Početna  /  Kusturica: Ako nam ubice uzmu mitove, nema Srbije
Srbija

Kusturica: Ako nam ubice uzmu mitove, nema Srbije

Došao sam na proslavu sedme godišnjice SNS kako bi se zahvalio njenom predsedniku Aleksandru Vučiću na pomoći na izgradnji Andrićgrada, rekao je proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Beograd, 17. oktobra 2015 - Reditelj Emir Kusturica obraca se zvanicama na svecanosti u Sava centru. Srpska napredna stranka obelezava danas sedam godina od svog osnivanja proslavom u Sava centru. FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC / tj
Reditelj Emir Kusturica obraća se zvanicama na svečanosti Srpske napredne stranke u Sava centru. (FOTO: Tanjug / Oskana Toskić)

– U vremenu kada u svetu vlada trend ukidanja kulture, premijer brine i o kulturi i državnim sredstvima. “Kad zaškripi” pomaže i Andrićgradu i u Kustendorfu – rekao je Kusturica.

On je bio jedan od govornika na proslavi rođendana SNS koji je danas obeležen u Sava Centru.

Obraćanje prisutnima je počeo rečima: Imam bolji politički trik od Dačića, izazvavši smeh u sali…

Kusturica je rekao da je najteže pogledati drugog u ogledalo i da je “bolje reći ne nego ponizno klimnuti glavom”.

– Jer ako nam ubice uzmu mitove, nema Srbije, kao što Amerike nema bez Holivuda – rekao je Kusturica.

Poznati reditelj je dodao da nije čudo što Srbiji ultimatum donose Britanci, jer su to i ranije radili.

Kusturica ističe da je “Kosovo najveće poglavlje političke pljačke novije istorije Evrope”, da bi njegovo formalno priznavanje, ali i prihvatanje kao republike, predstavljalo poništavanje srpske mitologije, dodajući da nema naroda i opstanka bez mitova.

– Nije lako rešavati obične dane i dileme koje oni donose. Jutarnji pogled u ogledalo je prelomna tačka između biti ili ne biti. Praksa na Balkanu govori da je u političkim bitkama `ne` bilo važnije izgovoriti u presudnim momentima nego pokorno klimati glavom i reći `da` – istakao je Kusturica.

U svom govoru dotakao se Elvisa J. Kurtovića, Andrićgrada, stare narodne: Bolje džaba sedeti, nego džaba raditi, ali i SFRJ komentatorke Milke Babović, koja je ostala upamćena po maštovitim opisima umetničkog klizanja…

0 Shares
0 Shares
Copy link