Kraj drame u Trebinju: Djed spasio unuke od oca koji je prijetio da će ih ubiti bombom

TREBINJE – Više od četiri sata trajala je prava porodična drama porodice Milišić u Trebinju, kada je otac Miroslav Milišić (31), svoje dvoje rođene djece (9 i 11 godina) počeo voditi kroz naselje Gorica, uz prijetnju da će ih, ukoliko mu se ne vrati supruga koja je nedavno odbjegla od kuće – oboje ubiti bombom. Na svu sreću sve je završeno bez žrtava i povrijeđenih, a kako je potvrđeno iz Okružnog tužilaštva u Trebinju, otac je uhapšen i trenutno su u toku istražne radnje.

Kako nezvanično saznajemo od izvora bliskih porodici, supruga Miroslava Milišića je, zbog porodičnog nasilja, prije nekoliko dana napustila njihovu kuću, nakon čega je zatražila i razvod braka.

Dvoje starijih, od ukupno troje djece, prenoćilo je sinoć sa ocem u kući, a jutros od 9 časova krenula je neslućena drama.

Otac je zajedno sa djecom krenuo kroz naselje, prijeteći da će ih, ukoliko mu se ne vrati supruga – ubiti bombom.

Na lice mjesta izašle su sve raspoložive policijske snage, članovi porodica, komšije i drugi mještani.

Kako saznajemo od očevidaca, više stručnih lica i članova porodice pokušalo je da odgovori Milišića od njegovog nauma, međutim, bezuspješno.

Nakon skoro četiri sata pregovora, na lice mjesta, zajedno sa Milišićevom suprugom, došao je i načelnik CJB Trebinje Žarko Laketa, sa namjerom da napravi udovolji zahtjevima Milišića. U tom trenutku, vidjevši majku, stariji sin uspjeva da se otrgne ocu iz ruku i pobjegne, a istovremeno, najpribraniji biva otac Milišićeve supruge, D. Grahovac, koji s leđa uspjeva da ga savlada i otme mu bombu.

Milišić je nakratko pokušao da pobjegdne, ali je samo nakon desetak metara uhapšen, procesuiran, i nad njim su u toku istražne radnje.

Kako je načelnik CJB Trebinje Žarko Laketa potvrdio medijima, Milišić je prije 10 godina počinio nasilje u porodici, a policiji je poznat od ranije i po izvršenju teških krivičnih djela i krađa.

Istočna Hercegovina je poznata kao regija sa izrazito čestom pojavom porodičnog nasilja. U medijima i javnosti uopšte je to tabu tema. Iz nadleženih instiucija, ali i udruženja koja se bave zaštitom žrtava porodičnog nasilja, novinari dobijaju šture i neprecizne informacije. Gotovo je nemoguće naći sagovornika – ženu koja je pretrpjela porodično nasilje, a koja bi htjela u javnosti govoriti o svom iskustvu. Obrazovni sistem kao prevenciju ove devijacije u društvu ne nudi ništa. Crkva takođe ćuti.

Pitamo se – zašto?

Moja Hercegovina

 

 

 

 

 

Autor