“Kosovo nije priznato i možda neće ni biti”

BEOGRAD – Rusija i njeni saveznici protive se prijemu Kosova u Unesko, a rezultat glasanja na Generalnoj konferenciji te organizacije teško je predvideti.

puskov_aleksej_tanjug
Predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov (FOTO: Tanjug)

To je u ponedeljak u Beogradu rekao predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov, uz napomenu da je razlika u glasovima veoma mala.

“Kosovo nije međunarodno priznato i možda neće ni biti. Znam da se uprkos tome ovo pitanje nalazi u agendi predstojećeg zasedanja Generalne konferencije Uneska, a rezultat je teško predvideti, jer je, za sada, razlika tri-četiri glasa”, rekao je Puškov novinarima uoči predstavljanja svoje knjige “Postskriptum – može li Putin pomoći Rusiji” u izdanju na srpskom jeziku.

Puškov je istakao da će Rusija insistirati na stavu da Kosovo ne sme da bude član međunarodnih organizacija i ne veruje da će Kosovo da postane članica Saveta Evrope i Uneska, iako su brojne zapadne zemlje i njihovi saveznici priznali nezavisnost srpske pokrajine.

Na Izvršnom savetu Uneska za albansku inicijativu glasalo je 27 zemalja, među kojima su i Crna Gora i Makedonija. Protiv je bilo 14, isto koliko i uzdržanih.

Kako je saopštio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, “za“ su glasali: Avganistan, Albanija, Austrija, Belize, Velika Britanija, Gabon, Gambija, Gvineja, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, Italija, Kuvajt, Makedonija, Nemačka, Pakistan, Sent Kits i Nevis, SAD, Tajland, Togo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska, Holandija, Crna Gora, Češka, Čad i Švedska.

Protiv su bili: Argentina, Angola, Brazil, Ekvador, Etiopija, Indija, Kina, Kuba, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija, Rusija i Španija. Ovim zemljama je ministar Dačić izrazio veliku zahvalnost.

Uzdržano je bilo 14 zemalja: Alžir, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Mauricijus, Malavi, Mozambik, Mali, Nepal, Papua Nova Gvineja, Trinidad i Tobago i Uganda.

Van sale su bili Tunis, Turkmenistan i Ukrajina.

Izvor: Tanjug

Autor