Početna  /  Kada nema opozicije, moguće je biti i brži od kraljevačke skupštine! Odbornici skupštinske većine osam tačaka Dnevnog reda usvojili za 20 minuta
Izdvajamo Trebinje

Kada nema opozicije, moguće je biti i brži od kraljevačke skupštine! Odbornici skupštinske većine osam tačaka Dnevnog reda usvojili za 20 minuta

Foto: MH Arhiv
Kada je trebinjska Skupština u pitanju, često se polemiše o dužini trajanja sjednica koje često ne budu završene u istom danu zbog manje-više kreativnih diskusija opozicionih odbornika. Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, gostujući na Herceg televiziji, rekao je da nema komentar na maratonske sjednice Skupštine Grada Trebinja, a kao dobar primjer naveo je sjednicu Skupštine Grada Kraljeva koja je trajala svega 11 minuta, a na kojoj se raspravljalo o ukupno 6 tačaka, koliko ih je bilo na Dnevnom redu.

Deveta sjednica Skupštine Grada Trebinja na Dnevnom redu ima 27 tačaka, a dok su opozicioni odbornici intenzivno učestvovali u raspravama, za preko 9 sati usvojeno je tek 10 tačaka Dnevnog reda. Nakon usvajanja prijedloga Budžeta Grada Trebinja za 2022. godinu ostalo je svega dvadesetak minuta do 20 časova, kada se prema Poslovniku ne može više raditi. Tada kreće ubrzano usvajanje tačaka Dnevnog reda, a kako u sali u tom momentu nije bio nijedan opozicioni odbornik, skupštinska većina uspjela je usvojiti još 7 tačaka Dnevnog reda s tim što je o 18. tački Dnevnog reda raspravljano pa je ostalo da se u nastavku sjednice samo glasa. Faktički, kada nema opozicije u skupštinskoj sali, osam tačaka Dnevnog reda usvaja se u rekordnom roku od 20 minuta, a ovo bi moglo biti i znatno brže da se u salu nije vratio Nebojša Milišić, odbornik liste Za pravdu i red i diskutovao o dvije tačke Dnevnog reda. Dok se u salu nije vratilo nekoliko opozicionih odbornika, furiozno se pristupilo usvajanju što više tačaka Dnevnog reda što je naišlo na smijeh mnogih odbornika i načelnika Odjeljenja, a ”akcijom” obaranja rekorda dužine trajanja sjednice ”dirigovao” je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Pogledajte posljednjih dvadesetak minuta gdje se jasno vidi namjera svih prisutnih da se za što kraće vrijeme ”pređe” što više tačaka Dnevnog reda, a na snimku se mogu vidjeti i gestikulacije Mirka Ćurića kojima načelnicima Dojeljenja poručuje da skrate uvodno izlaganje:

Djeluje kao da je skupštinska većina, poučena primjerom Skupštine Grada Kraljeva i sjednice koja je, po riječima Mirka Ćurića, trajala 11 minuta, a na kojoj je bilo 6 tačaka na Dnevnom redu, pokušala da bude još brža što im zamalo nije pošlo za rukom. Da na dvije od osam tačaka Dnevnog reda, o kojima se raspravljalo posljednjih 20 minuta, nije diskutovao Nebojša Milišić, mnogi u skupštinskoj sali su bili sigurni da se do isteka vremena predviđenog Poslovnikom može usvojiti i svih 27 tačaka Dnevnog reda.

Gostujući na Herceg televiziji u najavi Devete sjednice Skupštine Grada Trebinja, Mirko Ćurić je, upitan da prokomentariše dužinu trajanja trebinjskih sjednica rekao da nema komentar i kao pozitivan primjer uzeo Skupštinu Grada Kraljeva i sjednicu koja je trajala svega 11 minuta, a na kojoj su odbornici usvojili 6 tačaka Dnevnog reda.

”Pa vjerujte stvarno, tu skoro pa da nemam komentar. Kada sam čuo prije par dana mog kolegu iz Kraljeva, znamo svi kakva je situacija i znamo da je to jedna od lokalnih zajednica koja upravo ima velike investicije, šest tačaka su oni imali, stvarno nije bilo puno tačaka, 11 minuta je trajala sjednica! Ja ne želim da uskratim nekom pravo da komentariše, milion je drugih načina da komentarišete, ali šta ćete vi da komentarišete rebalans koji je za 1.200.000 veći od budžeta?” – rekao je Ćurić dodavši da sada oni koji su prije bili na vlasti ukazuju na probleme nastale za vrijeme njihovog mandata.

Izjava Mirka Ćurića u kojoj se kao pozitivan primjer ekspeditivne sjednice navodi primjer kraljevačke Skupštine ne može biti i nije dobar iz više razloga. Gradonačelnik Trebinja ističe da je Kraljevo zajednica koja ima velike investicije, ali bilo bi dobro da je dodao i još jednu činjenicu – Kraljevo je grad koji u lokalnom parlamentu nema opoziciju! Naime, kraljevačka Skupština konstituisana je bez opozicije 18.8.2020. godine verifikacijom mandata odbornika i izborom predsjednika Skupštine. Podsjećamo da je opozicija u Srbiji bojkotovala te izbore pa je i Skupština Srbije konstituisana bez opozicije što je presedan u modernom parlamentarizmu! Takođe, Pravilnikom Skupštine Grada Trebinja predviđeno je da nadležni predstavnik uvede javnost, ali i prisutne odbornike u tačku o kojoj će se raspraviti i da je nekad to nemoguće učiniti tako brzo. Primjera radi, uvod u jednu od tačaka Devete sjednice Skupštine Grada Trebinja trajao je cijelih 30 minuta jer su o njoj govorila četiri načelnika nadležnih Odjeljenja. Doduše, da se i uvod u raspravu o tački Dnevnog reda može itekako ubrzati, dokazalo je 8 tačaka koje su, uprkos ”diverziji” opozicionog odbornika Nebojše Milišića, usvojene za nešto višđe od 20 minuta.

Na kraju, kako se ne zapitati da li je ideal skupštinske većine o parlamentarizmu onaj saziv koji u svom sastavu nema opoziciju, kao što je slučaj u Kraljevu i da li je dobro jednu takvu zajednicu uzimati kao pozitivan primjer parlamentarizma?!

*Tekst nije satiričnog karaktera, nažalost…

Igor Svrdlin

3 Shares
Copy link
Powered by Social Snap