Početna  /  Kulminiralo nezadovoljstvo roditelja djece sa poteškoćama u razvoju – Traže hitnu smjenu Mijata Šarovića, direktora Udruženja ”Sunce nam je zajedničko”!
Izdvajamo Trebinje

Kulminiralo nezadovoljstvo roditelja djece sa poteškoćama u razvoju – Traže hitnu smjenu Mijata Šarovića, direktora Udruženja ”Sunce nam je zajedničko”!

Duži vremenski period u svakodnevnom razgovoru mogli smo neformalno čuti o velikom nezadovoljstvu roditelja djece sa poteškoćama u razvoju situacijom u Udruženju ”Sunce nam je zajedničko”. Nezadovoljstvo koje je tinjalo još prije otvaranja nove zgrade Dnevnog centra smirilo se očekivanjima roditelja da će po preseljenju u nove prostorije stvari doći na svoje. Stvari nisu došle na svoje, tvrde majke djece sa poteškoćama u razvoju i traže hitnu smjenu Mijata Šarovića, direktora Udruženja ”Sunce nam je zajedničko”. Mijat Šarović, sa druge strane, optužbe odbacuje kao lažne i tvrdi da neće podnijeti ostavku jer je velika većina roditelja uz njega i da tri majke koje su javno istupile predstavljaju izuzetak i da su u svom nezadovoljstvu usamljene. Međutim, kontaktirali smo još neke majke čija su djeca korisnici usluga Dnevnog centra pri Udruženju ”Sunce nam je zajedničko”, a koje nisu željele javno istupiti. Rekle su nam da stoje iza nezadovoljnih majki i da je stanje u udruženju katastrofalno, kao i to da je većina roditelja nezadovoljno, što potvrđuje i to da svega 5-6 djece, od 53 člana, redovno ili manje redovno dolaze u Dnevni centar. Kako saznaje internet magazin ”Moja Hercegovina”, juče je održan sastanak Upravnog odbora ovog udruženja, a atmosfera je bila više nego napeta. Na sastanku Upravnog odbora bilo je govora i o smjeni Mijata Šarovića, ali iz Gradske uprave Trebinje tvrde da nemaju adekvatno rješenje za mjesto direktora ovog udruženja, a i kako su računi udruženja ugašeni, izgleda da niko ne želi da se prihvati vrućeg krompira i preuzme direktorsku fotelju udruženja nagomilanog problemima.

Tokom posljednje, 24. sjednice Skupštine Grada Trebinje održana je konferencija za novinare majki djece sa poteškoćama u razvoju koje su ukazale na izuzetno loše stanje u Udruženju ”Sunce nam je zajedničko” te zatražile hitnu smjenu Mijata Šarovića, direktora ovog udruženja. Odbornici liste Za pravdu i red su u dogovoru sa nezadovoljnim majkama predložili skupštini da formira Anketni odbor i da se posjeti Udruženje, kako bi se došlo do izvještaja na osnovu kojeg bi se mogla delegirati tačka Dnevnog reda na nekoj od sljedećih sjednica. Nezadovoljnim majkama je, kako tvrde, dozvoljeno prisustvo na sjednici uz preporuku da na istu dođu do tri roditelja, pa su sjednici prisustvovali Lepa Bošković, Ubavka Dakić i Višnja Balić.  Kako Statut ne predviđa da se gosti obrate tokom zasijedanja, one su to učinile u skupštinskom holu.

”Mi smo prvenstveno ovdje došle iz razloga jako nezgodne i loše situacije po pitanju naše djece u Udruženju ‘’Sunce nam je zajedničko’’. Čuli smo od gradonačelnika da će biti odobrena finansijska sredstva za rad udruženja, ali mi lično nismo ovdje radi finansijskih sredstava, drago nam je što su odobrena, ali mi nažalost nemamo domaćina koji raspolaže sredstvima udruženja kako treba. Tu smo da bismo apelovali da se pod hitno smijeni rukovodstvo jer mi nemamo uvida kako se uopšte formira rukovodstvo i bira direktor i prvenstveno želimo da se rukovodstvo udruženja smijeni. Naša su djeca došla u situaciju da nemaju doručak ujutro, nemaju prevoz, radnici su nezadovoljni jer ne primaju plate, uzimaju godišnje odmore i bolovanje, djeca odustaju, trenutno je u Dnevnom centru četvoro naše djece, a udruženje ima preko 50 članova”, kaže Ubavka Dakić.

Ona kao jedan od problema vidi netransparentno trošenje novca i velika zaduženost udruženja, što je, tvrdi, dovelo do blokade svih računa kojima raspolaže udruženje.

