Početna  /  Kitarović: Susedi mogu biti mirni, HR će štiti svoju teritoriju
Hrvatska

Kitarović: Susedi mogu biti mirni, HR će štiti svoju teritoriju

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će zvanični Zagreb uvek štititi svoju teritoriju, svoje stanovništvo i resurse, ali da susedne države mogu biti mirne, jer Hrvatska ne želi nikoga da napada.

kolinda_grabar_kitarovic
Foto: D. Jelinek

Povodom medijskih napisa o „trci u naoružavanju” između Srbije i Hrvatske, Grabar Kitarović u intervjuu „Večernjem listu” tvrdi da „Hrvatska nikada nije vodila niti će voditi ekspanzionističke ratove”.

Prema tome, istakla je, „naši susedi mogu biti mirni što se toga tiče, ali ćemo uvek štititi svoju teritoriju, svoje stanovništvo i resurse”.

Dodala je da su odluke koje Hrvatska donosi u okviru razvoja Oružanih snaga isključivo vezane za odbrambene potrebe aktivnosti i nacionalnu bezbednost.

Te odluke su, kaže, usklađene sa saveznicima Hrvatske u NATO-u kako bi ta država preuzela zajedničku odgovornost za zajedničku odbranu zemlje.

Govoreći o migrantskoj krizi, hrvatska predsednica je rekla da je od početka te krize govorila da Hrvatska mora kontrolisati granicu te da za to postoje načini, što uključuje i pripadnike hrvatskih oružanih snaga.

Grabar Kitarović je istakla s tim u vezi da se od samog početka zlonamerno interpretirala mogućnost upotrebe Oružanih snaga na granicama te da je, kako je rekla, činjenica da na granicama Hrvatske treba uvesti red.

Smatra da je greška bila učinjena onda kada je Hrvatska zavorila svoje zvanične prelaze, a još veća kada se o migrantskim problemima nije razgovaralo s EU i susedima s kojima se morala dogovoriti zajednička politika propuštanja.

Predsednica se nada da Hrvatska neće na kraju morati da pribegne mađarskim i slovenačkim rešenjima u zaštiti svojih granica.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link