Početna  /  Književno veče bilećkog književnika Šćepana Aleksića u Trebinju
bileća Hercegovina Trebinje

Književno veče bilećkog književnika Šćepana Aleksića u Trebinju

TREBINjE – Bilećki književnik Šćepan Aleksić priredio je večeras u Trebinju književno veče na kome su o njegovom stvaralačkom opusu govorili profesor Lazar Gnjato i potpredsjednik Srpskog prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u Bileći Nikola Baćević.

Foto: Moja Hercegovina

Aleksićev književni rad čini sedam knjiga proze, a kako je autor najavio uskoro bi trebalo da budu objavljene još dvije knjige.

Otkriva da će jedna biti roman o Hercegovini u čijem fokusu će biti čuvena bilećka kasarna.

Profesor Lazar Gnjato, govoreći o posljednjoj zbirci pripovjedaka Šćepana Aleksića „Pisma za sve adrese“, istakao je da ga ovo djelo najviše podsjeća na Andrićev pripovjedački postupak.

„Moram prije svega da kažem da u mojim čitalačkim počecima knjiga Šćepana Aleksića stoji negdje među prvom literarturom. Šćepan je autentični hercegovački pisac i jasno je da je Hercegovina dala niz velikna savremene srpske književnosti. Međutim, Šćepan Aleksić je tu sa nama sve ove godine. Njegovo književno djelo se iznad svega ističe autentičnošću literarnog izraza, a posebno kada je u pitanju jezički izraz. To je organski jezički izraz koji nije sasvim proizvoljan. Aleksić priča priču o jednoj Hercegovini koju sve manje ljudi pamti i poznaje“, smatra Gnjato.

Da Aleksićeva književna djela nadilaze okvire lokalnog smatra Nikola Baćević.

„Književno djelo je vrednije ako se može tumačiti na više načina, a takvo je upravo djelo Šćepana Aleksića. On je u svojim djelima obuhvatio Hercegovinu, hercegovačkog čovjeka sa svim njegovim karakteristikama. Niko nije obradio Hercegovca i ovu Hercegovinu kao što je to uradio Aleksić. Njegovo književno djelo je i obimno i kvalitetno. Interesantno je na koji način je tematski obrađeno. Niko kao on ne poznaje jezik istočne Hercegovine, niti iko kao on ne vlada turcizmima koji su karakteristični za ovo područje, a on ih vrlo vješto koristi u dijalozima svojih likova“, ističe Baćević.

Šćepan Aleksić je godinama bio novinar dopisnik Tanjuga iz Hercegovine, a od 2008. godine je direktor Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinovi” u Bileći.

Piše od srednjoškolskih dana, a prve prozne radove objavio je 1977. godine.

Do sada je objavio knjige “Naboj”, “Račvasti jezik”, “Ime i prezime”, “Turski drum”, “Papirna maramica”, “Prst poprijeko od srca”, “Pisma za sve adrese”, a za štampu je priredio knjigu “Hercegovački hajduk Stanko Sočivica”. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

78 Shares
78 Shares
Copy link