”Tu je mnogo zaposlenih radnika, mislim blizu 20, to je pretvoreno u jednu fabriku koja izgleda ima samo rashode, a nema prihode. Usluge u Dnevnom centru pruža Udruženje ‘’Sunce nam je zajedničko’’ i postoji spisak od 20 djece za dnevno zbrinjavanje, a svako dijete dobija oko 630 KM mjesečno po tom osnovu dnevnog zbrinjavanja, ali taj novac se uglavnom troši na plate zaposlenih. Naša djeca već dugo vremena nemaju ni doručak, gledamo kako će neko od nas donijeti školjku jaja za doručak, što je vrlo teško nama roditeljima, Udruženje je mnogo zaduženo po prodavnicama u gradu, krediti se dižu na osnovu naše djece, u blokadi su svi računi, katastrofa živa. Mi kad pitamo direktora zašto se zapošljava toliko ljudi i ko ih zapošljava, on kaže da ih šalje gradonačelnik i gospodin Luka Petrović, a mislim da u suštini uopšte nije potreban toliki broj radnika. Sada kod stručnih lica koja bi trebala u udruženju raditi sa našom djecom, dolaze djeca vrtićkog i školskog uzrasta, kod logopeda i defektologa, nemam ništa protiv, ali toj djeci je sve to obezbijeđeno u predškolskim i školskim ustanovama, a moj sin već 5 godina, otkad smo u udruženju, nije imao nijedan termin sa stručnim licem”, nastavlja Ubavka Dakić.

Ubavka kaže da mjesecima uzaludno pokušavaju razgovarati sa direktorom Šarovićem kako bi se zakazao roditeljski sastanak i pokušalo se naći rješenja z anagomilane probleme i narušene međuljdske odnose.

”Mi pokušavamo mjesecima da razgovaramo sa direktorom Mijatom Šarovićem, ali on odbija da zakaže roditeljski sastanak, neće da nam se javi na telefon, neće apsolutno ništa, ‘’može mi se’’, to je uvijek njegova priča. Onemogućeno nam je da pišemo na Vajber grupi, čak su nam u zadnje vriejme maltene i zaključana vrata, gdje te je više strah ostaviti dijete, što mi zakljušavaš dijete, šta se radi iza vrata?! Gradonačelnik i gospođa Slađana Skočajić koja je u Upravnom odboru udruženja su upoznati sa cijelom situacijom, svi znaju sve, a zašto drže direktora i dalje mi ne znamo. Mom strpljenju dolazi kraj i spremna sam ići i na sud ako treba. Ima još nezadovoljnih roditelja, imamo podršku od mnogih, mi pričamo u ime roditelja, u suštini sve je nezadovoljno”, rekla je Ubavka Dakić.

Višnja Balić, takođe majka djeteta sa poteškoćama u razvoju, kaže da do unazad mjesec dana nije bila ni upućena u probleme sa kojima se suočava udruženje, a samim tim i njihova djeca.

”Ja do nedavno nisam ni znala šta se dešava u udruženju, jednostavno mi moje obaveze nisu dozvoljavale da se uključim u rad, ali ono što sam saznala u proteklih mjesec dana je strašno. Nedavno je mom autističnom sinu Lazaru bio rođendan, proslavili smo ga u udruženju, a kada se na vratima pojavio Šarović nešto se derao i mrgodio, moje dijete se uplašilo i ustuknulo! Ko si ti čovječe da se dereš i mrgodiš?! Nema one ljepote koja bi trebala da bude, nema rada sa njima, znači, da ne nabrajam, treba iz temelja promijeniti. Nema organizacije, ako sam ja direktor i vođa, ja moram biti tu pristuna, nema da šetam, da me nema, mora se organizovati i znati tačno ko šta radi, hoću da vidim plan rada, da vidim šta ste to radili. Spremni smo da pomognemo svakom čestitom i odanom koji je spreman da dođe i rukovodi udruženjem i koji ima razumijevanje i ljubav za našu djecu. Dobili smo novu zgradu, ali sve se moralo promijeniti, a ne samo zgrada, novo u novo”, kaže Višnja Balić.

S druge strane, Mijat Šarović tvrdi da su sve optužbe čista laž i optužuje majke koje su javno istupile da zloupotrebljavaju svoju djecu. Ponosan je, kaže, na sve ono što je uradio u Udruženju ”Sunce nam je zajedničko” koje je, prema njegovom mišljenju, ubjedljivo najbolje udruženje ovopg tipa u Republici Srpskoj.

