Početna  /  Kakav med kupujemo? – Na hercegovačkom tržištu sve više patvorenog meda
Hercegovina Trebinje

Kakav med kupujemo? – Na hercegovačkom tržištu sve više patvorenog meda

TREBINjE – Ovogodišnja medonosna sezona u Hercegovini je za više od 70 posto lošija nego što je to bila prošlogodišnja, a domaćem tržištu prijete i sve veće količine uvoznog meda, sumnjivog kvaliteta. Sve oči su uprte u nadležne institucije, koje bi trebalo redovno da provjeravaju kvalitet meda. Potrošačima se savjetuje kupovina pčelinjih proizvoda kod provjerenih proizvođača.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

No, nisu svi proizvođači nezadovoljni proteklom sezonom.

Milo Vidaković jedan je od brojnih proizvođača meda u Trebinju i svaki dan ga prodaje na trebinjskoj pijaci. Kaže da je zadovoljan ovogodišnjim prinosom i da kvalitet njegovog meda nije upitan, te poziva nadležnu inspekciju da izvrši analizu kvaliteta ovog pčelinjeg proizvoda kod svih pčelara koji svoje proizvode prodaju na trebinjskoj pijaci.

“Imamo velikih problema sa konkurencijom uvoznog nekvalitetnog meda. Toga ima i na ovoj pijaci. Ima meda koji je četiri marke u Vrapčićima i koji se dovozi na pijacu i prodaje se kao hercegovački med. Za to postoji inspekcija koja bi trebala da dođe i utvrdi koji je med zaista kvalitetan, a koji nije. Što se mene tiče neka odmah dođu kod mene i neka provjere, ako nađu da je nešto neisprvno neka me kazne i zabrane prodaju, ali neka isto to urade svima. U zadnjih deset godina inspekcija je samo jednom uzimala uzorke meda, mislim da to mora češće da radi”, kaže Vidaković, čija se četvoročlana porodica već godinama bavi proizvodnjom meda.

Milo Vidaković (Foto: Moja Hercegovina)
Milo Vidaković (Foto: Moja Hercegovina)

Potrošači ne mogu sami da utvrde kakav je kvalitet meda koji kupuju na pijaci i u trebinjskim prodavnicama. Iz Udruženja potrošača upozoravaju na velike količine uvoznog meda koji ne zadovoljava standard, te pozivaju potrošače da med kupuju od provjerenih proizvođača.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Nedeljka Ilijić kaže da su nedavno poslali tri uzorka meda iz jednog trebinjskog prodajnog centra na analizu u Banjaluku i da su rezultati pokazali kako dva ne zadovoljavaju standarde, te bi se isti trebali povući iz prodaje. U Udruženju još uvijek čekaju reakciju nadležnih republičkih institucija, koje bi trebale naložiti da sporni med bude povučen iz prodaje.

“Dva su bila sa područja BiH, dok je treći bio uvezen iz Hrvatske. Mi smo prije petnaest dana poslali rezultete svim institucijama koje su zadužene za zaštitu potrošača i ispravnost hrane i evo mi još nismo dobili nikakav odgovor. Trebalo je da u roku od 24 časa med bude povučen iz prodaje i da o tome budu obavješteni svi građani. Nadležne institucije su obavještene o kojim distributerima se radi”, navodi Ilijić.

Upozorva da inspekcijski organi treba da kod prodavaca meda bar jednom godišnje urade analizu kvaliteta proizvoda, kako bi kupci bili sigurni šta konzumirju, što sada nije slučaj.

“I domaći pčelari imaju obavezu da svoj med šalju na analizu, ali nažalost i tu su poražavajući rezultati. Od silnih pčelara na području Trebinja, ja znam samo tri pčelara koja su redovna slala svoj med na analizu”, ističe Ilijić.

Nedeljka Ilijić (Foto: Moja Hercegovina)
Nedeljka Ilijić (Foto: Moja Hercegovina)

Predsjednik Saveza udruženja pčelara RS Radivoje Maksimović kaže da je protekla medna sezona bila jako loša, ali da bi se cvjetanjem vrijeska situacija mogla znatno popraviti.

Ponovio je da veliku opasnost za domaće pčelare predstavlja uvozni med, sumnjivog kvaliteta, pa smatra da bi nadležna inspekcija trebala da se više pozabavi ovim pitanjem. Samo tako, kupci bi bili sigurni u kvalitet meda koji kupuju.

“Ove godine situacija je dosta loša, s obrzirom na to da su vremenski uslovi bili poprilično loši. Izostalo je lučenje nektara glavnih medonosnih biljaka. Prinosi su mnogo manji. Pošto je godina loša, sigurno će doći do povećanog uvoza meda sumnjivog kvaliteta. To je karakteristično za cijelu BiH. Upitan je i med koji se prodaje po određenim punktovima i pijacama. Analize koje smo mi radili prije nekoliko godina u Republici Srpskoj pokazale su da je na nekoliko mjesta bilo patvorenog meda. Smatramo da inspekcije treba da rade i za njih treba obezbijediti sredstva”, jasan je Maksimović.

Radivoje Maksimović (Foto: Moja Hercegovina)
Radivoje Maksimović (Foto: Moja Hercegovina)

Poražavajuće je, kaže, da je posljednja kontrola kvaliteta meda, prema informacijama kojima raspolaže Savez, vršena prije četiri godine.

Cijena kilograma meda na trebinjskoj pijaci kreće se oko 15 maraka, a pčelari kažu da bi, zbog lošije sezone, cijena mogla skočiti i do 20 maraka.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link