Početna  /  Lični interes ispred javnog: Ćebedžiji i Šarencu posao za poslušnost SNSD-u?
Hercegovina Trebinje

Lični interes ispred javnog: Ćebedžiji i Šarencu posao za poslušnost SNSD-u?

TREBINjE – Zbog poslušnosti vladajućoj stranici u Trebinju i napuštanju PDP-a bivši zamjenik nekadašnjeg gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija mogao bi biti nagrađen novim radnim mjestom u nekom od preduzeća u energetskom sektoru, saznaje „Moja Hercegovina“. Nagradu je, prema našim saznanjima, za iste „zasluge“ dobio i dojučerašnji odbornik PDP-a Nenad Šarenac, koji je već počeo da radi u Hidroelektranama na Trebišnjici (HET).

cebedzija-sarenac

Iako su im na lokalnim izborima građani, kao odbornicima PDP-a, dali povjerenje da ih zastupaju u lokalnoj Skupštini, Ćebedžija i Šarenac su ubrzo izračunali da je zarad radnog mjesta isplativo izigrati povjerenje birača.

Već na drugoj sjednici gradske Skupštine saopštili su da napuštaju PDP i da će ubuduće djelovati kao nezavisni odbornici.

Jasno je da nezavisni odbornik u trebinjskoj Skupštini ne postoji u pravom smislu te riječi, već da su, oni koji nisu opozicija, automatski priklonjeni poziciji. Od tada, očigledno, Ćebedžija i Šarenac nemaju pravo na slobodno mišljenje, već misle i glasaju isključivo kao i vladajuće kolege.

Više izvora „Moje Hercegovine“ potvrdilo je da je Nenad Šarenac dobio posao u HET-u i to u odjeljenju za finansije. Neki od naših izvora kazali su da Šarenca susreću u zgradi HET-a, ali da nisu sigurni na koje je radno mjesto raspoređen.

No, Šarenac te tvrdnje odbacuje i uvjerava da je još uvijek nezaposlen, te da je u potrazi za poslom. Slučajno ili ne, baš danas na kraju radnog vremena Šarenac je viđen kako napušta zgradu HET-a.

„Ja sam se naslušao tih priča, pa više i ne obraćam pažnju na te priče o mom zaposlenju. Za sada nema ništa od toga, ali hoće li biti, ne znam. Ja nisam protivnik toga, ja bih to volio, da ti budem iskren, ali ja to ne zagovaram i ne idem u tom pravcu. Tražim posao, ali gdje ću ga naći, ne znam. Ja sam bio samo u jednoj stranci, tj. u PDP-u i razočarao sam se u politiku i neću se njome više baviti. Sada sam odbornik i neću napuštati to mjesto, to je jedino što mi je ostalo“, naveo je Šarenac za naš magazin.

O eventualnom angažmanu bivšeg PDP-ovca u HET-u pitali smo i rukovodstvo HET-a, ali smo tradicionalno ostali bez odgovora. Naš upit je ponovo izignorisan, tako da nismo uspjeli da saznamo da li je za Šarenčevo radno mjesto raspisan konkurs.

Ćebedžija zaboravio da je nezaposlen

Šarenčev dojučerašnji stranački kolega Neđo Ćebedžija rekao nam je da je on trenutno zaposlen u Centru srednjih škola kao profesor istorije. Nakon što njegovo ime nismo našli na spisku zaposlenih na zvaničnoj web stranici Centra srednjih škola, pozvali smo ovu ustanovu i tu su nam potvrdili da Ćebedžija nije njihov uposlenik.  Nepoznato je zašto je Ćebedžija želio da na ovaj način dezinformiše javnost.

U izjavi za „Moju Hercegovinu“ rekao je da, ipak, razmišlja o promjeni radnog mjesta, jer „čovjeku s godinama jedno radno mjesto dosadi“.  O eventualnoj saradnji sa SNSD-om i novom zaposlenju u energetskom sektoru, kaže, ne zna ništa.

Neđo Čebedžija (FOTO: Moja Hercegovina)
Neđo Čebedžija (FOTO: Moja Hercegovina)

„Što se toga tiče da li ću ja negdje zasnovati radni angažman, vidjeću, ali to nije prevashodan razlog mog napuštanja PDP-a. Ne pregovaram ja ništa ni sa kim. Ja sam još uvijek stalno zaposlen u Centru srednjih škola u Trebinju kao profesor istorije. Svakako imam u planu, ako mi se ukaže prilika, negdje naći neko drugo radno mjesto, ne mora to biti u energetskom sektoru. Nisam ni zadovoljan ni nezadovoljn u školi, ali ne bi bilo loše pokušati. Moj izlazak iz PDP-a  nema veze sa zaposlenjem“, kazao je Ćebedžija.

