Kako su nastali žuti i crveni kartoni?

Ne može se zamisliti moderan fudbal bez žutih i crvenih kartona. To su termini koji su našli svoju upotrebu i van svijeta fudbala. Njih je prije 35 godina izumio Kenet Džordž Aston, Englez koje je preminuo u oktobru 2001.

Ilustracija

Svojim izumom ostavio je neizbrisiv trag u fudbalu i umjetnosti suđenja. Početkom šezdesetih godina prošlog vijeka Aston je bio jedan od priznatijih engleskih sudija i pripala mu je čast da sudi utakmicu otvarenja Svjetskog prvenstva 1962. godine u Čileu između domaćina i Švajcarske.

Impresionirana njegovim suđenjem, FIFA je odlučila da sudi najrizičniji meč prvenstva između Čilea i Italije. Vojna policija je nekoliko puta morala intervenisati tokom utakmice da bi ona mogla biti odigrana do kraja.

Četiri godine kasnije na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj sudarili su se domaćin i Argentina. Između dvije zemlje je vladao nevjerovatan naboj zbog Foklandskih ostrva, koje je u vlasništvu Velike Britanije, a na koje pravo polaže i Argentina u čijoj se blizini nalaze ova ostrva.

Vrhunac napetosti dogodio u 33. minutu nakon slobodnjaka kojim je Mur postavio konačnih 1:0 za Engleze. Protestujući zbog, navodno, neregularnog gola, gostujući kapiten Antonio Ratin počeo je navlačiti njemačkog sudiju Rudolfa Krajtlajna i vrijeđati ga. Ovaj ga je krenuo isključiti, ali Ratin je u pomoć pozvao i svoje saigrače te čelnike reprezentacije. Ko je tu koga čuo, vidio, razumio, teško je reći.

Prekid je trajao sedam minuta, a nastavak meča donio je mnogo nemilih scena. Aston se u tom trenutku našao na terenu, pokušavajući na lošem španskom objasniti Ratinu nešto što ovaj možda i nije dobro razumio – da je isključen i da mora napustiti teren.

Vozeći se kasnije Kensingtonovom ulicom sa stadiona, razmišljao je šta bi pomoglo da u međunarodnom fudbalu odluke sudija, koji često ne govore jezik takmičara, postanu transparentnije.

Zaustavio se na semaforu i pomislio: “Žuto-lakše malo, crveno-stop, letiš vani.” I tako su nastali žuti i crveni kartoni. Uvedeni su na Svjetskom prenstvo u Meksiku 1970. godine i od tada su neizostavi sadržaj svakog sudijskog džepa.

Autor