Početna  /  Izložba “Život je paprika” u Bileći – Elezova priča iz Donje Lokošnice
bileća Hercegovina Kultura

Izložba “Život je paprika” u Bileći – Elezova priča iz Donje Lokošnice

BILEĆA – Izložba fotografija simboličnog naziva „Život je paprika“, autora Radoja Eleza, predstavljena je večeras bilećkoj publici. Ovo je treća samostalna Elezova izložba, a fotografije pričaju priču o selu Donja Lokošnica kod Leskovca, čuvenom po uzgoju paprike.

Lazar Gnjato, Radoje Elez i Slavenko Vukasović (FOTO: Moja Hercegovina)
Lazar Gnjato, Radoje Elez i Slavenko Vukasović (FOTO: Moja Hercegovina)

U ime bilećkog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, u čijoj galeriji je izložba postavljena, pozdravnu riječ uputio je Lazar Gnjato. Elezove fotografije on je opisao kao „neobičan, živopisan spoj etnosa i etosa, ukrštaj običaja i života jednog naroda, sa jedne, i naravi, karaktera fotografa, umjetnika, sa druge strane“.

– Na svjetlosnim zapisima oko nas zabilježeni su trenuci jedne tradicije dugog trajanja. Više od sto godina stanovnici ovog sela ne odustaju od svoje tradicije uzgoja, prepade i sorte paprike koju njeguju. Dakle, svaka fotografija stoti je dio sekunde jednog vjekovnog naslijeđa – kazao je Gnjato.

paprika_manja_mojahercegovina

Paralelno sa pričom o jednom mikronaslijeđu, smatra Gnjato, Elez stvara vlastitu umjetničku priču.

– Pred nama se kovitla kaleidoskop života, u vrtlogu vremena jednog mikroprostora ukrštaju se priče o životu i smrti, o starosti i mladosti, o radosti i tuzi, o javnom i intimnom. Humoran ton svemu daju oksimoronski motivi poput onog na kome su istovremeno crvene paprike i smrtovnice. Crvena, kao simbol života, u nekom nepravilnom, južnjačkom ritmu smjenjuje se sa činjenicom smrti i umiranja. Drugi put, samo jedna crvena paprika tek je kontrastni detalj prema sivim, blatnjavim kaljačama seljaka težaka. Radoje Elez otkriva kontrapunkt života, ukrštaj svih onih suprotnosti koje pletu životni tok – rekao je Gnjato.

Prema riječima autora, fotografije su nastajale od 2009. do prošle godine, prilikom šest njegovih posjeta Donjoj Lokošnici u periodu kada su sve fasade prekrivene paprikama, pa je cijelo selo crveno.

– Stavio sam tu, na ulazu u galeriju, jednu rečenicu: Ovdje se među paprikama rađa, živi i umire. Selo ima oko hiljadu stanovnika. Ima nekih 280 domaćinstava, a od toga se 250 bavi uzgojem paprika. Interesantno je i to da ova paprika koju oni rade ne može u susjednom selu da uspije tako dobra kao u Donjoj Lokošnici. Ono što mi je bilo posebno interesantno jesu smrtovnice koje su okićene nekim cvijećem, u flašama od koka-kole. Sve je obloženo paprikama, osim tog jednog dijela koji je ostavljen za smrtovnice – objasnio je Elez.

Radoje Elez (FOTO: Moja Hercegovina)
Radoje Elez (FOTO: Moja Hercegovina)

Izložbu je otvorenom proglasio Slavenko Vukasović, predsjednik Foto-kino kluba Trebinje čiji je Elez član. Vukasović je podsjetio da je Elez nosilac zvanja fotograf prva klase u Foto-savezu BiH, te da će sa ovom izložbom steći uslov za još više zvanje, a to je kandidat majstora fotografije – titula koju do sada nije ponio niko u Istočnoj Hercegovini.

Izložba se sastoji od 96 fotografija, a postavka će stajati u bilećkoj galeriji do daljnjeg.

Radoje Elez rođen je 13. marta 1961. godine u Oblju, opština Kalinovik. Fotografijom se bavi od 1975. godine. Izlagao je na 120 kolektivnih izložbi fotografija u zemlji i inostranstvu i dvije samostalne u Trebinju. Za fotografske radove nagrađivan je i pohvaljivan više puta. Član je Foto-kino kluba Trebinje i i predsjednik njegovog Upravnog odbora, član Upravnog odbora i koordinator rada sa mladima Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH (AUFBIH). Nosilac je fotografskih zvanja fotograf prve klase (F1 AUFBIH) i instruktor fotografije (AUFBIH). Zaposlen je kao snimatelj u Radio-televiziji Republike Srpske. Živi u Trebinju.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link