Jovan Vidaković pobjednik međunarodnog foto-konkursa ”Theatre exposed”

Fotograf Jovan Vidaković iz Trebinja pobjednik je foto-konkursa ”Theatre exposed”, organizovanog povodom Svjetskog dana pozorišta, koji se obilježava danas. Konkurs je organizovan u sklopu Međunarodnog festivala pozorišne fotografije u ukrajinskom gradu Odesa.

Foto: Pobjednička fotografija, iz predstave ”Ad infinitum” Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove

Inicijatori ove manifestacije su Akademija za mjuzikl i komediju u Odesi, Centar za produkciju ”OpenDoors” i Omladinsko pozorište Odesa uz podršku ukrajinskog Ministarstva kulture i Filijale nacionalnog udruženja pozorišnih radnika. Žiri je bio sačinjen od uglednih pozorišnih radnika i fotografa iz Estonije, Italije, Bjelorusije, Gruzije i Ukrajine. Učešće su uzeli brojni fotografi iz Izraela, Kazahstana, Rusije, Ukrajine, Francuske, Bjelorusije, Poljske, Njemačke i Bosne i Hercegovine. Vidaković je osvojio prvo mjesto u kategoriji profesionalaca.

Fotografijom se, kako kaže, bavi više od decenije, a najviše voli pozorišnu fotografiju. Za magazin ”Moja Hercegovina”, Vidaković je govorio o prethodnim priznanjima, očekivanjima na konkursu ”Theatre exposed”, šta sve čini nagradu iz Odese, kao i o značaju ove i sličnih nagrada.

”Pa, nagrada je diploma, već sam je dobio, pa toliko znam, možda bude još nešto”, uz osmijeh konstatuje Jovan, i dodaje:

Nagradu nisam očekivao, poslao sam čisto radi teme konkursa. Konkursi za pozorišnu fotografiju su rijetki pa da iskoristim priliku. Nagrada mi znači mnogo jer je iz područja fotografije koje najviše volim i kojim se najviše bavim. A još više znači jer su u žiriju bili pozorišni radnici i fotografi koji se bave upravo pozorišnom fotografijom”, rekao je Jovan za naš magazin.

Vidaković kaže da je i ranije nagrađivan, ali da su mu najdraže nagrade iz kategorije pozorišne fotografije, među kojima su i treće mjesto na konkursu u okviru festivala ”Sterijino pozorje” i prva nagrada u kategoriji ”kultura i umjetnost” na memorijalnom konkursu ”Goran Terzić”.

Svim pozorišnim radnicima i ljubiteljima pozorišta, kao i onima koji se osjećaju tako, Jovan Vidaković, ali i redakcija portala ”Moja Hercegovina”, čestita Svjetski dan pozorišta uz moto ovogodišnjeg foto – konkursa ”Theatre exposed”:

”Pozorišna umjetnost traje vječno kad je zabilježi pozorišni fotograf!”

Igor Svrdlin

 

Autor