Početna  /  Komersant: Srbija napravila krupan korak ka NATO
Srbija

Komersant: Srbija napravila krupan korak ka NATO

Srbija koju Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu napravila je krupan korak prema NATO, ocenjuje moskovski dnevnik Komersant.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

List navodi da se premijer Srbije Aleksandar Vučić založio za savezničke odnose sa Alijansom, a da je parlament Srbije ratifikovao Sporazum koji NATO daje slobodu kretanja po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet.

“Time Beograd, ne odbacujući formalno politiku neutralnosti, aktivno širi saradnju s NATO”, ocenjuje dnevnik.

Komersant piše da se Sporazumom saradnja Beograda i NATO-a podiže na viši nivo i da je srpska opozicija, “koja sebe naziva proruskom, ratifikaciju dočekala na nož”.

Neimenovani izvori Komersanta, bliski vladajućim krugovima u Srbiji navode da je malo verovatno da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić uložiti veto na Sporazum i odlučiti se na konfrontaciju sa premijerom, bez obzira što zastupa jače proruske pozicije.

Dnevnik citira i srpskog analitičara Dragomira Anđelkovića koji smatra da posle ratifikacije sporazuma sa NATO-om, Srbija treba da pruži iste uslove i za Rusiju – u okviru humanitarnog centra u Nišu.

List podseća da je sporazum o uslovima boravka saradnika u centru u Nišu trebalo da bude potpisan još za vreme posete ruskog predsednika Beogradu u jesen 2014. godine, ali da se to nije dogodilo.

“U poslednjem trenutku srpska strana je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda”, piše list i dodaje, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je potpisivanje dokumenta podrazumevalo povećanje privilegija centra i davanje posebnog statusa personalu.

Taj status bi mogao da se protumači kao diplomatski i on bi bio nova iritirajuća tačka u odnosima Beograda sa Zapadom, dodao je taj izvor.

Komersant ocenjuje da je “perspektiva širenja centra u Nišu i davanje posebnog statusa personalu postala još maglovitija” nakon što se prošlog proleća Srbija priključila Mehanizmu civilne zaštite EU.

List ocenjuje da zbližavanju pozicija Beograda i Moskve “nije doprinela” ni januarska poseta potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina.

“Izjava moskovskog gosta o posledicama integracije Srbije u EU, što je Vučić zacrtao kao strateški cilj zemlje, iritiralo je Beograd, a posebno susret sa liderom radikala i izrazitim oponentom vlasti Vojislavom Šešeljem”, piše list.

Dnevnik dodaje da “čak ni prorusko orijentisani Tomislav Nikolić nije skrivao uvređenost” i da je izjavio da kao predsednik nikada nije kontaktirao rusku opoziciju.

Komersant piše da ratifikacija novog sporazuma sa NATO-om “nije ostala neprimećena” u Moskvi i da je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova agenciji Beta izjavila da Moskva “uočava da Srbija razvija odnose sa NATO-om”, kao i da računa da će “Beograd nastaviti politiku neutralnosti”.

0 Shares
0 Shares
Copy link