Početna  /  Kusturica tuži Durakovića, na sud na godišnjicu Srebrenice
Bosna i Hercegovina

Kusturica tuži Durakovića, na sud na godišnjicu Srebrenice

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković pozvan je na ročište po tužbi reditelja Emira Kusturice 11. jula, na dan komemoracije u Potočarima.

Ćamil Duraković

Sudskom tužbom je Emir Kusturica reagovao na optužbe Ćamila Durakovića, bivšeg načelnika Srebrenice, koji je u sarajevskom Dnevnom avazu rekao da srpski reditelj stoji iza formiranja Nacionalnog parka Drina i pokušaja „otimanja zemlje od srebreničkih Bošnjaka“. U tekstu je Kusturica optužen i da je već u Višegradu, uz podršku Milorada Dodika, „oteo Bošnjacima zemlju“ na kojoj je izgrađen Andrićgrad.

Duraković je izrazio nezadovoljstvo terminom ročišta koji se poklapa na dan komemoracije u Srebrenici.

,,Ima li igdje u svijetu da nekoga ko je preživio genocid sud te zemlje pozove na ročište na dan komemoracije i ukopa žrtava genocida i to u vrijeme početka dženaze (sahrane)? Slučajno? Da izuzmem činjenicu da sam predsjednik Organizacionog odbora i činjenicu da me tužio baš Emir Kusturica… Ima!!! Kod nas sve to ima”, rekao je Duraković.

Kusturica je Durakovića i sarajevski dnevni list “Avaz” Sarajevo tužio tražeći odštetu od 12.000 KM zbog tekstova objavljenih u tom listu.

Sudija Osnovnog suda u Višegradu Dana Plećić je pripremno ročište zakazala za 11. juli ove godine u 13:00 sati.

Ipak, u pozivu za pripremno ročište naznačeno je da će tužba biti povučena ukoliko se pozivu ne odazove tužilac, kao i da će, ukoliko se na ročištima ne pojave tuženi, ono biti održano i u njegovom odsusustvu.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap