Ko pali kontejnere u Nevesinju? – Na pritužbe građana, nadležni nemaju odgovor

NEVESINjE – Paljenje kontejnera od strane neodgovornih pojedinaca predstavlja dugogodišnji problem u Nevesinju. U posljednje vrijeme su sve češće pritužbe građana da se u noćnim časovima, gotovo svakodnevno, pale kontejneri, te da se gradom širi nesnosan dim, a da vatrogasna jedinica kao ni preduzeće “Komus“ ne preduzimaju ništa.

smece_kontejner

Direktor “Komusa“ Savo Šarenac  smatra da je nemoguće spriječiti neodgovorne građane i mišljenja je da treba preventivno djelovati edukacijom stanovništva.

“Ovo je stvar opšte kulture, stvar kulture pojedinaca. Kontejneri su vlasništvo Opštine Nevesinje, vlasništvo “Komusa”, kao i svih stanovnika Nevesinja. U više navrata smo apelovali na građane, i ovim putem apelujem – ne palite kontejnere, time smanjujete njihov broj, a svima nam je u interesu čist grad i zdrava sredina”, rekao je Šarenac, istakavši da u gradskoj zoni gotovo da nema kontejnera koji nije gorio, i da to dodatno opterećuje budžet preduzeća ali i same opštine.

Dodao je da imaju dobru saradnju sa Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom, koja gasi kontejnere na njihov i poziv građana, ali je skeptičan po pitanju pronalaska i kažnjavanja odgovornih lica.

“Kontejneri se pale noću ili u predvečernjim časovima, van radnog vremena i građani su ti koji najčešće alarmiraju vatrogasce i žale se uglavnom na dim. Prije par mjeseci nabavili smo pet velikih kontejnera i svaki je zapaljen nakon dva dana čime je uništena njihova zaštita i smanjen radni vijek”, kaže Šarenac i ističe da su, osim kontejnera, nepoznate osobe prethodnih godina polomile gotovo sve kante za smeće u gradskoj zoni, a da pokretanje prijave protiv NN lica nema nikakvog efekta.

Savo Šarenac (Foto: Moja Hercegovina)
Savo Šarenac (Foto: Moja Hercegovina)

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Nevesinje Drago Laketa smatra da u paljenju kontejnera ne postoji element piromanije i da većina požara nastaje od strane više neodgovornih građana.

“Paljenje kontejnera se inteziviralo ove godine, što i nama predstavlja problem. Do sada smo imali više intervencija, a neke kontejnere smo gasili i više puta za jedan dan. Građani se uglavnom žale na dim, a mi reagujemo na svaki poziv građana koji su sa razlogom nezadovoljni, naročito u nekim naseljima gdje je paljenje svakodnevna, pojava”, rekao je Laketa i dodao da i “Komus” po važećim propisima mora da posjeduje protivpožarnu službu koja bi brinula o svojoj imovini.

Do sada nije poznato ko i zašto pali kontejnere. Iz komunalnog kao i iz vatrogasnog preduzeća apeluju na građane da se zaustavi paljenje kontejnera i pozivaju sve savjesne stanovnike Nevesinja da nadležnim službama prijave uočene požare, kao i osobe koje ih izazivaju.

Ljubiša Bukvić

Autor