Kriza rađanja u Srbiji se nastavlja

U Srbiji je prošle godine rođeno najmanje beba od Prvog svjetskog rata, a od 169 opština u Srbiji samo pet njih je tokom 2017. godine imalo pozitivni prirodni priraštaj.

FOTO: Ilustracija

Međutim, iako je u Srbiji  rođeno najmanje beba od početka 20. vijeka – svega 64.374 novorođenčeta, demografi predviđaju da će se kriza rađanja nastaviti i intenzivirati u vremenu koje dolazi.

Svoje sumorne procjene baziraju na činjenici da se nastavljaju intenzivne migracije mladih osoba od kojih se očekuje da popravljaju natalitetnu statistiku nacije, ali i na podatku da sve veći broj bračnih parova odlaže roditeljstvo i ostaje samo na jednom djetetu.

Broj abortusa i dalje je zabrinjavajući, a podaci govore da svaka žena u Srbiji tokom svog reproduktivnog perioda barem tri puta prekine trudnoću. Ovo su samo neki od upozoravajućih podataka koji su se čuli na jučerašnjem okruglom stolu pod nazivom “Bela kuga u Srbiji – kako je nastala i kako je sprečiti”, koji je organizovao Odbor za humanu reprodukciju Srpske akademije nauke i umetnosti.

Autor