Početna  /  ”Kao festival” od 15. do 17. marta u organizaciji novoosnovanog udruženja Sunčana kapija
Hercegovina Trebinje

”Kao festival” od 15. do 17. marta u organizaciji novoosnovanog udruženja Sunčana kapija

U Trebinju odnedavno bitiše jedno neobično i drugačije udruženje. U pitanju je Sunčana kapija, udruženje koje želi da unaprijedi kulturnu i umjetničku scenu grada kroz podršku, promociju i produkciju u oblasti vizuelnih i izvođačkih umjetnosti ali i kroz izdavaštvo, organizovanje festivala, koncerata, izložbi, promocija, ukratko, svega onoga što može kulturnu ponudu grada na Trebišnjici učiniti bogatijom nego što je ona trenutno. Osnivači ovog udruženja su Milica Dimitrić, violista i glumica, profesor u Muzičkoj školi u Trebinju, umjetnički fotograf Jovan Vidaković, čiji je rad već prepoznatljiv, posebno u oblasti pozorišne fotografije i Igor Dutina, fotograf i grafički dizajner, asistent na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje. Osnovna ideja ove trojke je da kroz lični aktivizam, pomoću vlastitih kapaciteta te uz podršku svih onih koji na bilo koji način mogu i žele pomoći, ponude alternativu i dopunu institucionalnim oblicima kulturne produkcije, te da se na taj način otvori dodatni prostor za afirmaciju umjetnika. Prva ”akcija” Sunčane kapije je festival neobičnog naziva ”Kao festival”, koji će od 15. do 17. marta biti održan u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Jovan Vidaković, jedan od osnivača udruženja Sunčana kapija, za portal Moja Hercegovina govorio je o tome kako se rodila ideja o udruženju, zašto ”Kao festival”, kao i o sljedećim aktivnostima udruženja:

Zašto udruženje? Pa zato što nam je dosta sjedenja i pričanja kako treba ovo i treba ono. Moramo se malo pokrenuti i pokušati da svoje živote učinimo ljepšim. ”Kao festival” jer kada smo krenuli sa ovom pričom nismo znali hoćemo li uspjeti da organizujemo “nešto kao festival”, i eto ostade ”Kao festival”. Što se tiče sljedećih sadržaja, postoji dosta ideja, vidjećemo kako će se to sve odvijati i šta ćemo uspjeti realizovati. O svemu tome kada dođe vrijeme za to, sada smo posvećeni predstojećem, prvom ”Kao festivalu”.

”Kao festival” je zamišljen kao profesionalni pozorišni festival male scene, u toku kojeg će publika moći pogledati četiri ostvarenja, tri monodrame i jednu duodramu. Publici će se predstaviti mladi glumci školovani na banjalučkoj Akademiji. Festival će, 15. marta, u 19:00 otvoriti glumac Marko Vukosav sa monodramom ”Ko je to?”, a iste večeri, od 21:00, predstaviće se glumac Aleksandar Runjić sa monodramom ”Glasaj i trpi!”. Sljedeće večeri, sa početkom u 20:00, publika će imati priliku pogledati duodramu ”Crni humor (Život oca Todora ovog i onog sveta)” u kojoj igraju Ivan Perković i Aleksandar Ristanović. Posljednje večeri prvog ”Kao festivala” još jednom će se trebinjskoj publici predstaviti Aleksandar Ristanović, ovog puta sa monodramom ”Sudnica” koja počinje u 20:00.  Sve predstave će se odigrati kamerno, a kako će broj mjesta biti ograničen, iz organizacije pozivaju da svi zainteresovani na vrijeme obezbjede svoju kartu, koju mogu kupiti u Muzeju Hercegovine. Cijena ulaznice za jednu predstavu je 5 konvertibilnih maraka, a komplet ulaznica za sve četiri predstave iznosi 15 KM.

Igor Svrdlin

48 Shares
48 Shares
Copy link