Iz ERS-a su potvrdili za „Moju Hercegovinu“ da Ćebedžija nije njihov uposlenik, dok naš izvor tvrdi da su pregovori za njegovo zaposlenje u toku.

Ćebedžija i Šarenac trebali bi stoga izraziti zahvalnost građanima Trebinja koji su im, dajući glas, u stvari pomogli da dođu do zaposlenja. U pet do sad održanih sjednica njihov glas se u trebinjskoj Skupštini nije čuo.

Vučurević nagrađen novim radnim mjestom

slavko_vucurevic_moja_hercegovina_3Da lične kvalifikacije i obrazovanje, u većini slučajeva, u javnim institucijama ne igraju veliku ulogu potvrđuje i novi angažman bivšeg gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića. Još ranije u izjavi za „Moju Hercegovinu“ on je potvrdio da je imenovan za savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Iako je po struci pravnik, Vučurević je imenovan za savjetnika za bezbjednost prvog čovjeka Bosne i Hercegovine.

Vučurević je političkim putem nagrađen novom funkcijom, a sve je, kaže naš izvor iz zajedničkih institucija BiH, bilo dogovoreno još prije izbora, kako potpredsjednik PDP-a u slučaju poraza na izborima ne bi ostao bez posla. Naš izvor navodi kako je posao savjetnika za Slavka Vučurevića samo privremeno rješenje jer se priprema njegovo imenovanje za ambasadora Bosne i Hercegovine u Češkoj, što je i Vučurević u svojim ranijim izjavama za naš magazin dao naslutiti. Vjerovatno zbog toga na zvaničnoj web stranici člana Predsjedništva iz Republike Srpske ime Slavka Vučurevića nije navedeno među savjetnicima, a naš izvor tvrdi kako Vučurevića njegove obaveze na ovom radnom mjestu baš i ne zanimaju, pa iste dosta rijetko i izvršava.

Transparensi internešnal: Ovo je korupcija i kronizam

Primjeri iz Trebinja klasični su vid korupcije i kronizma, smatraju u Transparensi internešnalu Bosne i Hercegovine.

Portparolka TI BiH Ivana Korajlić za „Moju Hercegovinu“ je pojasnila da su ovakvi vidovi korupcije, nažalost, jako teško dokazivi, budući da je gotovo nemoguće povezati kako je neko promijenio stranački dres da bi se domogao neke koristi. Slučajevi Šarenca i Ćebedžije, kaže Korajlić, nisu ni prvi ni posljednji, a zakonsko ograničenje za ove situacije ne postoji.

Foto: Fena
Foto: Fena

„Izborni zakon nikome ne ograničava mogućnost da ako se u jednom trenutku raziđe sa stavovima partije izađe iz iste bez obzira što je bio na listi te partije i što je na osnovu nje dobio glasove. U nedostatku tih ograničenja ovakva situacija se koristi da bi se mjesta u lokalnim skupštinama ili vlasti na višim nivoima prodavala za novac, određene pozicije ili protivusluge. Ovo smo i ranije imali priliku vidjeti u NSRS , a na lokalnom nivou je to svakodnevna pojava“, pojasnila je Korajlić.

Ona kaže da vrlo često ne postoji volja da se ovakve stvari okarakterišu kao korupcija i da se tako procesuiraju.

„S druge strane, to se vrlo suptilno radi na način da vi nemate neku konkretnu razmjenu, dakle, prelazak u neku drugu partiju, pa istražni organi ne mogu dokazati da je nečija odluka ili stav doveo tu osobu neke funkcije. Zato to godinama prolazi tako. Ovo je oblik kronizma, što je u stvari korištenje tih pajdaških veza da bi se ostvarila određena korist i međusobno omogućavanje pozicija i poslova“, kazala je Korajlić i dodala da cjelokupni sistem u BiH počiva upravo na kronizmu.

Posve je jasno da stranačke oponente u Trebinju u prethodnom mandatu nijednom nije mogao ujediniti javni interes, a da je, nakon lokalnih izbora, lični interes to učinio odmah. Slučaj bivših PDP-ovaca dokaz je da su su energetska preduzeća postala  mjesto za uhljebljenje stranački podobnih kadrova SNSD-a, koalicionih partnera i istomišljenika.

75 Shares

Nikolija Bjelica

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Od avgusta 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina".

Copy link
Powered by Social Snap