Početna  /  Jelena Denda Borjan za MH: Slobodni novinari smetaju samo onima koji loše rade posao za koji su izabrani!
Izdvajamo Trebinje

Jelena Denda Borjan za MH: Slobodni novinari smetaju samo onima koji loše rade posao za koji su izabrani!

Jelena Denda Borjan
Jelena Denda Borjan, novinarka portala ‘’Direkt’’, navikla je da se nosi sa brojnim pritiscima, prijetnjama i raznim vrstama diskriminacija kojima se pokušava uništiti slobodno novinarstvo. Sa pritiskom i prijetnjama se susreće gotovo svakodnevno, kao i Nikolija Bjelica Škrivan i Milanka Kovačević, koje uz Jelenu čine hrabri novinarski trio ‘’Direkta’’. Da je odnos prema novinarima u Trebinju i istočnoj Hercegovini lošiji nego ikad svjedoče brojni primjeri koji su se dogodili u proteklih mjesec i nešto dana. Od konferencije JZU Bolnica Trebinje i čuvene rečenice ‘’Pitanja mogu postaviti samo novinari ATV-a, Hercega i RTRS-a…’’ koju je izgovorila portparolka ove zdravstvene ustanove, pa do sukoba Dubravka Curaća, novinara BN televizije sa Slobodanom Župljaninom, izaslanikom Željke Cvijanović te onemogućavanje istom novinaru da prisusutvuje javnoj raspravi u HET-u, kulminacija dolazi danas, kada je Jelena Denda Borjan prijavila policiji Ljuba Vukovića, zbog uznemiravanja. Jedan od izvršnih direktora Hidroelektrana na Trebišnjici je juče u popodnevnim časovima novinarki ‘’Direkta’’ poslao više uvredljivih i uznemiravajućih SMS poruka. Jelena Denda Borjan za internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ govori o cijelom slučaju, ali i generalno o odnosu prema novinarima koji ‘’puno pitaju’’.

Jelena Denda Borjan, uz podršku ostatka redakcije portal ‘’Direkt’’, rekla je ‘’Dosta je’’ i prijavila policiji Ljuba Vukovića, izvršnog direktora HET-a zbog uvredljivih SMS poruka koje joj je juče poslao u više navrata. Jelena za naš magazin govori i o kulminaciji nekorektnih odnosa prema ‘’nepodobnim’’ novinarima, podsjećajući javnost da je Fejsbuk stranica portala ‘’Direkt’’ već 15 dana blokirana od strane nepoznatog lica.

Denda Borjan: Prijava policiji je naš način da kažemo “Dosta je!”, jer su pritisci pod kojima naša redakcija radi postali preveliki.

‘’Poruke su bile uvredljive, a prijavila sam slučaj policiji zato što niko, a posebno izabrani funkcioneri, nema pravo da se tako ponača. Vuković se i ranije ponašao neprimjereno prema meni, vrijeđao me, optuživao da pišem neistine, a sada je odlučio da ide korak dalje i uznemirava me SMS porukama. Prijava policiji je naš način da kažemo “Dosta je!”, jer su pritisci pod kojima naša redakcija radi postali preveliki. Brojne javne institucije izbjegavaju odgovore na naša pitanja, ne zovu nas na pres konferencije, pokušavaju da nam zabrane da postavljamo pitanja i vrijeđaju nas na ličnoj osnovi. Takođe, naša Fejsbuk stranica blokirana je prije 15 dana i još nije puštena u rad.’’ – kaže Denda Borjan za MH.

Od nadležnih organa očekuje da će njenu prijavu obraditi profesionalno.

‘’Očekujem da policija i sud profesionalno urade svoj posao, jer je veoma opasno kada se u društvu stvara atmosfera da su političari ti koji ispituju rad novinara, a ne obratno.’’

Jelena kaže da ne osjeća strah i das u pritisci na novinare samo potvrda dobrog novinarskog rada.

Denda Borjan: Svako ko na novinarska pitanja odgovara uvredama, neznalica je i kukavica!

‘’Ne plašim se ni najmanje, samo smatram da je neprihvatljivo da vas neko uznemirava. Svako ko umjesto argumentima, odgovara na novinarska pitanja ličnim napadima i uvredama, neznalica je i kukavica.’’ – ističe Jelena Denda Borjan.

Za kraj, zamolili smo Jelenu da pošalje poruku onim pojedincima koji se nekorektno (mada je nekorektno suviše blaga riječ u ovakvim slučajevima) odnose prema ‘’sedmoj sili’’.

‘’Poruka onima koji se tako ophode prema novinarima bila bi: Slobodni novinari smetaju samo onima koji loše rade posao za koji su izabrani. Pritisci na naš rad samo su dodatni dokaz da izvještavamo istinito i da bi tu istinu neki željeli da sakriju od očiju javnosti.’’ – poručuje Jelena Denda Borjan na kraju ovog mini intervjua.

Jelena Denda Borjan sa sagovornikom, (FOTO: Moja Hercegovina)

Kada izostane kolektivna osuda napada na novinare to je jasan znak da je mjesto događaja žestoko kontaminirano. U Bosni i Hercegovini su napadi na novinare koji postavljaju ‘’teška pitanja’’ postali dio melosa, političari i funkcioneri kao da se takmiče u tome ko će bolje poniziti novinara/novinarku, ne shvatajući da svakim novim napadom ponižavaju nikoga drugoga do sebe samoga. Odbrana novinarske struke nije samo puka odbrana pojedinca već odbrana društvenog poretka, države, slobode govora kao i odbrana svakog pojedinca. Upravo zbog toga je posebno tužno što mnogi novinari ne dižu svoj glas jer nisu direktno suočeni sa prijetnjama, ucjenama i drugim vrstama diskriminacije, no činjenica je da i ti ‘’ćutači’’ mogu sutra na isti ili gori način biti napadnuti. Napad na jednog novinara je napad na novinarsku profesiju u cjelini i svaki napad na pojedinca treba tretirati baš tako. Godinama unazad u medijskom prostoru pominje se potreba da se novinarima dodijeli status uniformisanog lica, čime bi se napadi na novinare tretirali kao napad na službeno lice, a danas je ta inicijativa potrebnija nego ikad. Možda je baš ovo trenutak kada je potrebna kolegijalnost koja će dovesti do realizacije ove ideje kojom bi se sigurno smanjio broj napada na pripadnike ‘’sedme sile’’. Za kraj, redakcija internet magazina ‘’Moja Hercegovina’’ pruža snažnu podršku koleginici Jeleni Dendi Borjan i osuđuje svaku vrstu napada, pritiska i prijetnje novinarima, a posebno kada se radi o pripadnicama nježnijeg pola. Hrabrih novinarki u BiH nema mnogo, a Jelena je svakako jedna od ‘’prvakinja’’ BiH ‘’hrabrog’’ novinarstva, pa je dio prethodne rečenice u kojem se hrabre novinarke nazivaju pripadnicama nježnijeg pola u velikoj mjeri pogrešan. One su istinske heroine našeg doba i društvo u cjelini, ukoliko želi ići naprije, ne smije dozvoliti da se ovakvi napadi ponavljaju, a pogotovo da nailaze na ignorisanje. Nažalost, napadi na slobodu medija su sve češći, a osude ovakvog odnosa prema novinarima sve rjeđi…

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap