Početna  /  Izložbom radova bh. fotografa u Trebinju počeli „Trebinjski dani fotografije“
Hercegovina Trebinje

Izložbom radova bh. fotografa u Trebinju počeli „Trebinjski dani fotografije“

TREBINjE – Godišnjom izložbom najuspješnijih bh. fotografa „Foto BiH 2017-Trebinje“, sinoć su u Trebinju zvanično počeli Trebinjski dani fotografije koje osmu godinu zaredom organizuje Foto-kino klub Trebinje.

U Muzeju Hercegovine izloženo je oko stotinu fotografija, u kolor i crno-bijeloj tehnici, od pedeset autora iz BiH, a najbolji među njima su i nagrađeni.

Prvo mjesto u kolor tehnici pripalo je Draganu Prolu za fotografju „Iznenadni pljusak“, dok je prvu nagradu u crno-bijeloj tehnici osvojio Srđan Dunđerović za fotografiju „Džentlmen“.

Drugo mjesto u kolor tehnici pripalo je Mirsadu Mujanoviću koji se predstavio fotografijom „Tople boje na stolu“, dok je treće mjesto zauzela fotografija „Lovac“ autora Branka Pejakovića.

U ovoj kategoriji pohvale za svoje radove dobili su fotografi Miroslav Mišić, Dejan Selaković i Mehmed Skopljak.

U kategoriji crno-bijelih fotografija drugo mjesto pripalo je Nerminu Smajiću za fotografiju „Zub vremena“, dok je na trećem mjestu fotografija „Dangube“ fotografa Siniše Plavšića. Pohvale za fotografije u crno-bijeloj tehnici dodijeljene su Senadu Tahmazu, Alenu Jehji i Radoju Elezu iz Trebinja.

Pored Eleza, od trebinjskih fotografa, članova Foto-kino kluba Trebinje, predstavljeni su i radovi Dušana Vukovića, Predraga Mucovića, Siniše Stanišića, Nermina Smajića i Radovana Dangubića.

Na ovogodišnji konkurs, kako je sinoć rečeno, pristiglo je preko 800 fotografija od 80 bh. autora, od koji je žiri izabrao stotinu.

Ozren Božanović, predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, kazao je da je ovogodišnja izložba iskorak u kvalitetu u odnosu na prethodnu godinu.

“Žiriju je, zaista, bilo jako teško izabrati i odbaciti neke fotografije. Ove godine su došle fotografije izuzetne vrijednosti i bilo je jako malo onih koje je trebalo izbaciti. Ovo što večeras vidite ovdje je izbor Milorada Kašćelana. Ja moram da napomenem da bh. fotografija bilježi jedan uspon i ja vjerujem da ćete to moći primjetiti i na ovoj izložbi”, naglasio je Božanović.

Nakon otvaranja izložbe upriličen je koncert klasične muzike trija „Arbor Vitae“ u sastavu Helena Mamić – sopran, Jelena Kovačević – klavir i Lorena Milina – violina.

U okviru ovogodišnjih dana fotografije biće održana i Izložba fotografija sa predstojećeg Festivala festivala, čije je otvaranje po završetku posljednje predstave u Kulturnom centru Trebinje, zatim izložba fotografija “Orjen” koja će biti upriličena  4. avgusta 2017. godine u Kulturnom centru u Trebinju, te samostalna izložba fotografa Jovana Vidakovića “365 + 1” koja će biti otvorena 11. avgusta, takođe u  Kulturnom centru.

U okviru “Trebinjskih dana fotografije” Foto-kino klub je već održao školu filma, a predstoji i škola fotografije.

“Trebinjski dani fotografije” organizovani su u okviru manifestacije “Trebinjsko kulturno ljeto”.

Nikolija Bjelica

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap