvanci moraju Banci Srpske isplatiti 114 miliona KM

Litvanska Ukio banka dužna je da isplati Banci Srpske u stečaju 114,5 miliona, odlučio je Okružni privredni sud u Banjaluci koji je odbacio tužbu Litvanaca i prihvatio kontratužbu Banke Srpske, saznaje portal CAPITAL.

Presudu u sporu Ukio banke i Banke Srpske, koje su se međusobno tužile, Okružni privredni sud je donio 1. jula i njom je odbijena tužba Ukio banke “teška” 38,5 miliona KM, dok je djelimično prihvaćena kontratužba Banke Srpske.

„Odbija se kao neosnovan tuzbeni zahtjev tužioca Ukio Bankas Litvanija, kojim je tražio da se utvrdi da je potrazivanje prema tuženoj Banci Srpske od 38,5 miliona KM osnovano u cjelosti“, navedeno je u presudi.

S druge strane, sud je djelimično usvojio protivtužbeni zahtjev te obavezao Ukio banku da Banci Srpske isplati 114,5 miliona sa kamatom počev od 4. aprila 2017. godine pa sve do konačne isplate u roku od 15 od dana pravosnažnosti presude i pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Ukio banka ima mogućnost žalbe, što će vjerovatno i iskoristiti, a naplata ovog iznosa nije izvjesna čak i ukoliko Banka Srpske dobije pravosnažnu presudu s obzirom na to da je i Ukio banka u stečaju.

Zastupnici banaka bez komentara

Pravni zastupnik Ukio banke Aleksandar Sajić je za CAPITAL rekao da je tek dobio presudu i da zbog toga još ne može da je komentariše, dok je stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac rekao da oni nisu ni dobili presudu te da je, takođe, ne može komentarisati.

Litvanska Ukio banka tužila je još 2016. godine Banku Srpske zbog osporenog potraživanja u likvidacionom postupku od 38,5 miliona maraka, a nakon što im ta potraživanja nisu priznata ni u stečaju, sudski postupak je nastavljen.

U nalazu vještaka navedeno je da Ukio banka po osnovu deponovanih sredstava  u „Banci Srpske“ potražuje 24,2 miliona KM, plus 21,3 miliona KM zateznih kamata.

Sa druge strane, Banka Srpske je od Litvanaca tražila 90 miliona maraka po osnovu datih kredita, dok ostatak traženog iznosa odlazi na kamate i dobijene presude.

Ovaj spor je značajan i za povjerioce Banke Srpske, jer je osim spora sa IRB-om i on bio jedna od kočnica za isplatu povjerilaca kojima su priznata potraživanja.

Stečajni upravnik Goran Radivojac ranije je rekao za CAPITAL da će fizička lica biti u potpunosti namirena, ukoliko te dvije parnice budu u korist Banke Srpske.

„Potraživanja fizičkih lica su ispod 10 miliona KM, a mi na računu imamo oko 64 miliona KM“, kazao je tada Radivojac.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap