Početna  /  Kad kamen progovori (FOTO)
Nekategorisano

Kad kamen progovori (FOTO)

Na pomen Novice Telebaka Tenija prva asocijacija je pjesništvo, a mnogi ne znaju da ovaj pjesnik ima još mnogo, reklo bi se, skrivenih talenata. Od malena obrađuje drvo i kamen, a okušao se i u ikonopisanju. Imao je više izložbi ikona, a neke od njih su dospjele i do Hilandara. Iako kaže da nije skulptor niti sebe doživljava tako, njegova bista Jovana Dučića, koju je po narudžbini radio i završio za svega mjesec dana potvrđuje nepisano pravilo da istinskom umjetniku nije strana nijedna umjetnost. Kvalitetni berkovićki kamen, koji je dobio na poklon od Marka Bodiroge, uz pomoć Tenijevog talenta, oživio je lik pjesnika Dučića tako živopisno da bi mnogi vajari pozavidjeli.

Novica Telebak ili jednostavno Teni je pjesnik, reći će mnogi i neće pogriješiti. Ali on nije samo pjesnik, a za njegov dar za ikonopisanje i obradu drveta i kamena mnogi i ne znaju. Bista Jovana Dučića koja je ugledala svjetlost dana prije svega nekoliko dana, a koju je Teni radio tek mjesec dana, što je, poznavaoci procesa vajanja mogu potvrditi, začuđujuće brzo, svoj put završiće u Bijeljini, odakle je i naručena. Za naš magazin, Teni kaže da je jednostavno znao da zna obrađivati kamen, a taj talenat pokazao je i izradom spomenika ”Mojim pobijenim 1941.” koji je postavljen u Bijelo Polje kod Mostara, odakle i potiču njegovi Telebaci.

”U pitanju je nešto što ljudi manje znaju da ja uopšte to radim, zapravo da čitav život to radim. Radio sam u drvetu, a velika je sličnost i sa kamenom. Mislim da svaki Hercegovac zna napraviti nešto od kamena, oživjeti nešto na kamenu, a ja sam siguran da od kamena znam napraviti sve. Ja znam da znam i tako sam rekao i njima, mada je to malo čudno i rekao sam im ako se meni ne svidi kada završim, nemojte onda ni gledati, niti ću vam pokazivati. I tako je i bilo. Kada sam završio, poslao sam im da vide fotografije, bili su oduševljeni.” – kaže Telebak za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Dodaje da je posebno zahvalan Marku Bodirogi koji je iz Berkovića donio vrhunski kamen težine 400 kilograma i poklonio mu ga. Sa najjednostavnijim alatom, bez ijedne mašine, tom kamenu od skoro pola tone omogućio je da gotovo progovori ili jednostavno, dao mu je dušu. Uspio je Telebak to jer je vjerovao u sebe, potvrdivši onu Pikasovu: Sve što možeš da zamisliš, možeš i da ostvariš. Upravo je i Teni od samog početka, dok je buduća bista Jovana Dučića još uvijek bila tek neobrađeni kamen berkovićki vidio Jovana Dučića i pratio je onaj osjećaj koji samo istinski umjetnici imaju… I uspio je…

Igor Svrdlin

7 Shares
7 Shares
Copy link