Ko je ”turio” ”Djanija i drustvo” pod grb grada kulture?!

Večeras će na stadionu malih igara ”Aleksandar Masleša” publika prisustvovati mega spektaklu, kako organizatori tvrde, a nastupiće, opet kako organizatori tvrde, trenutno najpopularnije muzičke zvijezde regiona. Ne, ne dolaze Čolić, Brena i Severina, već Đani, Peđa Medenica i Katarina Grujić. Pitanje svih pitanja je ko je dozvolio da se na plakatu punom gramatičkih grešaka nađe grb Grada Trebinja, grada koji pretenduje, tačnije uveliko se diči titulom ”Grad kulture”?! Kako saznajemo, Grad Trebinje ne stoji iza ovog događaja, ali tim gore, jer u budućnosti možemo očekivati da se kojekakve mega zvijezde, starlete i rijaliti zvijezde bez snošenja konsekvenci ”turaju” pod grb grada. 

Već ranije u šetnji gradom oči mi ”zapara” plakat na kojem pored gorepomenutih izvođača, dominira grb Grada Trebinja, u gornjem lijevom uglu. U komunikaciji sa prolaznicima, poznanicima i prijateljima, shvatih da nisam usamljen u razmišljanju da je organizator koncerta Đanija, Medenice i Grujićeve zapravo Grad Trebinje. To su pomislili mnogi, a nakon dugogodišnje prakse da ultra-sega-mega popularne ”Zvezde Granda” redovno nastupaju na slavi grada ili nekoj drugoj manifestaciji, naravno, u organizaciji i finansiranju Grada Trebinja, pomislio sam da od toga ne može gore. Tada sam na društvenim mrežama napisao: Nema više slave grada, sada imamo ultimativnu slavu graNda. I bi tako. Godinama. Ove godine je preskočen još jedan stepenik i to u više nivoa. Najprije, Grad Trebinje nije organizator ovog hepeninga za široke narodne mase, pa je štampanje grba grada na plakat zapravo nelegalno. Dalje, plakat je pun pravopisnih grešaka pa nije navedeno da se izvođač zove Đani već Djani, a Peđa Medenica je Pedja Medenica, dok je stadion malih igara ”Aleksandar Masleša” ispisan kao stadion malih igara Aleksandar Maslesa. Gost, tj. gošća Katarina Grujić je gosca Katarina Grujic. Dakle, nigdje kvačice, ali tu nije kraj. Organizatori jednog događaja koji se sakriju iza grba bilo kojeg grada na svijetu trebali bi znati razliku između preprodaje i pretprodaje. Navedeno je da je ”Preprodaja karata na salteru sportske dvorane bregovi” (baš tako, sve malim slovima osim početka rečenice, nije da se nije išlo u školu). Organizatori ovog mega-spektakla su očigledno mislili na pretprodaju, što se potvrđuje današnjom objavom na jednom portalu u kojem se navodi da se karte po pretprodajnoj cijeni mogu nabaviti i danas. Dakle, sve ove greške su manje sporne. Sporno je u prvom redu to što se jedan ovakav događaj reklamira pod grbom grada kulture.

Đani – pravi čovjek za promociju Grada Trebinja!?

Jedna ovakva figura, a kako je drugačije nazvati, nije i ne smije biti reprezent grada na Trebišnjici, a sve što je pod grbom grada je reprezentacija i ono što bi trebalo biti krem. Na kraju krajeva, sa Đanijevim likom i djelom se sprda pola regiona, kroz viceve, dosjetke i fotografije na društvenim mrežama. Ovakvi predstavnici ”kulture” ne smiju se naći ni pod jednim gradskim grbom na svijetu i tu bi svu diskusiju trebalo završiti. Pogotovo se ne bi smjelo naći ukoliko grad nije ”domaćin” ovakvom događaju. A grad nikada ne bi smio biti ”domaćin” ovakvih događaja za široke narodne mase, jer narodne mase nisu i neće biti paramater kulture.

Najveći spektakl u regionu će večeras sigurno okupiti veliki broj pobornika, fanova i onih zalutalih koji idu tamo gdje idu svi, a kako se u Trebinju ovih dana održava i ”Music&More Summerfest”, a sinoć je otvoren i ”6. Trebinje film festival”, jasno je da većina trebinjske publike neće znati kuda će prije, pa će se na kraju ipak opredijeliti za Đanija i ekipicu.

Jedna od pjesama sa večerašnjeg repertoara će sigurno biti i pjesma ”Emotivno dno” Katarine Grujić, a pod grbom Grada Trebinja naći će se sljedeće riječi:

I ove noći, gore mi čula
Konačno vidim da si nula
Da bacim ponos, uvek si hteo
A sad se budi lud i beo

Jer ko me mazi,nevolju mazi…

Refren:
Pala,pala svaka bi pala
Kada se postaviš k'o bog
I do kosti tvoj dodir slama
Al uvek bićes emotivno dno
Pala, pala svaka bi pala
Al ipak reci joj da zna
I da s tobom u znoju spava
Biću okidač tvoga ludila

II strofa:
I ove noći kao bez duše
Moja blokade sve se ruše
Kad ona krene imaš od mene
Pakao gratis, sve da platiš

Jer ko me mazi, nevolju mazi;

Pa opet refren:

Pala, pala svaka bi pala
Kada se postaviš k'o bog
I do kosti tvoj dodir slama
Al uvek bićes emotivno dno
Pala, pala svaka bi pala
Al ipak reci joj da zna…

Da li u budućnosti možemo očekivati da grb Grada Trebinja postane nešto što će se naći na plakatima kojekakvih go-go igračica, starleta ili rijaliti zvijezda?! Nije teško zamisliti plakat sa sve grbom grada kulture na kojem piše: Stanija Dobrojevic pokazuje trbusnjake i grudi gratis a Zmaj od Sipova se ustekava u sve koje se dobrovoljno jave na seks maraton sa legendarnim ZmajOm. Ulaznice po cijeni od 100 kaemova moRete kupiti gdje god zelite?!

Jedan grad koji godinama strijemi kulturnom centru ovog dijela RS, pa i regiona, ne smije sebi dozvoljavati ovakve gafove, kako se, po ko zna koji put, ne bi dokazalo da Trebinju više pristaje titula ”gLad kulture” od pomalo ofucane ”grad kulture”.

Večeras će, nema sumnje, biti upriličen pakao gratis, ali sve da platiš, pa s tim u vezi želim organizatorima da se dobro opare, a publici da uživa, ali sljedeći put bez grba grada na plakatu.

Igor Svrdlin

 

Autor