Početna  /  Javna generalna proba predstave ”Ljepotica i zvijer” pokazala potencijal na kojem se dosta mora raditi
Hercegovina Kultura Trebinje

Javna generalna proba predstave ”Ljepotica i zvijer” pokazala potencijal na kojem se dosta mora raditi

Danas je u pozorišnoj dvorani Kulturnog centra u Trebinju predškolcima, polaznicima vrtića ”Naša radost”, upriličena javna generalna proba lutkarsko – igrane predstave ”Ljepotica i zvijer” u produkciji Kulturne scene ”Male stvari” i Javne ustanove ”Dom mladih”. Trebinjski mališani nisu uspjeli sa punom pažnjom ispratiti do kraja ovu predstavu, kako zbog dužine same predstave (skoro 50 minuta), tako i zbog neprilagođenosti ove predstave djeci uzrasta tri do četiri godine. U predstavi igraju Željko Milošević, koji je uradio dramatizaciju i režiju ovog komada, Milica Dimitrić a pomoćni animator bio je Mitar Milićević. Lutke je radila Ivana Radić iz Mostara Bobo Vučur je komponovao muziku i songove, dok je za scenu bila zadužena Milica Jeremić. Opšti utisak je da ova predstava ima potencijal koji danas nije pokazan, najviše zbog nedostatka energije koja bi djeci držala pažnju, ali i zbog nedovršenosti scenografije i još nekih elemenata. Glumačka igra je bila dobra, pogotovo igra Milice Dimitrić, koja se prvi put susrela sa lutkarskim teatrom i u svijet lutkarstva uplovila prilično sigurno. Tročlanom ansamblu očigledno predstoji još mnogo rada kako bi ”Ljepotica i zvijer” zasijala u punom kapacitetu. S tim u vezi,vjerovatno najveća mana današnjeg igranja je bila upravo ta nedovršenost jer preko 200 djece je bilo uskraćeno za kompletan ugođaj, pa uprkos opravdanim razlozima za današnje igranje, nedovršene predstave koje još uvijek prolaze kroz stvaralački proces, ipak ne treba prikazivati, pogotovo djeci, koju kvalitetnim, prvenstveno dovršenim komadima prilagođenim njihovom uzrastu, treba privoliti pozorištu.

Bajka ”Ljepotica i zvijer” po nekim izvorima stara je 4000 godina, a zapisivali su je Šarl Pero i skoro vijek kasnije francuska spisateljica Gabrijel – Suzan Barbo de Vilnev, koja je 1740. godine objavila istoimeni roman (orig. La Belle et La Bete), a i čuvena braća Grim zapisali su jednu od verzija ove bajke. Ova magična storija jedna je od omiljenih dječijih priča, bajka puna magije i poruke da ljepota odlazi iznutra i da je samo treba prepoznati. U jednoj studiji iz prošle godine navodi se da je ova bajka prvenstveno bila namijenjena pripremama djevojaka za ugovorene brakove. Priča o ljepotici Beli i začaranom princu, koji je čarolijom pretvoren u strašnu zvijer kako bi se uvjerio da spoljašnja ljepota nije ništa naspram one unutrašnje, doživjela je brojne inscenacije, kako na filmskom platnu, tako i na pozorišnim daskama. Prvu filmsku verziju potpisuje Žan Kokto, daleke 1946.godine, a najčuvenija verzija je svakako ona animirana, iz 1991. godine, u produkciji Volta Diznija. Ova verzija je prvi animirani film nominovan za Oskara za najbolji film. Dugi niz godina, ova bajka je prikazivana na Brodveju i u ostalim svjetskim pozorištima, a prošle godine, takođe u produkciji Volta Diznija, snimljen je igrani film, koji je naišao na sjajne kritike, kako struke, tako i gledalaca.

Kulturna scena ”Male stvari” iz Trebinja, danas je, čini se ipak pomalo ishitreno, na otvorenoj generalnoj probi ugostila predškolce, polaznike trebinjskog vrtića ”Naša radost”. Kako predstava nije dovršena, što je potvrdila i ekipa ovog komada ali i zbog dužine trajanja predstave, većina od 200 i više djece je komešanjem pokazala da nešto itekako škripi. Glumačka igra je dosta dobra, u transformacijama se posebno dobro pokazala Milica Dimitrić, muzika i originalni songovi koji su djelo Božidara Boba Vučura su izuzetni i dizali su publiku u momentima kada je predstava padala i ”bunarila”. Psiholozi tvrde da usmjerena pažnja kod predškolske djece ne prelazi 30 minuta, u najboljem slučaju, a da bi najpreciznije bilo navesti raspon od 25 do 30 minuta. Djeca nižih razreda osnovne škole, tačnije uzrasta do 11 godina imaju pažnju do 40 minuta. Predstava ”Ljepotica i zvijer” danas je trajala gotovo 50 minuta, tačnije 47, što je ipak previše za djecu uzrasta od 3 do 5 godina. Uz to, predstava je sigurno morala i mogla imati brži ritam jer postoji nekoliko kritičnih mjesta na kojima dinamike i energije gotovo da i nije bilo. Kako su predstavom vladali tamniji tonovi, bez šarenila koje ”kupuje” dječiju pažnju, jasno je šta je sve škripalo na današnjem izvođenju. Scenografiju potpisuje Milica Jeremić, ali kako ona još uvijek nije dovršena, što nam je i potvrđeno nakon predstave, nemoguće je govoriti o scenografskom rješenju. Danas je to bio potpuno crn dekor koji će se u danima koji slijede dorađivati i dobiti onakav oblik kako je scenografski zamišljeno.

Nakon predstave, Milica Dimitrić i Željko Milošević govorili su o samoj predstavi, procesu i planovima za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

”Pa recimo da je ovo neka otvorena generalna proba gdje smo prikazali djeci iz vrtića ono što smo do sada uradili. Ja lično se trenutno osjećam potpuno iscrpljeno zato što mi djeluje da smo igrali duže nego što smo tempirali, takođe, veliki je izazov lutkarska predstava, tako da sam ja ovo doživjela kao veliku školu, prvi put igram u lutkarskoj predstavi i nadam se da sam se bar malo približila onome čemu sam težila. Naravno, imamo još puno posla, dosta toga da se radi i nadam se da će na narednim izvođenjima to biti mnogo, mnogo bolje. Što se tiče saradnje sa Miloševićem, ne znam tačno kako da ti kažem, sem krvavo. Imamo u planu dosta igranja, s tim što još uvijek nemamo izdefinisane neke datume, tako da polako, da lagano još uštirkamo stvari pa ćemo da igramo.” – rekla je Milica Dimitrić za internet magazin ”Moja Hercegovina” nakon izvođenja predstave.

Željko Milošević, koji je, pored toga što je otjelotvorio lik Zvijeri i još neke likove, potpisao dramatizaciju i režiju, za naš magazin govorio je o dramatizaciji, samom procesu rada na predstavi i onima koji su pomogli da ova predstava ugleda svjetlost pozorišne sale.

”Sama predstava je nastala kao ideja kroz projekat na konkurs Ministarstva kulture i prosvjete Republike Srpske, dijela sredstava sufinansiranja kulture od igara na sreću. Projekat smo radili zajedno sa Javnom ustanovom ”Dom mladih” i kroz tu pripremu za projekat došao sam na ideju da se radi predstava ”Ljepotica i zvijer”.One dramatizacije koje već postoje smo neke iščitali a neke dobili, pregledali i tako dalje, te smo odlučili da napravimo neku svoju vrstu dramatizacije, da ne ponavljamo ono što je već viđeno na dosta scena i krenulo se u dramatizaciju. Dramatizacija je prilagođena Milici Dimitrić, jer je ona završila dvije Akademije – muzičku i scensku, profesor je viole, to smo iskoristili u predstavi, pa je Bela svira violu. Radio sam na dramatizaciji oko tri mjeseca. Na predstavi se radilo tako što je iz objektivnih razloga, nakon čitaćih proba i nakon osnovnog postavljanja, napravila pauza od gotovo tri mjeseca, to je nešto što je dosta omelo sam rad. Poslije toga, nastavilo se sa pripremama i radom na predstavi i ovo danas je neka vrsta same pripreme i rada na predstavi zato što smo se tako dogovorili sa vrtićima. Predstava je inače namijenjena djeci nižih razreda osnovnih škola a danas smo imali nešto mlađu publiku, a to je isto u svrhu da vidimo reakcije djece, da vidimo kako će reagovati oni koji su najzahtjevnija publika, a to su djeca iz vrtića, jer oni, između ostalog, imaju i najmanji opseg koncentracije. Tako da je ovo zapravo bila neka vrsta otvorene probe a ne pretpremijera ili premijera.” – rekao je Milošević za naš magazin dodavši da je planirano da ova predstava ima turneju po istočnoj Hercegovini.

Za kraj treba reći da uz određene intervencije ovo može i vjerovatno će u konačnici i biti dobra dječija predstava. Sam ansambl je svjestan nedovršenosti ovog komada, pa će, u to nema sumnje, dati sve od sebe da do premijere ”utegnu” sve ono što je danas škripalo, a tiče se tempa, ritma, uigranosti pa do nedovršenog dekora i još neka rješenja o kojima će se morati razmisliti. Treba reći i to da je Mitar Milićević po ko zna koji put u posljednje vrijeme pokazao nevjerovatnu posvećenost glumačkom poslu, pokazavši ozbiljnost i predanost na kojima bi mu pozavidjeli i mnogo ozbiljniji i iskusniji glumci. Ono što je najveći ”grijeh” današnjeg igranje je to što je do njega uopšte došlo, bar ovako kako se dogodilo. Naime, ukoliko je već bila riječ o otvorenoj generalnoj probi, onda se moralo razmisliti o tome da publiku čine članovi pozorišta različitog uzrasta i prijatelji trebinjskih pozorištanaca koji će nakon igranja dati relevantan sud i biti od koristi za dalji razvoj ovog komada. Ako ne, onda da se zovnu starija djeca, osnovci, koji će pažnju duže držati, mada, uzevši u obzir današnji tajming predstave, teško da će je ispratiti i oni. Teško se oteti utisku da je današnje igranje pred trebinjskim predškolcima ishitreno i nepromišljeno, jer djeci, pogotovo najmlađeg uzrasta, ne treba prikazivati komad koji još nije dovršen, jer njih proces ne interesuje, a uz sve to, njihova pažnja je ”pukla” nakon dvadesetak minuta, koliko i jeste njihov limit. Sa igranjem ove predstave, pa makar to bila i otvorena generalna proba, se požurilo u svakom smislu, bez obzira da li se radi o djeci najmlađeg uzrasta ili starijim. Dvjestotinjak djece, koliko ih je danas bilo u pozorišnoj sali Kulturnog centra bili su uskraćeni za pun doživljaj jer su prisustvovali nečemu što još uvijek nije kompletan pozorišni čin, a što će sigurno u skorije vrijeme biti. Stoga će biti zanimljivo pogledati premijeru ove predstave očekujući da će do tada biti ”sve pod konac”, jer ukoliko ne bude tako, ova predstava će biti u velikom problemu.

Igor Svrdlin

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap