Ponedjeljak, 27.01.2020
More
  Početna Vijesti

  “Kosovo nije priznato i možda neće ni biti”

  Podijeli:

  BEOGRAD – Rusija i njeni saveznici protive se prijemu Kosova u Unesko, a rezultat glasanja na Generalnoj konferenciji te organizacije teško je predvideti.

  puskov_aleksej_tanjug
  Predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov (FOTO: Tanjug)

  To je u ponedeljak u Beogradu rekao predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov, uz napomenu da je razlika u glasovima veoma mala.

  “Kosovo nije međunarodno priznato i možda neće ni biti. Znam da se uprkos tome ovo pitanje nalazi u agendi predstojećeg zasedanja Generalne konferencije Uneska, a rezultat je teško predvideti, jer je, za sada, razlika tri-četiri glasa”, rekao je Puškov novinarima uoči predstavljanja svoje knjige “Postskriptum – može li Putin pomoći Rusiji” u izdanju na srpskom jeziku.

  Puškov je istakao da će Rusija insistirati na stavu da Kosovo ne sme da bude član međunarodnih organizacija i ne veruje da će Kosovo da postane članica Saveta Evrope i Uneska, iako su brojne zapadne zemlje i njihovi saveznici priznali nezavisnost srpske pokrajine.

  Na Izvršnom savetu Uneska za albansku inicijativu glasalo je 27 zemalja, među kojima su i Crna Gora i Makedonija. Protiv je bilo 14, isto koliko i uzdržanih.

  Kako je saopštio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, “za“ su glasali: Avganistan, Albanija, Austrija, Belize, Velika Britanija, Gabon, Gambija, Gvineja, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, Italija, Kuvajt, Makedonija, Nemačka, Pakistan, Sent Kits i Nevis, SAD, Tajland, Togo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska, Holandija, Crna Gora, Češka, Čad i Švedska.

  Protiv su bili: Argentina, Angola, Brazil, Ekvador, Etiopija, Indija, Kina, Kuba, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija, Rusija i Španija. Ovim zemljama je ministar Dačić izrazio veliku zahvalnost.

  Uzdržano je bilo 14 zemalja: Alžir, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Mauricijus, Malavi, Mozambik, Mali, Nepal, Papua Nova Gvineja, Trinidad i Tobago i Uganda.

  Van sale su bili Tunis, Turkmenistan i Ukrajina.

  Izvor: Tanjug

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI