Početna  /  Kako Obama brani Trampovog aktivistu na skupu demokrata (VIDEO)
Svijet Vijesti

Kako Obama brani Trampovog aktivistu na skupu demokrata (VIDEO)

Dok je na skupu u Sjevernoj Karolini za govornicom stajao aktuelni predsjednik SAD Barak Obama, publika se uskomešala zbog jednog starijeg gospodina koji je podigao predizborni plakat Donalda Trampa.

ap_obama-protester-cf-161104_31x13_1600

Nije poznato zašto je ovaj čiča uletio u košnicu demokrata, da li zbog čiste želje za provokacijom, tek ako mu je to bio cilj – uspio je. Publika je počela glasno da negoduje, a obezbjeđenje je krenulo prema ovom “čikici”. I tako se atmosfera u nekoliko sekundi podizala do usijanja, sve dok Barak Obama nije iskoristio snagu mikrofona.

“Stanite, stanite…”, govorio je publici i obezbjeđenju. Govorio je Obama da publika nepotrebno guvi koncentraciju na ono što je važno.

“Sluišajte, imate starijeg gospodina koji podržava svog kandidata. On ne radi ništa. Ne treba da brinete zbog njega. Na to mislim kad kažem da niste fokusirani”, rekao je Obama, a onda je bilo potrebno i dodatno objašnjenje.

“Prvo, živimo u zemlji koja poštuje slobodu govora. Drugo, izgleda da postoji mogućnost da je služio u našoj vojsci i moramo to da poštujemo. Treće, riječ je o starijem gospodinu, a mi poštujemo naše starije. I četvrto – nemojte da vičete. Hoću da obratite pažnju. Ako izgubimo fokus imaćemo problem. A to se dešavalo u ovoj kampanji…”, nastavio je dalje Obama.

Mnogi su prokomentarisali kako je na kraju mandata, ipak, ostavio za sobom model kako treba lider da se ponaša u ovakvoj situaciji.

A pretpostavimo, recimo, da se slična situacija dogodi kod nas. Da li bi lider neke stranke – principijelno, bez ironije i cinizma – odbranio aktivistu najžešćeg neprijatelja na svom mitnigu? To je, naravno, hipotetičko pitanje. Ako bi kod nas uopšte protivnički aktivista mogao da se “uvuče” na tuđi predizborni skup, bez prijetnji za fizičku bezbjednost?

0 Shares
0 Shares
Copy link