”Što se tiče optužbe, hoćeš da im prosto kažem? Lažu! Eto tako pustite u etar. Radi se o roditeljim  koji često zloupotrebljavaju svoju djecu, a posebno jedna od njih. Što se tiče smjene, ja sam uvijek raspoložen, ako će bilo ko da preuzme Udruženje, postoje legalni organi, Skupština udruženja, Upravni odbor. Ono što sam uradio za 24 godine, mogu da kažem da sam ponosan i da stojim iza svakog svog postupka. Ja mislim da Udruženje ‘’Sunce nam je zajedničko’’ pruža najbolje usluge u RS i stojim iza toga. Obiđite sve centre u RS, i da smo na ponos ovog grada i cijele Republike Srpske. Pozivam sve organizacije sa kojima smo radili da istraže i da nađu jedan pfening da nešto nije rađeno u skladu sa propisima i zakonima i onako kako su donatori naložili, ja ću se odmah povući. Ja bez ikakve nadoknade radim već treću godinu tamo, čak sam jutros tim roditeljima djecu dovezao. Ujedno sam i vozač i direktor i voditelj jedne radionice. Trenutno u udruženju ima 11 radnika, a na 53 člana udruženja trebali bi imati mnogo više zaposlenih. Ja imam naravno primjedbe i na Gradsku upravu, govorio sam im da formiraju Javnu ustanovu za pružanje usluga, to sam prije dvije godine predlagao, ne mora udruženje da pruža te usluge, odredite direktora, osoblje, ali ja želim da imam uslugu. Ja želim da moje dijete ide tamo. Mi smo samo u prošloj godini obezbijedili preko našeg prijatelja Boška Providžala donaciju vrijednu 600.000 KM, ali niko o tome ne priča”, kaže Mijat Šarović.

Mijat Šarović je kategoričan u tvrdnji da je velika većina majki zadovoljna njegovim radom, ali da neki roditelji očito imaju pretjerana očekivanja kada su sposobnosti njihove djece u pitanju.

”Hoćeš da ja sada dovedem 20 roditelja da oni kažu kakve su usluge tamo? Usluge i uslovi su odlični! Svako dijete ima napravljen indivudalni program, zavisi od situacije, nekad su u šetnji, nekad imaju aktivnosti u radionicama. Imamo roditelje koji imaju nerealna očekivanja, koja misle da djeca njihova mogu ne znam ni ja šta da urade, ali je evidentno da Dnevni centar to ne može da im obezbijedi. Uopšte nismo obavezni da zakazujemo roditeljske sastanke, samo po potrebi. Udruženje da bi pokrilo sve usluge treba godišnje oko 340 hiljada maraka, Grad nam je obezbijedio 145 hiljada, već treću godinu obezbijeđujem razliku od 200 hiljada maraka i još neko kaže imaš problem! Naravno da je prošle godine kada je došlo do povećanja plate, došlo do povećanja budžeta. Ja mislim da Udruženje ‘’Sunce nam je zajedničko’’ pruža najbolje usluge u RS, stojim iza toga. Ako neko ima problem sam sa sobom i ako od svog djeteta ima nerealna očekivanja, ja tu ne mogu ništa”, kategoričan je Šarović.

Konstatciju nezadovoljnih majki da direktor radi šta i kako hoće uz uzrečicu ”može mi se”, Šarović odbija i govori da neće dati ostavku ne zato što mu se može već zato što ga većina roditelja podržava. Burno je reagovao i na pitanje da li je pronevjerio novac.

”A što se tiče ostavke, evo sad namjerno neću da je dam, ne zato što mi se može, već zato što me većina roditelja podržava. To da li se ja nekome lično ne sviđam, to je nečiji lični problem. Nikada nisam ukrao ni marku, od svog djeteta da ukradem marku, da li je to normalno pitanje?! Od čega da ukradem, od mog djeteta, mogu oni da pričaju šta hoće”, kaže Mijat Šarović.

U potrazi za istinom budući da su dvije verzije priče potpuno različite, internet magazin ”Moja Hercegovina” stupio je u kontakt sa ostalim roditeljima djece koja su korisnici usluga koje u Dnevnom centru pruža Udruženje ”Sunce nam je zajedničko”. Svi roditelji sa kojima smo stupili u kontakt potvrdili su da je stanje u udruženju katastrofalna poručivši da Višnja, Lepa i Ubavka nisu same i da su gotovo svi roditelji ogorčeni. Nisu željeli javno istupiti ali potpuno stoje iza nezadovoljnih roditelja, kakvi su i sami. Roditelji tvrde da akumulirano nezadovoljstvo (ne)radom udruženja, za posljedicu ima sve manje djece koja dolaze u Dnevni centar, a neki od roditelja tvrde da je Mijat Šarović samovoljan potvrđujući tvrdnje majki koje su javno istupile da uporno ignoriše roditelje.

Da problemi u Udruženju ”Sunce nam je zajedničko” zaista postoje potvrdili su tokom 24. sjednice Skupštine Grada Trebinja gradonačelnik Mirko Ćurić i Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, koja je i član Upravnog odbora ovog udruženja, a kako majke tvrde oni su još ranije bili upućeni u loše stanje u udruženju. Blokirani računi, nagomilani dugovi, narušeni međuljudski odnosi nisu nešto što se moglo nagomilati preko noći, pa ostaje nejasno zašto se ćutalo do tačke ključanja i da li su svi ovi problemi mogli i morali biti ranije riješeni kako ne bi ispaštali oni koji bi namjanje smjeli – korisnici usluga Dnevnog centra?!

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap