Početna  /  Izvještaj SIPA-e: Ubrzan rast vehabijske ideologije u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Izvještaj SIPA-e: Ubrzan rast vehabijske ideologije u BiH

SARAJEVO – BiH je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su “Islamska država” i Al kaida, rapidno raste.

radiklani_islam
Ilustracija

 

Zapadne obavještajne sužbe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH, tražeći od političara u BiH da pod hitno nešto preduzmu da bi iskorijenili taj opasan fenomen, piše zagrebački “Večernji list”.

Pozivajući se na izvještaj Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, list navodi da je “religijski ekstremizam vehabističko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno prisutan, unutar i izvan islamske zajednice koja i dalje njeguje finansijske odnose s Arapima i ćuti na sve vehabističko-selefističke aktivnosti”.

Ova ćutnja i popuštanje Islamske zajednice pomaže ukorjenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici. Kao jedna od žarišnih tačaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu pominje se džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim veabijskim emirom.

U izvještaju SIPA pominje se i hotel “Terme” Ilidža, kao mjesto u koje posljednjih godina na rehabilitaciju dolaze ranjenici iz Libije, kao i tržište nekretninama, odnosno kupovina i preprodaja zemljišta u okolini Sarajeva šeicima iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Kuvajta. Poslove s nekretninama i građevinsku operativu koja gradi kuće i turističke komplekse oko Sarajeva uglavnom vode pipadnici i simpatizeri vehabizma.

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
0 Shares
0 Shares
Copy link